galéria megtekintése

Az amerikaiak nem kínozhatnak többé

1 komment

NOL
NOL

Az amerikai szenátus kedden fogadta el a döntő jelentőségű kínzásellenes törvénymódosítást. Tilos lesz terrorizmus gyanújával fogva tartott személyeket és más rabokat szexuálisan megalázni, színlelt kivégzéseket tartani, és betiltják a CIA 9/11 után elhíresült, vízbe fojtást imitáló technikáját is.

„Évek óta ez volt az első kínzásról szóló szenátusi szavazás, ráadásul ez egyértelmű és elengedhetetlen elutasítása a CIA szörnyű túlkapásainak” – kommentálta Steven W. Hawkins, az Amnesty International USA ügyvezető igazgatója a szavazást, amely június 16-án 78-21 arányban fogadott el az amerikai szenátus. Az 1889-es számú törvénymódosítás megtiltja, hogy a színlelt kivégzéseket, a szexuális megalázást, illetve hogy a fogvatartottak fejére csuklyát húzzanak, és szankcionálja a CIA jóvoltából 9/11 után világszerte felhördülést kiváltó kínzási módszerét, a vízbe fojtást imitáló technikát is.

McCain a keddi szavazás után. Az Egyesülét Államok lelkiismerete a tét
McCain a keddi szavazás után. Az Egyesült Államok lelkiismerete a tét
Jonathan Ernst / Reuters

A törvénymódosítás – amelyet a 2016-os költségvetési évre vonatkozó nemzetvédelmi törvény részeként fogadtak el – kötelezi az amerikai szövetségi tisztségviselőket, hogy kérésre bármely fogvatartottról vagy az Egyesült Államok katonai létesítményeiben őrzött személyről jelentést tegyenek a Nemzetközi Vöröskeresztnek, illetve adott esetben azonnali kapcsolatteremtési lehetőséget biztosítsanak hozzájuk a szervezet munkatársai számára.

 

A változások érintik az amerikai hadsereg harci szabályzatát is, amelyet ezután háromévente frissíteni kell az aktuális törvényeknek megfelelően. A harci szabályzat „M” függeléke jelenleg megengedi, hogy terrorizmus gyanújával fogva tartott személyeket alvásmegvonásban és elkülönítésben részesítsenek. Emiatt a kínzási módszereket vizsgáló orvosok egy csoportja tavalyelőtt Obamának is írt egy levelet, kegyetlen, megalázó bánásmódként ítélve el, amit a harci szabályzat nevében az amerikaiak művelnek a foglyaikkal.

A törvénymódosítást a múlt héten terjesztette elő John McCain arizonai szenátor a hírszerzési bizottság volt elnökének, a kaliforniai demokrata Dianne Feinsteinnek és sokan másoknak a támogatásával. A törvénymódosítást még a képviselőháznak is jóvá kell hagynia, mielőtt Barack Obama elnök asztalára kerülne. Obama a törvényt valószínűleg azonnal szignálni fogja. Régi kampányígérete a guantánamói börtöntábor bezárása, amelyről elnökként eltöltött második munkanapján aláírt egy rendeletet, de a börtöntábort máig nem szüntették meg.

„A keddi szavazás eredménye határozott üzenet a világnak, hogy az USA-ban a kínzás tilalma nem ér véget Obama távozásával” – mondta Naureen Shah, az Amnesty International USA Biztonságpolitikai és Emberi Jogi Programjának igazgatója. „Egy évtizeddel a CIA kínzásai után a mai szavazás megerősíti, hogy az USA egyhangúan elutasítja, illegálisnak és megengedhetetlennek tartja a kínzás alkalmazását. Az a tény, hogy valaki, aki indul a 2016-os választásokon, komolyan fontolóra veszi a kínzás újbóli bevezetését, önmagában alátámasztja, milyen hatalmas szükség van erre a módosításra” – jegyezte meg arra utalva, egyes politikusok a kínzás népszerűsítésével próbálnak szavazatokat gyűjteni.

Tüntetés tavalyelőtt a guantanámói börtöntábor bezárásáért
Tüntetés tavalyelőtt a guantánamói börtöntábor bezárásáért
Eduardo Munoz / Reuters

Hawkins a maga részéről ehhez annyit tett hozzá, hogy a törvénymódosítás nélkül a CIA könnyen megismételhetné a nemzetbiztonság nevében elkövetett olyan kínzásokat, mint az éhségsztrájkolók kényszertáplálása vagy az élve eltemetés imitálása, amennyiben ismét hangulatkeltés alakulna ki a terrorizmus jelensége körül. „Az Egyesült Államok ellenségei lelkiismeret nélkül cselekszenek. Nekünk nem szabad így cselekednünk” – fogalmazott  McCain – a vietnami háborúban északi fogságba esett és megkínzott veterán – a beterjesztéskor.

Bár az emberi jogi szervezetek hallhatóan örülnek a szenátusi szavazásnak, az üdvözlő hangok közé fanyalgás is vegyül, a törvénymódosítás ugyanis nem teszi lehetővé azoknak a felelősségre vonását, akik a kínzásokat elrendelték vagy részt vettek bennük. „A Bush-adminisztráció alatti CIA kínzói következzenek” – követelte ennek kapcsán a Twitteren Kenneth Roth, a Human Rights Watch ügyvezető igazgatója.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.