galéria megtekintése

Terrortámadás Tuniszban külföldi áldozatokkal

3 komment

NOL

Szerda délben két Kalasnyikovokkal felfegyverzett férfi hatolt be a tunéziai fővárosban lévő patinás Bardo Múzeum épületébe. Tizenkilenc embert öltek meg, mígnem a támadás után elindított kommandósakcióban végeztek velük.

Tizenkilenc ember – köztük 17 külföldi turista – és a két terrorista halálával ért véget az a támadás, amelyet szerda délben hajtottak végre iszlamista szélsőségesek Tunézia fővárosában, Tuniszban szerda délben. A parlamenttel egy épületben lévő Bardo Múzeumba dél körül hatolt be két Kalasnyikovokkal felfegyverzett, katonai öltözéket viselő férfi. Tüzet nyitottak és foglyokat is ejtettek, mígnem a kialakuló három és fél órás túszdrámában a kivezényelt kommandósok végeztek velük. Szemtanúk szeint a tunéziai terrorelhárítás hatalmas erőkkel vonult ki a helyszínre. A múzeum környékén tankok cirkáltak az utcákon és helikopterek köröztek a levegőben. Az incidensről szóló belügyminisztériumi bejelentés szerint délután fél négy előtt az összes túszt kiszabadították, a terroristák likvidálásával a kommandós akció véget ért.

Rendőri készültség a tuniszi parlamentnél, a túszejtés helyszínének közelében
Rendőri készültség a tuniszi parlamentnél, a túszejtés helyszínének közelében
Zoubeir Souissi / Reuters

Habib Esszid tunéziai miniszterelnök közlése szerint a terrortámadásban 19-en haltak meg, a halálos áldozatok közül pedig 17-en turisták voltak, öt japán, négy olasz, két-két kolumbiai és francia, illetve egy-egy ausztrál, spanyol, francia, lengyel állampolgár, akiken kívül egy tunéziai kommandós és egy múzeumi takarítónő vesztette életét. Este érkeztek hírek, hogy a terrortámadásban valójában 22 ember vesztette életét, de ezeket hivatalos forrásból nem erősítették meg. A Guardian 44 sérütről ír, akik közül 13-an olaszok, heten franciák, hatan tunéziaiak, négyen japánok, ketten dél-afrikaiak, egyvalaki pedig lengyel. A többi sérültről nem közöltek információkat.

 

A sajtónak nyilatkozott egy idegenvezető, Wafel Bouzi,aki elmondta, egy 25 év körüli férfit látott a múzeum parkolójában a kezében egy Kalasnyikovval. A férfi nem viselt szakállt, a fegyveréről pedig azt hitték, hogy csak egy játékszer, amíg a férfi tüzet nem nyitott rájuk. Bouzi csoportja főleg spanyol turistákból állt – írja a Le Monde.

Esszid gyáva merényletet emlegetve beszélt arról is, hogy a terrortámadásban a merénylőkön kívül még két-három ember működhetett közre. Ellenük a hajtóvadászat az éjszakába nyúlóan folyik.

Videóból származó kép a tunéziai kommandósokról
Videóból származó kép a terroristák ellen kivezényelt tunéziai kommandósokról
Forrás: YouTube

A múzeumban 100-200 turista  tartózkodott a támadás pillanatában. A Le Monde két francia sérültről tud, akiket két másik turistával együtt a tuniszi Rabta kórházban látnak el. Állapotuk a bejegyzés szerint aggodalomra ad okot, de a francia hatóságok egyelőre nem tudnak francia halálos áldozatokról. Korábbi, meg nem erősített hírek szerint pedig négyen lengyelek voltak, de ezt a varsói külügyminisztérium Twitter-üzenetben cáfolta. Paolo Gentiloni olasz külügyminiszter tárcája szerda éjjel megerősítette a négy olasz haláláról szóló információkat. Úgy tudni, hogy az egyik halott egy 64 éves nyugdíjas Novara városából, egy másik pedig torinói. Juan Manuel Santos kolumbiai elnök viszont megerősítette, hogy a halottak közül ketten kolumbiaiak.

Az AP hírügynökség eközben azt írja, hogy a múzeumi látogatók között rengeteg olyan olasz lehetett, akik a Costa Crociere nevű sétahajóval kötöttek ki a tunéziai fővárosban. A Costa Crociere fedélzetén 3161 ember utazott. Tulajdonosa elárulta, hogy a múzeumi látogatás szerepelt az előre meghirdetett programban, de azt nem tudta megmondani, hogy hányan lehettek az épületben a terroristák támadásakor.

Nincs magyar áldozat

Sem a Külgazdasági és Külügyminisztérium, sem a tuniszi magyar nagykövetség nem tud arról, hogy magyar érintettje is lenne a szerdai tunéziai túszejtésnek. Pántos György nagykövet arról tájékoztatott, hogy a helyi hatóságok sem tudnak magyar áldozatról vagy sérültről. Magyar turistacsoport nem volt a múzeumban, amikor megtámadták azt – tette hozzá. (MTI)

A terroristák személyazonosságáról egyelőre nem hoztak nyilvánosságra információkat, de a Le Monde azt találgatja, nem kizárt, hogy lehetett közük Franciaországhoz, a két ország dzsihadistái ugyanis együttműködnek néha. Ezeknek a francia–tunéziai dzsihadista köröknek egyik prominens alakja egy Bubaker al-Hakim nevű férfi, mozgalmi néven Abu Mukatel, aki tavaly decemberben magára vállalt két 2013-as politikai gyilkosságot, a két tunéziai ellenzéki politikus, Sokri Belaid és Mohamed Brahmi megölését is.

Tunéziai megfigyelők szerint az is előfordulhat, hogy a szerdai terrortámadás megtorló akció volt egy Ahmed al-Ruisszi nevű dzsihadista haláláért, akit a szomszéd Líbiában öltek meg néhány nappal ezelőtt. Az Abu Zakarija al-Tuniszi néven ismert férfi az Iszlám Állam líbiai leányvállalatának az egyik egységét vezette. Moammer Kadhafi néhai diktátor szülővárosában, Szirtében végeztek vele.

Helyszíni jelentések szerint a Bardo Múzeum – amely a hatalmas római kori mozaikgyűjteménye miatt Tunisz egyik fő turisztikai látványosságának számít – épületénél hatalmas tömeg, több száz ember gyűlt össze, és amint a mentők egymás után szállítják el a halottakat és a sebesülteket, az embereken egyszerre lesz úrrá a megkönnyebbülés és a félelem. A The Guardian brit lap egy hotelmenedzsert szólaltatott meg, aki Esssziddel összhangban azt mondta, ez a tunéziai gazdaság fekete napja, hiszen a terrortámadás célpontja közvetve a turizmus volt. A kíváncsiskodók kisebb spontán tüntetésbe kezdtek a terrorizmus és az iszlamista szélsőségesek ellen.

Kommandósok a tuniszi nemzeti múzeum szomszédságában
Kommandósok a tuniszi nemzeti múzeum szomszédságában
Zoubeir Souissi / Reuters

Attól, hogy a szerdai terrortámadást még több követi, lehet tartani, a Szíriában és Irakban harcoló szélsőséges szunnita szervezet, az Iszlám Állam decemberben megfenyegette az észak-afrikai országot, most a Twitteren Tunisz ostroma felkiáltással üdvözölte a terrortámadást. A múzeum előtt összegyűlt emberek ettől függetlenül üdvrivalgásban törtek ki, amikor elhajtott mellettük egy páncélozott jármű, amelyiken egy kommandós öklével a levegőbe ütve ünnepelte az akció végét.

A Bardo Múzeum egy épületkomplexumban van a parlamenttel. Egy tuniszi képviselő az AFP hírügynökségnek azt mondta, a lövések eldördülése után felfüggesztették a munkát, a képviselők pedig a parlament előcsarnokában gyűltek össze. A BBC úgy tudja, a támadás idején épp a terrorellenes törvényt tárgyalták a képviselők. A parlamentben rekedt politikusokról estefelé megjelent egy megkapó videó, amelynek a tanúsága szerint a képviselők a szélsőséges iszlám elleni tiltakozás jeleként egy idő után elkezdték a tunéziai himnuszt énekelni. Szakértők azt gyanítják, hogy a terroristák valódi célpontja a parlament lehetett. A Twitteren több olyan kép is megjelent, amely állítólag a múzeumban készült.

Kommandósok lepték el Tunisz belvárosát
Kommandósok lepték el Tunisz belvárosát
Zoubeir Souissi / Reuters

Tunéziában az arab tavasz kormányellenes tüntetéseinek köszönhetően 2011-ben megdöntötték Zin el-Abidin ben Ali államfő uralmát. Az észak-afrikai országban ezután demokratikus választások zajlottak, amelyek után nem sikerült teljes mértékben stabilizálni a tunéziai gazdaságot, és a biztonsági helyzet sem javult. Az észak-afrikai ország régóta küzd a dzsihadistákkal és keményvonalas muzulmán hívekkel, akik ellenzik a Ben Ali korábbi elnök megbuktatása óta zajló demokratikus átmenetet. A Tunéziában működő iszlamista szervezetek egyike az Anszár as-Saría, amelyet az Egyesült Államok korábban terrorszervezetnek minősített.

Az utóbbi hónapokban a tunéziai biztonsági erők több műveletet hajtottak végre az iszlamista fegyveresek állásai ellen. Februárban a belügyminisztérium közlése szerint száz dzsihadistát vettek őrizetbe a hatóságok. A tunéziai kormány úgy véli, körülbelül 2500-3000 állampolgáruk harcolhat az Iszlám Állam oldalán Szíriában és Irakban.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.