galéria megtekintése

Véres tüntetés az EKB ellen

3 komment

MTI

Összecsaptak a rendőrökkel szerdán Frankfurtban az Európai Központi Bank (EKB) elleni tüntetések résztvevői. Az intézmény új székházának átadására szervezett demonstrációkon 19 embert őrizetbe vettek.

Az euróövezeti válságkezeléshez, a kapitalizmushoz és a globalizációhoz radikális kritikával viszonyuló szervezetek Blockupy nevű szövetségének aktivistái és a rendőrök már kora reggel közelharcot folytattak a 185 méter magas felhőkarcoló körüli utcákban. A frankfurti rendőrség Twitter-oldalán olvasható beszámolók szerint a tüntetők egy olyan rendőrségi járművet is felgyújtottak, amelyekben rendőrök ültek.

Fotó: Kai Pfaffenbach / Reuters

A Blockupy-tüntetések biztosítására hatezer készenléti rendőrt vontak össze az EKB-székház környékére, Frankfurt Ostend nevű városrészébe, ahol a Hessischer Rundfunk regionális közszolgálati műsorszolgáltató társaság hírportálja szerint szerdán nemigen volt olyan kereszteződés, ahol nem emelkedtek gumiabroncsokból, hulladékgyűjtőkből, felborított autókból álló, lángoló barikádok.

A rendőrség tájékoztatása szerint több mint 220 tüntető és rendőr sebesült meg az összecsapásokban, hét rendőrautó pedig kiégett, legalább 19 embert vettek őrizetbe.

 

A Blockupy szerint a rendőrség könnygáz, vízágyú bevetésével lépett fel a tüntetőkkel szemben, és az egyenruhások gumibottal ütlegelték a demonstrálókat.

A székházátadó ünnepséget eközben megtartották, beszédet mondott többek között Mario Draghi EKB-elnök.

Az utcai megmozdulások délután is folytatódtak, akkor már békésebben: a belvárosban több ezer ember részvételével indult tiltakozó menet. A demonstrálók számát a rendőrség 17 ezerre becsülte, a szervezők azonban több mint 20 ezer emberről beszéltek.

Fotó: Kai Pfaffenbach / Reuters

Hannah Eberle, a Blockupy szóvivője a Deutschlandfunk közszolgálati rádiónak azt mondta, hogy azért tüntetnek az EKB ellen, mert az intézmény a pénzügyi szektor érdekeit az emberek érdekei fölé helyező, elhibázott válságkezelő politika egyik fő alakítója. Az EKB emberek életével játszik, ezt mutatja például az öngyilkossági ráta emelkedése és a születésszám csökkenése Görögországban – mondta a szóvivő.

A tüntetők az euróövezet számos országából – főleg az államadósság-válságot leginkább megszenvedő déli perifériáról – sereglettek össze Frankfurtba.

Az EKB új székházát 2010-ben kezdték építeni, a beruházásra eredetileg 850 millió eurót szántak, de nem sikerült betartani a tervet, így végül csaknem 1,2 milliárd eurót költöttek el.

Fotó: Kai Pfaffenbach / Reuters

A német törvényhozás alsóháza, a Bundestag a tervek szerint csütörtöki ülésén foglalkozik a történtekkel. A biztonsági hatóságok részéről a tüntetők kezelése egyfajta főpróbának is tekinthető, mivel hasonló megmozdulásokra a június elején Bajorországban, az elmaui kastélyban rendezendő G7-csúcstalálkozó idején is lehet számítani.

Joachim Herrmann bajor belügyminiszter (CSU) a frankfurti összecsapások után Münchenben azt mondta: ki fogják értékelni a hatóságok mostani munkáját, és mindent meg fognak tenni annak érdekében, hogy a vezető ipari országok, a G7-csoport találkozója alkalmából ne fordulhassanak elő hasonló rendbontások.

Le a kapitalizmussal!

A Blockupy összeurópai antikapitalista mozgalom, amelyhez nemcsak aktivisták, párt- és szakszervezeti tagok csatlakoztak, hanem bevándorlók, munkások és munkanélküliek is – olvasható a mozgalom honlapján. Az amerikai Occupy mintájára a szimpatizánsok célja „a demokrácia és a szolidaritás alulról történő felépítése”, fő ellenségeik között pedig nemcsak a megszorítások felelősének tartott EKB található meg, hanem a trojka másik két tagja, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és az Európai Bizottság is. A Blockupy Olaszországtól Dániáig számos európai országban jelen van, s a BBC értesülései szerint a görög és spanyol radikális baloldali pártok, a Sziriza és a Podemos is szimpatizál a mozgalommal. Már a legelső, 2012-es Blockupy-demonstráción is ezrek vettek részt. A tüntetések egyik fő szlogenje: „Ők demokrácia nélküli kapitalizmust akarnak, mi pedig kapitalizmus nélküli demokráciát!”

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.