galéria megtekintése

„Orbán egy arany gyerek”

8 komment


Ungár Tamás

– Aranyom, csakis a Fidesz! Én mindig rájuk szavaztam – mondja egy 74 éves, gyors járású pécsi asszony, aki arra biztat, hívjam csak Mimi néninek. Mint minden vasárnap most is a temetőbe igyekszik a férjéhez, ő biztos a szocikra szavazna, de Mimi néni már csak azért se szavaz rájuk.

Meg azért sem, mert az „Orbán egy arany gyerek". Amúgy azt, hogy ki a Fidesz jelöltje az ő körzetében, nem tudja. Orbán a fontos.

A jelöltek nevét senki nem említette
A jelöltek nevét senki nem említette
Csortos Szabolcs / Népszabadság

– Én már örökre megmaradok a szocialisták mellett – morogja egy 72 esztendős férfi, aki ugyancsak a pécsi temető előtt szólítottam meg. A madárcsontú ember a felesége sírjánál járt, és előtte voksolt. Ő se tudja, ki a körzetében az egyéni jelölt.

 

Több tucatnyi embert faggattam a vasárnap reggel arról, hogy Pécsen – várhatóan – ki nyeri az önkormányzati választást. A válaszadók kivétel nélkül szoros eredményt jósoltak. A lakótelepeken, a Kertvárosban, Meszesen és Uránvárosban inkább a baloldalt látták vagy remélték valamivel esélyesebbnek a válaszadók, a belvárosban és a Mecsek oldalban a Fidesz sokkal erősebbnek tűnt. A többség pártszimpátia alapján ítélt, a jelöltek nevét senki sem említette.

Mindamellett a polgármesterségért a Fidesz-KDNP színeiben újra sorompóba álló, s az elmúlt hetekben napi 3-4 politikai jelenést abszolváló Páva Zsolt ismertsége száz százalékos. Baloldali támogatottságú civil kihívójának, Cserfainé Kovács Ágnesnek a nevét is megtanulták az elmúlt hetekben, bár ismertsége nem összemérhető Páváéval. A gyermekorvosként intézményvezetői tapasztalattal is bíró Cserfainé a minden lakásba bedobott ingyenes önkormányzati laptól és annak netes portáljától kemény támadásokat kapott, ám ezek a vádak – úgy tűnik – nem igen befolyásolták a választókat.

Páva ismertsége száz százalékos
Páva ismertsége száz százalékos
Csortos Szabolcs / Népszabadság

Tudni kell, hogy Páva 2010-ben kétharmaddal nyert, az áprilisi választáson viszont a kormánypárt két pécsi jelöltje már csak 3-4 százalékkal verte az Összefogás aspiránsait a városban. A baloldallal szimpatizáló pécsiek - részben ezért is - remélik, hogy legyőzhető a Fidesz Pécsett. Főleg, hogy – a munkahelyek hiánya miatt - valóságos népvándorlás indult meg a városból: az elmúlt két évben 11 ezren hagyták el a Pécset, aminek lélekszáma így 147 ezerre apadt.

- Nem jó felé mennek a dolgok – morogta egy 77 éves, uránvárosi asszony, aki a kutyáját sétáltatja. - A fiamnak van állása, de két unokám is elment külföldre, A lépcsőházban minden szinten van olyan család, ahonnan kint dolgozik valaki. A kutyás hölgy nem titkolta, hogy ő a szocialistákra szavaz, ráköszönő barátnője viszont a Fideszre, mert neki a gyerekei azt mondták, a „Fideszre kell szavazni".

- Sajnos nyer a Fidesz – sóhajtott egy, az egészségügyben dolgozó, középkorú nő, aki a férjével együtt az Apáczai Nevelési Központba igyekezett voksolni. - Mi a baloldalra szavazunk, mert mindig is balosok voltunk, és mert a város semmit sem ment előbbre, amióta a Fidesz van hatalmon.

- A Fideszre szavaztam – vallotta be az a 28 éves, szállodában dolgozó asszony, aki a nevelési központból kilépve egyből cigarettára gyújtott. - Tetszik, ahogy a Fidesz a hajléktalan-kérdést kezeli, hogy kitiltja őket a belvárosból.

Később hozzátette, hogy egyébként is mindig a Fideszre szavaz, vagyis a hajléktalanok maradnak a padokon, akkor is. S ez a jellemző: a pécsiekben mintha megcsontosodtak volna a pártszimpátiák, nem számít, hogy kik és mit ígérnek a jelöltek, A kérdés inkább az, hogy a pártok mennyire tudják mozgósítani táborukat. A kérdezettek csaknem kétharmada azt mondta, nem megy el szavazni.

„Van, aki azzal tiltakozik ellenük, hogy nem szavaz, én azzal, hogy az LMP-re. A szomszédom, egy volt rendőr meg azzal, hogy a Jobbikra”
Csortos Szabolcs / Népszabadság

– Minek menjek? Úgy se lesz nekem jobb... - meditált egy 55 éves férfi, aki korábban sofőrként dolgozott, s 2010. óta közmunkásként jut csak pénzhez. Szerinte a pécsi közmunkások tíz százaléka se megy el voksolni. Hallotta, hogy a falvakban a közmunkások túlnyomó többsége a Fideszre ikszel, de állítja, hogy Pécsen más a helyzet, itt az érdektelenség jellemzi sorstársait.

- Bárki nyer, nem várok változást – legyintett egy magas, középkorú férfi a gyárvárosi templom előtt. – Az LMP-re szavaztam, tudom, hogy nem ők nyernek, de Fideszre meg a baloldalra nem szavazhatok, mert ők már annyit hazudtak. Van, aki azzal tiltakozik ellenük, hogy nem szavaz, én azzal, hogy az LMP-re. A szomszédom, egy volt rendőr meg azzal, hogy a Jobbikra. Még egy közös jellemzőnk van: az ő fia is külföldön dolgozik, meg az én lányom is. Egyik se akar hazajönni.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.