galéria megtekintése

Vetélytárs nincs, de az álhír jól jött

0 komment

NOL

Egy nappal a most vasárnapi bolíviai választások előtt egy álhír keltett izgalmat: a köztelevízió Twitter-fiókját állítólag valakik feltörték, és az jelent meg, hogy merényletet követtek el Evo Morales ellen, aki súlyosan megsebesült. A választásokon újra induló elnök, aki a Chapare tartománybeli Cochabambában teremfutball-mérkőzést játszott, a helyi tévécsatornának nyilatkozva cáfolta a hamis hírt. 

Evo Morales a mai elnökválasztás fő esélyese Bolíviában, amelynek tízmilliós lakosságából több mint hatmillióan élhetnek szavazati jogukkal. Az előrejelzések 59-60 százalékot mutattak Moralesnek, ami szerint nem lesz szükség második fordulóra. A dél-amerikai ország első indián elnökeként immár nyolc éve irányít, s mostani újraválasztása esetén 2020-ig maradhat hatalmon. A magát nevében is többnemzetiségű köztársaságnak nevező Bolívia lakosságának több mint 55 százaléka őslakos indián, főleg kecsua és ajmara. A kokatermesztők szakszervezeti vezetőjéből lett elnök ez utóbbi népcsoporthoz tartozik.

A labda már évek óta Moralesnél van
A labda már évek óta Moralesnél van
David Mercado / Reuters

Morales hasonló antiimperialista és baloldali jelszavakat hangoztat, mint Kuba avagy Hugo Chávez, illetve utódja Nicolás Maduro Venezuelája, ám gazdaságpolitikában érdemi eltérések vannak. Ugyan Bolíviában is államosították a GDP több mint ötven százalékát biztosító földgázt, s ezért az ugyancsak baloldali kormányzatú, szomszédos Brazíliával átmeneti feszültség alakult ki, az elnök jó kapcsolatokat ápol a magánvállalkozásokkal, sőt, a külföldi beruházókkal is. Az ásványi kincsekben gazdag ország – Venezuelától eltérően – látványos gazdasági növekedéssel büszkélkedhet, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) szerint tavaly a bruttó hazai termék majd hét százalékkal növekedett, s az idei előrejelzések is öt százalék feletti növekedést prognosztizálnak. A Morales kormánya által követett jövedelem-elosztási politikának köszönhetően az életszínvonal, különösen a szegények helyzete sokat javult az utóbbi években, évtizedben. Az állami bevételekből számos szociális programot tudnak finanszírozni, egyébként mint Venezuelában is.

 

A Mozgalom a Szocializmusért (MAS) támogatásával Moralesnek, az ellenzék megosztottsága miatt, nincs érdemi vetélytársa. Az Ipsos közvélemény-kutatása szerint a második helyre Samuel Doria, a Demokratikus Egység (UD) jelöltje az esélyes 13 százalékkal. További három ellenzéki párt, illetve mozgalom vezetői pedig összesen 20 százalékra számíthatnak. Ráadásul az ellenzéknek nincs érdemi alternatívája Morales kormányának gazdaságfejlesztő, vállalkozóbarát politikájával szemben, az antiimperialista kirohanásokkal, avagy a kokalevélnek, mint a bolíviaiak nemzeti sajátosságának ENSZ-beli elismertetésével is igen népszerű bizonyos lakossági körökben.

A Morales alatt két ízben is módosított alkotmány értelmében 2020-ban már nem indulhat újra az elnöki posztért. Az új alkotmány egyébként is kifogta az ellenzék vitorlájából szelet azzal, hogy megadta az autonómiát, amiért 2008-ban már-már háborúval fenyegető feszültség alakult ki a jelentős fehér és mesztic lakossággal rendelkező Santa Cruz, Beni, Pando tartomány „félholdjával".

Mint emlékezetes, ezzel a helyzettel hozta a Morales-kormányzat kapcsolatba Rózsa Flores Eduardo és külföldiekből álló csoportjának megjelenését Santa Cruzban, ahol egy kommandós akcióban 2009 áprilisában megölték Rózsát, Magyarosi Árpádot és az ir Martin Dwyert, Tóásó Elődöt és a bolíviai Mario Tadicot pedig elfogták és azóta is – immár több mint öt éve – börtönben tartják. A perben további 37 Santa Cruz-i potentátot is megvádoltak, hogy szerepük lett volna a „külföldi zsoldosok" behívásában, akik úgymond Morales elnök meggyilkolását is tervezték. A nyomozást majd öt évig vezető ügyész, Marcelo Soza márciusban Brazíliába szökött, és többször is azt nyilatkozta, hogy az egész Rózsa-ügyet a kormányzat manipulálta, és nem zárható ki most sem, hogy a Morales elleni merényletről keltett álhírt valójában az elnök köréből dobták be választási fogásként.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.