galéria megtekintése

Hullanak a fejek: távoznak a lehallgatási botrány „hősei”

Az írás a Népszabadság
2015. 06. 12. számában
jelent meg.

1 komment

Munkatársunktól
Népszabadság

Kopacz tisztogat – írják lengyel lapok a sztálini idők orosz szavát (csisztka) használva. A miniszterelnök vehemensen esett neki pártja csúcsvezetőinek. A döntés oka: a kormányzó Polgári Platform mély válságban van.

Még a nyolc éve kormányzó liberális középpárt eddigi médiahívei is azt írják: a Polgári Platform (PO) kifáradt, elhasználódott a nyolcéves kormányzásban, teli van korrupciós ügyekkel, nincsenek új eszméi, elveszítette kapcsolatát a fiatal választókkal. Ewa Kopacz kormányfő pártját nem is az rázta meg, hogy a radikális jobboldali ellenzék, a Jog és Igazságosság párt (PiS) jelöltje, Andrzej Duda megverte (másfél százalékkal) a PO jelöltjét, Bronislaw Komorowskit. Igazán fájdalmas az volt, hogy a fiatalok és fiatal középkorúak sokasága Pawel Kukiz volt punkzenészre szavazott. Ez a PO politikai jövőjének végét jelezte. Pedig Kukiz sem költött politikai jövőképre.

A mostani menesztések oka a több mint egy éve történt lehallgatási botrány. Egy milliárdos szénkereskedő megbízására pincérek felvételeket készítettek kormánytagok, pénzemberek és a nemzeti bank elnökének beszélgetéseiről két sikkes varsói étteremben. A találkozókon államtitkok nem hangzottak el, de sok trágárságot, korrupciós szándékot és némi rasszizmust rögzítettek. A pincérpuccs nyomán történtek letartóztatások, s repült a belügyminiszter, Bartlomiej Sienkiewicz.

Radoslaw Sikorski. Már a szejm elnökségével is felfelé bukott
Radoslaw Sikorski. Már a szejm elnökségével is felfelé bukott
Slawomir Kaminski/Agencja Gazeta / Reuters

 

Most Kopacz döntése nyomán további három miniszteri és három miniszterhelyettesi fej is „elgurult”. A kormányfő elérte, hogy Radoslaw Sikorski távozott a szejm (parlament) elnöki székéből. A miniszterelnök azonban szeretné a főügyész és a korrupcióellenes ügynökség (CBA) vezetőjének lemondását is. (A főügyészt azzal támadta meg, hogy egyéves nyomozásának egyetlen eredménye az iratok teljes kiszivárogtatása volt. A dokumentumokat egy zavaros hátterű üzletember, Zbigniew Stonoga tette fel a Facebookra. Andrzej Seremet főügyész úgy válaszolt: a dokumentumokat az egyik érintett fél adta át a kiszivárogtatónak, s a papírok kiadása alkotmányos kötelessége az ügyészségnek.)

Új minisztereket még nem jelölt ki Kopacz. A PiS a szejm önfeloszlatását követeli. Elemzők szerint Ewa Kopacz meg akarja újítani pártja vezetését, hogy visszaszerezze „elbitangolt szavazóit”. Szabadulni akar elődje, Donald Tusk árnyékától és a korrupt, kiüresedett (kormány)párt képétől. Lépéseit sokszor a hirtelen indulat vezérli. Leváltotta az egészségügyi minisztert, akit hevesen támadtak akadozó rákellenes programja miatt, ami csak több év alatt hozhat eredményeket. A „kirúgottak” között van a varsói kormány több jól teljesítő tagja is. Sikorskitól Kopacz már azzal is szabadulni akart, hogy külügyminiszterből parlamenti elnökké buktatta fel – miközben Sikorski volt Tusk mellett a kormány másik nemzetközileg elismert tagja. Ewa Kopacz tehát úgy akarja megújítani pártját, hogy eltávolítja belőle az ismert neveket. Mégis, kiket tesz a helyükbe? – találgat a lengyel sajtó.

Lengyelországban az eddigi politikai szféra van válságban. Kukiz hívei mellett megjelentek jobbközép és balos ellenpártok is. A legnagyobb űr a baloldalon van, a korábban kétszer is kormányzó SLD romokban hever. A jobboldali PiS jelöltje megnyerte az elnökválasztást, de ez nem jelenti azt, hogy a lengyelek többsége újra a pártelnök, Jaroslaw Kaczynski megosztó populista uralmát kívánná. Kopacz arra játszik, hogy a PO összességében eredményesen kormányzott nyolc évig. A személyi állomány cseréje, a vezéráldozatok azt hivatottak sugallni, hogy képesek megújulni is. Bár ez aligha elég a hatalom megtartásához.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.