galéria megtekintése

Várják, hogy Trump veszítsen a saját hajmeresztő hülyeségein

8 komment


Kőműves Anita

Az első előválasztások csak februárban lesznek az Egyesült Államokban, de az elmúlt napokban máris úgy támadta egymást a két nagy párt fő jelöltaspiránsa, Hillary Clinton és Donald Trump, mintha már eldőlt volna, hogy ők szállhatnak versenybe az elnöki posztért.

A minimális önkontrollt sem tanúsító republikánus elnökjelölt-aspiráns, Donald Trump személyes sértések egész sorával illette Hillary Clintont. Egy hétfői michigani nagygyűlésen felidézte, hogy a két nappal korábbi demokrata elnökjelölti vitán az egykori first lady későn ért vissza az egyik szünetről. A moderátorok már fel is tették az első kérdést, mire elfoglalta a helyét.

Fotó: Nick Oxford / Reuters

Hamar kiderült, hogy Clinton azért késett el, mert az egyetlen női mosdó távol esett a színpadtól, ráadásul foglalt is volt. Hasonló gond már korábban is akadt, akkor Clinton viccel ütötte el a kérdést. Most viszont Trump ezen lovagolt még hétfőn is, amikor hallgatóságának négyszer is feltette a kérdést: „De vajon hol volt?" Aztán hozzátette: „Én tudom, hol volt, de ne is beszéljünk róla, olyan undorító!"

 

Ugyanebben a beszédben Trump azt is közölte, hogy Clintonból nem lehet elnök, hiszen még akkor is veszít, amikor jók az esélyei. Az ingatlanmilliárdos szerint 2008-ban például esélyesebb volt, mint Barack Obama, mégis vereséget szenvedett – ám utóbbi kifejezésére egy olyan jiddis szó, a schlong igésített változatát használta, amely a szlengben férfi nemi szervet jelent. Az óriási felháborodás nyomán Trump azt mondta, hogy az a bizonyos szó a politikai beszéd elfogadott része. Az NBC News utánanézett, így van-e, de a sajtóarchívumokban és adatbázisokban azt találták, hogy ilyen jelentéssel körülbelül tízévente egyszer bukkant fel ez a kifejezés a politikai közbeszédben.

Ezekre a támadásokra támadásokra közvetlenül nem reagált. Kampánycsapata úgy gondolja, jobb, ha nem tekintik azokat személyes sértésnek. Hiszen ha meggyőzik az amerikai nőket arról, hogy ezek a szavak nemcsak Clintont, hanem mindannyiukat sértik, akkor jelentős károkat okozhatnak a republikánus pártnak.

Arra a demokraták legerősebb jelöltje is rájött, hogy a republikánus verseny messze nem lefutott, de úgy jár a legjobban, ha az ingatlanmilliárdost tekinti az ottani mezőny esélyesének, és csak őt támadja. Ezért Trump minden szélsőséges megnyilvánulását ezerszer hangsúlyozzák. Clinton szerint Trump muzulmánellenes mondataival az Iszlám Állam (IS) terrorszervezet sorai­ba űzi a fiatalokat, mert szavait nagyon jól lehet tagtoborzáshoz használni. Azt az állítást végül visszavonták, hogy az IS Trump-videókkal radikalizálna muzulmán fiatalokat, ám bocsánatot kérni már nem volt hajlandó Clinton. Az iszlámellenes retorika ilyen irányú veszélyére egyébként már a Pentagon is figyelmeztetett, mire Trump úgy reagált: hazugság, mint minden, amit Clinton mond, mert „folyton hazudik, mint egy őrült."

Fotó: Rebecca Cook / Reuters

Az egykori külügyminiszter arra számít, hogy Trump ­szélsőségessége ugyanebbe az irányba tolja majd a többi republikánus jelöltet is, akik még mindig nem tudják, mit kezdjenek a valóságshow-kból is ismert vetélytársukkal. Keményen elhatárolódni nem mernek tőle, mert azzal magukra vonnák a haragját, és azt is látják, hogy a republikánus választók körében népszerűek az idegengyűlölő nézetei. Clintonék pedig úgy számolnak, minél szélsőségesebb republikánus jelölttel kerül ­szembe jövő novemberben az elnökválasztáson, annál könnyebb lesz majd meggyőzni a választókat, hogy a kiegyensúlyozott, külpolitikában jártas politikusra szavazzanak.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.