galéria megtekintése

Vörös, konzervatív és aggódik

2 komment

Karafiáth Luca

Üdvözlendőnek, egyben aggasztónak tartja a Közép-Európában erőre kapó konzervatív újhullámot Phillip Blond.

A brit filozófus, David Cameron tory pártelnök-kormányfő korábbi tanácsadója támogatja a konzervatív értékek újbóli felfedezését. Szerinte ez a kurzus tenne a legjobbat a közösség fontosságát elfelejtő, széttöredezett európai társadalmaknak. – Természetesen fontos tisztázni, milyen konzervativizmusról beszélünk. Már csak Közép-Európa sötét történelmi múltja miatt is meg kell előzni, hogy a nacionalizmus teret nyerjen a fősodor politikájában – hangoztatta lapunknak adott interjújában.

Blonde Cameronnal
Blond Cameronnal
Mark Large/Pool

A londoni konzervatív agytrösztöt, a ResPublicát irányító filozófus nem rejtette véka alá, hogy az Európában tapasztalható értékválságért, a liberális demokráciába és a piacgazdaságba vetett hit megroppanásáért azokat a hibás baloldali ideológiákat tartja felelősnek, amelyek szerinte aláásták a társadalmi együttélés alapvető normáit. – A baloldali-liberális eszmerendszer mindenek fölé helyezi a személyes szabadságot és az önállóságot. E végletes hozzáállás a szabadság gondolatához odáig vezetett, hogy teljesen kiirtotta a felelősségérzetet az emberekből. Az eredmény a családi kötelékek felbomlása, az emberek egymástól való elidegenedése, ami bizonytalanságot és általános frusztrációt szül – hangoztatta.

 

Az emberi kötelékek alábecsülése, a társadalmi kohézió megbontása mellett Blond szerint a legnagyobb kárt a baloldali gazdaságpolitika elterjedése okozta. – A jóléti állam koncepciója megbukott. A szociális juttatások rendszere ellehetetleníti a szegénységből való kiemelkedést, mivel a juttatásban részesülőket kizárja a termelési folyamatból. A társadalmi egyenlőtlenség növekszik, a profit az egyébként is vagyonosok zsebében landol, tovább gazdagítva a kivételezett csoportokat – magyarázta. A jóléti állammal szemben a „vörös torynak” is hívott gondolkodó olyan gazdasági berendezkedést javasol, amelyben a közösségi javak és a magántulajdon között számos köztes állapot létezik, s valamilyen mértékig mindenki rendelkezik tulajdonnal.

A teológusból lett politikai tanácsadó vitát kavaró gazdasági modelljének középpontjában a tulajdon alternatív formái állnak. – Itt az ideje, hogy leszámoljunk azzal a felfogással, hogy a bérek jelentik a jövedelem, a pénz pedig a tulajdon egyetlen formáját – mondta. Blond olyan vegyes gazdaságban hisz, ahol az állam szerepe minimális, a szociális biztonság viszont maximális fokot ér el.

Névjegy

PHILLIP BLOND 1966-ban született Liverpoolban. A Hull és a Warwick egyetemen politológiát és filozófiát, Cambridge-ben teológiát hallgatott. Itt nagy hatással volt rá John Milbank teológus. 2009-ben hozta létre konzervatív agytrösztjét, a ResPublicát. Ebben az évben publikálta a „vörös tory” irányzat mellett érvelő, számára ismertséget hozó cikkét. Egyik szellemi atyja a David Cameron és a toryk 2010-es választási győzelmét szellemileg megalapozó Nagy Társadalom (Big So­ciety) programnak.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.