galéria megtekintése

„Tűnjetek el, amíg még lehet” – fegyverrel fenyegették a gyerekeket a roma tehetségkutatóban

7 komment


Szilvássy József

Egy cseh férfi a Decínhez közeli panzió előtt fajgyűlölő szavakkal szidalmazta a nyári tehetségkutató táborban gyakorló roma gyermekeket, majd pisztolyával többször a levegőbe lőtt.

Később több társával berontott a megriadt fiatalok szálláshelyére, azt üvöltözve, hogy „büdös cigányok, tűnjetek a picsába, amíg még lehet”. Lökdösni kezdték a zenekar felnőtt prímását. A tulajdonosnak és a személyzetnek sikerült kitessékelni a dühöngő férfiakat, majd pedig hívták a rendőrséget, de a helyi rendőrőrs parancsnoka miután érdeklődött, hogy mi történt, kioktatta őket, hogy minden apró ügyért nem kell hisztizni, hiszen senkinek sem esett bántódása.

Ida Kelarová
Ida Kelarová

Ezután Ida Kelarová, a neves cseh énekesnő és zenepedagógus (aki tíz esztendeje minden nyáron táborokat szervez különösen nehéz körülmények között élő, tehetséges csehországi, szlovákiai és magyarországi cigány fiatalok számára), felháborodva ment be a rendőrségre, és követelte, hogy vegyenek fel jegyzőkönyvet a történtekről és tegyék meg a szükséges intézkedéseket, mert az összetartáson 65 gyermek aggódik. Erre tessék-lássék rögzítették a vallomását.

 

Másnap megjelentek az incidens színhelyén és garázdaság miatt írásbeli figyelmeztetésben részesítették az elkövetőket. Ezután művésznő írt az esetről a romea.cz internetes portálra. Ezután hívta fel az Ústí nad Labem-i megyei rendőrkapitány és arról tájékoztatta, hogy az időközben országos felzúdulássá terebélyesedett ügyet, beosztottjainak viselkedését alaposan kivizsgálják.

Az énekesnő és zenepedagógus a Denník N pozsonyi napilapnak szomorúan mondta el, hogy kis tanítványai egyre gyakrabban szembesülnek rasszista megnyilvánulásokkal. „Tavaly a kelet-szlovákiai Szobránc Mánya nevű panziójában a védenceimet nem akarták elszállásolni, mert romák és úgyis lopni jöttek. Másnap az egyik étteremben sokan felálltak és távoztak, miután megláttak bennünket. Akadtak, akik azt sziszegték, hogy az ilyeneket halomra kellene lőni. Amikor néhány kislány a mosdóba ment, több fiatal gúnyosan kiabálta, hogy útilaput adjanak nekik, mert a vécépapírt inkább magukkal viszik. Két éve Hodonínban a békésen sétáló tanítványaimra bőrfejűek rontottak rá, és összeverték őket. A kihívott rendőröket csak az érdekelte, a súlyos testi sértést elszenvedők miként viselkedtek az incidens előtt, majd nyomozás nélkül zárták le az ügyet. A tettesek azóta sincsenek meg, pedig a gyermekek használható személyleírást adtak róluk. Megdöbbenve tapasztalom, mennyire burjánzik a romaellenesség Csehországban és Szlovákiában is. Néha beleolvasok a cseh és szlovákiai roma portálok kommentjeibe, és elszörnyülködöm, újabban már félek is, éjszakánként rémálmok gyötörnek. Egyre többször fontolgatom, hogy a családommal elköltözöm Norvégiába, csak hát nagyon sajnálom ezeket a nehéz sorsú emberpalántákat" – vallotta meg. Hozzátette, hogy külföldi alapítványok támogatásával lakóhelyének, a morvaországi Bystrének a környékén olyan nyári tábort akart szervezni, amelyen fehér és roma gyermekek együtt nyaraltak volna, de a szülők azzal utasították el felhívását, hogy cigányokkal nem közösködnek.

A 60 éves Kelarová édesapja, Bittó Kálmán neves mátyusföldi, Galánta környéki muzsikus volt, aki a második világháború után, a magyarok jogfosztottságának idején költözött Morvaországba. Két leánya már ott született. Iva Bittová a cseh alternatív zeneművészet kimagasló személyisége. Ida, a nővére a brnói Janácek konzervatóriumban végzett, majd pedig első férjével Walesbe költözött. 1985-ben Dániában és Norvégiában roma dalok előadásával aratott nagy sikert.

1995-ben tért haza és életcéljaként a szegény roma gyermekek felkarolását és a velük szembeni előítéletek enyhítését határozta meg. Az általa felfedezett és a tanításukat segítő fiatalokból évekkel ezelőtt megalapította a Romano Rat (Roma Vér) ének-és táncegyüttest, amellyel rendszeresen szerepel a világ számos országában. Két éve és tavaly a Cseh Filharmonikusok 15 tagjával kelet-szlovákiai roma településeken adtak koncerteket, előzőleg pedig az ottani fiatalokkal közös foglalkozásokat tartottak, akik aztán ugyancsak szerepeltek a műsorban. Azóta két tehetséges roma fiatalt segítettek abban, hogy idén szeptembertől a prágai konzervatóriumban tanulhassanak tovább.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.