galéria megtekintése

Menekültek: Több ezer férőhelyet hoznak létre az osztrákok

0 komment

NOL/MTI

További 6500 bevándorlónak hoznak létre szálláshelyet Ausztriában. A részletekről jövő héten egyeztet az osztrák kormány a tartományok képviselőivel – jelentette be a belügyminiszter a tartományi vezetők és a kormány közötti maratoni megbeszélést követően. A férőhelyek bővítésére szükség is lehet, mivel Magyarország határozatlan időre türelmet kért a Dublin III. rendelet végrehajtásában.

Végleges megoldás nem született még az osztrák menekültügyi vitában, viszont újabb határidőt szabtak: június végéig 2500, július végéig további négyezer helyet hoznak létre. Szerdán késő éjszakába nyúlóan indulatos egyeztetést folytattak az osztrák tartományi képviselők és a kormány vezetői a menekültek elosztásáról.

A belügyminisztérium közlése szerint a 2500 hely java részét Bécs környékén és Alsó-Ausztriában létesítik majd, éppen abban a két tartományban, amely elsők között teljesítette a menekültkvótát. Johanna Mikl-Leitner belügyminiszter csütörtöki javaslata szerint átmeneti megoldásként kollégiumokat és hasonló létesítményeket nyithatnak meg a befogadásra.

A kisebbik koalíciós párt, az Osztrák Néppárt (ÖVP) által delegált tartományi vezetők elutasították Werner Faymann osztrák kancellárnak – a nagyobbik koalíciós fél Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) elnökének – a javaslatát, miszerint a menekültek elosztási kvótáját ne tartományok, hanem járások szerint határozzák meg.

A kritikák szerint egy új elosztási rendszer még körülményesebbé tenné a jelenlegi helyzetet.

 

Faymann a találkozót követően kijelentette: továbbra is azt fogja szem előtt tartani, hogy a sátortáborok nem jelentenek megoldást a menekültek elhelyezésére, és nem tehermentesítik a traiskircheni tábort.

Szír menekültek Macedóniában
Szír menekültek Macedóniában
Ognen Teofilovski / Reuters

A szociáldemokrata frakcióvezető, Andreas Schieder politikailag és morálisan kifogásolhatónak nevezte a néppárti tartományi vezetők ellenállását, szerinte ilyen helyzetben nincs helye pártpolitikai csatározásoknak.

A néppárti Erwin Pröll, alsó-ausztriai tartományvezető bírálta a találkozót, a gyakorlati megoldásoktól távol álló és a kancellár által felületesen előkészített tervekről beszélt. Pröll egyúttal arra szólította fel az osztrák kancellárt, hogy kezdjen tárgyalásokat a szomszédos országok kormányfőivel. Ha kétoldalú tárgyalások nem fékezik meg a menekültáradatot, akkor nem biztosítható a menekültek tartományi elhelyezése – vélte a tartományi kormányfő, aki szerint az európai menekültáradat nagy részének kezelése Ausztriára hárul.

Konkrét megoldás hiányában csalódottan távoztak a tegnapi megbeszélésről az osztrák segélyszervezetek képviselői is. A Caritas, a Vöröskereszt és a Volkshilfe illetékesei egyedüli sikerként azt könyvelték el, hogy a kiskorú menekültek ellátására nagyobb anyagi hozzájárulást helyeztek kilátásba, azonban konkrétumok nem hangoztak el ebben a kérdésben sem.

A Bécs közelében fekvő Traiskirchen polgármestere a szerdai egyeztetést az osztrák politika szegénységi bizonyítványának nevezte. A befogadóállomást működtető helység első embere arról beszélt, hogy humanitárius katasztrófa van a városban, már emberek egészségével és életével játszanak. Hétfői adatok szerint 2800 menekült van Traiskirchenben, közülük ötszázan sátrakban alszanak, és csaknem ötszáznak nem jutott ágy sem.

A hatóságok adatai szerint a múlt hónapban 6240 menedékkérelmet nyújtottak be Ausztriában, és ez lakosságszámra elosztva több, mint bármely más EU-tagállamban. A belügyi tárca június eleji adatai szerint idén várhatóan rekordszámú, mintegy 70 ezer menedékkérelmet adnak be az osztrák hatóságokhoz.

Az elmúlt években jelentősen megnőtt a benyújtott menedékkérelmek száma Ausztriában. 2013-ban csaknem 18 ezer, tavaly nagyjából 28 ezer kérelmet adtak be.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) éves jelentése szerint csaknem hatvanmillióan menekültek el háborúk és erőszak miatt, közülük minden második gyerek. A legtöbben Szíriát, Afganisztánt, Irakot és Szomáliát hagyják el.

Szükség lesz a férőhelyekre

Ausztriában jól fognak jönni a plusz menekültférőhelyek, mivel az Orbán-kormány csütörtökön bejelentette, Magyarország továbbra is betartja a dublini rendeletet, ugyanakkor technikai türelmet kér a további illegális bevándorlók visszavételére, hiszen azokat már képtelen ellátni.

A történtek miatt bekérették Perényi János bécsi magyar nagykövetet az osztrák külügyminisztériumba. Hasonlóan tett Németország is, amikor értesült a menekültek befogadását szabályozó Dublin III. rendelet ideiglenes felfüggesztéséről.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.