galéria megtekintése

Clinton–Sanders: újabb döntetlen

0 komment


Kőműves Anita

Hillary Clintontól már nem lehet elvenni az elnökjelöltséget, ám Bernie Sanders folyamatos jó eredményei miatt még mindig koncentrálhat a novemberi választásokra. A vereségek pedig azt mutatják: Clinton gyenge jelölt. A két jelölt szerda hajnalban is osztozott az államokon: Kentuckyt Clinton vitte, Oregont Sanders.

A demokrata elnökválasztási verseny továbbra sem ért véget: Hillary Clinton szép lassan összegyűjti az elnökjelöltséghez szükséges szavazatokat, a győzelmet már nehezen lehet tőle elvenni, ám még mindig nem zárhatja le a versenynek ezt a fejezetét. Magyar idő szerint szerda hajnalban ért véget ugyanis az előválasztás Oregon és Kentucky államokban, ahol Clinton és ellenfele, Bernie Sanders vermonti szenátor megint nagyjából fele-fele arányban szereztek szavazatokat a júliusi philadelphiai jelöltállító koncvencióra.

Sanders hívei meglehetősen eltökéltek
Lucy Nicholson / Reuters

Clinton nyerte Kentucky államot, Sanders pedig Oregont. A vermonti szenátor győzelmi beszédében azt mondta, meg sem áll Kaliforniáig – az utolsó és nagyon sok szavazatot jelentő államig. Ám a matematika azt mutatja, Sandersnek nem sok esélye van a jelöltség megszerzésére, hiszen eddig 1528 delegáltat gyűjtött, míg Clinton 2291-et. (A jelöltséghez 2383 szavazat kell.)

 

Az egykori külügyminiszter előnye még akkor is közel háromszáz delegált, ha eredményéből levonjuk a „szuperdelegáltakat”, azaz azokat a pártfunkcionáriusokat, akik saját maguk döntik el, kire szavaznak Philadelphiában, mert nem köti őket az előválasztások eredménye.

Akármennyire is biztosnak tűnik Clinton jelöltsége, az elhúzódó harc megviseli mind a róla kialakult képet, mind a pénztárcáját. Senki sem gondolta volna néhány hónapja, hogy Sanders ilyen messzire jut, ami Clinton gyengeségét mutatja. Ráadásul jelenleg épp duplán kell kampányolnia: egyszerre Sanders és Donald Trump ellen.

Sőt, lassan már a demokrata pártnak is árt az elhúzódó verseny. Hónapokon át arról beszéltek a politikai elemzők, hogy a republikánus jelöltállító konvenció botrányba, akár pártszakadásba is fulladhat. A demokraták már-már dörzsölték a markukat és arról ábrándoztak, hogy pattogatott kukoricával a kezükben, élőben nézik majd a tévében, ahogyan tönkreteszi magát a republikánus párt. Most fordult a kocka, mert a hét végi, Nevadában rendezett demokrata választói gyűlés után úgy tűnik, Sanders egyes támogatói annyira dühösek, hogy akár rendbontásra is készülhetnek Philadelphiában.

Nevadában a Sanders-hívek csalással vádolták meg a pártvezetést, halálosan megfenyegették a helyi pártelnököt és családját, a helyszínen pedig székeket dobáltak. A vermonti szenátor hívei úgy gondolják, a konvención fordíthatnak az eredményen, mert rávehetik a szuperdelegáltakat, hogy változtassák meg a véleményüket, és szavazzanak inkább Sandersre. Tehát most úgy tűnik, a republikánusok helyett a demokratáknál lesz szükség nagyobb biztonsági készültségre a nyári pártkonvención.

Oregonban a republikánusok is tartottak kedden előválasztást, ezt Donald Trump kényelmesen megnyerte – ami nem meglepetés, hiszen ellenfelei visszalépésével már gyakorlatilag biztos, hogy ő lesz a republikánus párt elnökjelöltje a novemberi elnökválasztáson.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.