galéria megtekintése

Túl forró téma lett a bevándorlás

A nyár végére ígérte, ám csak a novemberi kongresszusi választások után hoz rendeletet az illegális bevándorlók helyzetének könnyítéséről az amerikai elnök. A téma kényessé  vált, és nem akarja saját pártja, illetve egy későbbi reform esélyeit rontani.

Már megint a spanyol ajkú közösséggel és a bevándorlókkal szúrtak ki, kizárólag politikai okok miatt – hangoztatják felháborodottan jogvédők, miután Barack Obama bejelentette, hogy a választások előtt már nem hoz rendeletet az illegálisan az Egyesült Államokban tartózkodók helyzetének könnyítéséről, kitoloncolásuk leállításáról.

A nyolcéves Alexia Quino az édesanyjával egy állampolgársági eskütételi ünnepségen. De mi van a spanyol ajkú közösséggel? – feszegetik sokan
A nyolcéves Alexia Quino az édesanyjával egy állampolgársági eskütételi ünnepségen. De mi van a spanyol ajkú közösséggel? – feszegetik sokan
Kevin Lamarque / Reuters

„A kormány már tett lépéseket a meleg és leszbikus közösség érdekében. Segítették a kétkezi munkásokat is. Nos, akkor mi van a spanyol ajkú közösséggel? Miért kell már megint minket feláldozni, csak azért, hogy esetleg a demokraták megtarthassák a szenátusi többségüket?" – kérdezi a Washington Post hasábjain Erika Andiola, a Dream Action Coalition nevű, a fiatal illegális bevándorlók jogaiért küzdő lobbiszervezet egyik igazgatója. A tervet ellenző republikánusok sem kímélték az elnököt. John Boehner képviselőházi elnök szerint az, hogy Obama csupán halasztja, nem pedig feladja a bevándorlási reform tervét, azt mutatja, a lépés csupán „nyers politika."

 

Nincs két hónapja, hogy Barack Obama a Fehér Ház rózsakertjében bejelentette, hogy saját hatáskörben hoz rendeletet az illegális bevándorlók helyzetének javításáról még a nyár vége előtt. Sajtóhírek szerint a tervei között szerepelt, hogy az országban tartózkodó körülbelül 11 millió illegális bevándorló közül akár ötmillió olyan státusz kaphat, amellyel ha nem is lesznek állampolgárok, de elkerülhetik a kitoloncolást. Korábban már kaptak ilyen könnyítést azok a fiatalok, akiket szüleik gyermekként hoztak az Egyesült Államokba.

Obama más kérdésben (amilyen például környezetvédelem vagy a melegjogok) folyamodott elnöki rendelethez. Azzal érvel, hogy mivel a republikánus többségű képviselőházban semmilyen javaslata nem megy át, ezért az alkotmány biztosította korlátozott keretek között ugyan, de lépni fog.

Tüntetés a bevándorlókért augusztus 28-án a Fehér Ház előtt. Fordult a szél
Tüntetés a bevándorlókért augusztus 28-án a Fehér Ház előtt. Fordult a szél
Kevin Lamarque / Reuters

Ám a politikai széljárás már augusztus végére megváltozott. A mexikói határra Hondurasból, Guatemalából és El Salvadorból tömegesen érkező gyerekek és fiatalok túlterhelték a rendszert, az elnök szavaival élve humanitárius válság alakult ki a térségben. A több tízezer, felnőtt kísérő nélkül érkező gyerekről és a túlterhelt hatóságokról szóló hírek pedig azt a képzetet erősítették az amerikai lakosságban, hogy súlyos problémák vannak a déli határon – átjárható, nem őrzik rendesen, ezt pedig egyre többen használják ki, akiket vonz az elnök ígérete a megengedőbb bevándorlási politikáról.

A republikánusok nem vesztegették az időt, negatív politikai kampányt indítottak számos, a tervet támogató demokrata szenátor- és képviselőjelölt ellen is. A november elején esedékes kongresszusi választások pedig létfontosságúak az elnök pártja számára. A képviselőházat már két éve a republikánusok vezetik, és most a szenátusi többségüket is elveszíthetik. Az amerikai sajtó forrásai szerint így egyre több telefon érkezett a Fehér Házba: talán jobb lenne talán a választások utánra halasztani az elnöki rendeletet.

A döntést a hétvégén egy televíziós interjúban, az NBC csatornán bejelentő Obama tagadta, hogy lépésének köze lenne a novemberi félidős választásokhoz. Úgy fogalmazott, megváltozott a politikai környezet, több idő kell a javaslat kidolgozására, hogy az „fenntartható és hatékony legyen." A The New York Times egy fehér házi forrást idézve azt írja, az elnök még az év vége előtt meghozza a rendeletet.

Kerítés, végállomás. Mexikóból érkezett illegális bevándorlókat vesznek őrizetbe Texasban
Kerítés, végállomás. Mexikóból érkezett illegális bevándorlókat vesznek őrizetbe Texasban
Eric Thayer / Reuters

Az amerikai sajtó idéz forrásokat, amelyek azt hangsúlyozzák, Obama azért visszakozott, mert nem akarta, hogy a bevándorlás legyen a választások legjelentősebb témája. Ezzel ugyanis elveszítené annak a lehetőségét, hogy a kongresszus a közeljövőben átfogó bevándorlási reformot fogadjon el a republikánusok támogatásával. Márpedig erre van esély, a 2012-es elnökválasztás elveszítése után a párt ugyanis rájött arra, hogy szüksége lesz a spanyol ajkú közösség voksaira, ha vissza akarja foglalni a Fehér Házat.

Kompromisszumkészségüket pedig Obama feltehetően ki is akarja használni, mert nem akarja elszalasztani a lehetőséget, hogy az egészségbiztosítási reform mellett még legalább egy történelmi jelentőségű törvény fűződjön a nevéhez.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.