galéria megtekintése

Kísért Ferguson véres emléke

1 komment


Kőműves Anita

A charlotte-i zavargások miatt azamerikai elnökválasztási kampánynak is kulcskérdése lett a feketék helyzete.

Zavargások törtek ki helyi idő szerint szerda éjjel Észak-Karolina fővárosában. Ez már a második erőszakos éjszaka volt a városban, ahol olyan erős a feszültség a fekete tüntetők és a rendőrség között, hogy az a helyiek közül sokakat a két évvel ezelőtti fergusoni zavargásokra emlékeztet. A rendőrség könnygázzal és hanggránátokkal oszlatta el a fosztogató és gyújtogató tömeget. A kormányzó szükségállapotot hirdetett, és kezdeményezte a Nemzeti Gárda bevetését. Több bank és pénzintézet közölte munkatársaival, hogy ne menjenek be dolgozni csütörtökön. Egy tiltakozót lövés is ért, állapota súlyos. A tüntetők állítják, hogy rendőr lőtte meg, ám a hatóságok szerint ők nem is használtak éleslőszert, a férfit egy civil sebesítette meg.

Fotó: Mike Blake / Reuters

A zavargások azután törtek ki, hogy kedden rendőrök lelőtték a 43 éves Keith Lamont Scottot. A hatóságok szerint az autójából kiszálló férfinál fegyver volt, ám a családja azt állítja, hogy csak egy könyv volt nála. Igazságot talán az a videofelvétel tehet, amelyet az egyik rendőrautóra felszerelt kamera készített az incidensről. Ám egyelőre nem tervezik, hogy ezt nyilvánosságra is hoznák.

 

Scott halála nyomán a helyi feketék úgy érezték, újra felesleges rendőri erőszak áldozatává vált közösségük egyik tagja. Igaz, a végzetes lövést ezúttal egy fekete rendőr adta le, ám az elmúlt két évben egyre több olyan eset kapott nagy nyilvánosságot, amelyek során fehér rendőrök lőttek le fekete férfiakat. Fergusonban és Baltimore-ban a feszültség zavargásokba torkollt, majd megszületett a Fekete Életek Számítanak (Black Lives Matter) mozgalom.

Az észak-karolinai eset nyomán immár biztos, hogy a választási kampány, illetve a jövő heti elnökjelölti vita egyik központi kérdése lesz az afroamerikai lakosság helyzete. A feketék túlnyomó többsége Hillary Clintont támogatja.

Donald Trump számára kulcsfontosságú, hogy át tud-e csábítani elég fekete szavazót demokrata ellenfelétől. Az elmúlt hetekben több kísérletet is tett erre, például beszédet mondott „fekete” templomokban. Ám egy csütörtökikijelentése épp hogy elidegenítheti a fekete szavazókat. Azt mondta, minden amerikai nagyvárosban be kellene vezetni azt a New York-i gyakorlatot, hogy a rendőrök bárkit megállíthatnak az utcán, és fegyvert vagy drogot keresve átvizsgálják a ruházatot. A gyakorlat kritikusai szerint ez a módszer rasszista, mert a rendőrök elsősorban feketéket állítanak meg. 

Fordulópontok

2014. július 17. New Yorkban egy rendőr fojtófogásának következtében életét veszti Eric Garner, akinek utolsó szavai ezek voltak: „Nem kapok ­levegőt!”

2014. augusztus 9. Fergusonban egy fehér rendőr lelövi a fegyvertelen, 18 éves Michael Brownt. Zavargások törnek ki a városban.

2015. április 12. Baltimore-ban letartóztatják Freddie Grayt, aki belehal a rendőrségi kisteherautóban elszenvedett sérüléseibe. A zavargásokat a Nemzeti Gárda bevetésével sikerül lecsillapítani.

2016. július 5. A louisianai Baton Rouge-ban öt, a rendőrök által leadott lövés végez Anton Sterlinggel.

2016. július 6. A minnesotai St. Paul elővárosában egy nő videóra veszi, amint közlekedési kihágás ­miatt megállítják, majd lelövik a ­mellette ülő barátját, a fegyvertelen ­Philando ­Castile-t.

2016. július 7. A Fekete Életek Számítanak dallasi tüntetésén egy fekete fegyveres megöl öt rendőrt.

2016. július 17. Baton Rouge-ban egy szintén fekete támadó tőrbe csal és megöl három rendőrt.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.