galéria megtekintése

„Trump az ország szégyene, Clinton arrogáns” - senkit nem kímélnek a kiszivárgott levelek

17 komment


Kőműves Anita
NOL

Ömlenek az internetre az amerikai politikusok és pártszervezetek e-mailjei, a szakértők szerint orosz hackerek keze nyomán. Óriási leleplezések nincsenek a legújabb hullámban, ám azt megtudtuk: Colin Powell egykori külügyminiszter szerint Trump egy „nemzetközi pária”, Clinton pedig jobban tenné, ha nem titkolózna. Az amerikai hírszerzés szerint Putyin állhat mindezek mögött, aki az amerikai demokráciába vetett bizalmat próbálja így megrengetni.

Donald Trump a „nemzet egyik szégyene” és „nemzetközi pária” a republikánus párt egyik befolyásos alakja szerint. Colin Powell egykori külügyminiszter eddig kitért a válaszadás elől, amikor Trumpról kérdezték, és a véleménye most is csak azért derült ki, mert hackerek feltörték email-fiókját és nyilvánosságra hozták újságírókkal és republikánus kollégákkal váltott üzeneteit. „Trump lerombolja saját magát, a demokratáknak nem is kell támadniuk” - írta júniusban egykori beosztottjának. Két hónappal később ugyanennek az azóta újságíróvá lett munkatársnak írta, hogy Trump „99 százalékban” rasszista indíttatásból követelte Barack Obamától, hogy mutassa be születési bizonyítványát és terjesztette róla, hogy nem Amerikában született és ezért nem is lehetne elnök.

Powell nem tagadta, hogy valósak a levelek
Jonathan Ernst / Reuters

Az emaileket először a BuzzFeed látta és közölte. Powell a weblap kérdésére annyit közölt: nem kommentálja az esetet és „nem tagadja” hogy valóban az ő e-mailjeiről van szó. A CNN kérdésére egy egyik tanácsadója, Peggy Cifrino azt válaszolta: „az emailek pontosak”.

 

Powell arról is kifejti a véleményét, hogy Trump milyen módszerekkel próbálja megnyerni magának a feketék és a nők szavazatát – két olyan csoportét, amelyek erősen idegenkednek tőle. „Az, hogy tegnap azt mondta, hogy négy éven belül a feketék 95 százaléka őt fogja majd támogatni, skizofrén fantázia” írja az afroamerikai Powell. „Az pedig nem segít a nőknél, hogy Ailes lett az egyik tanácsadója” – írja George W. Bush egykori külügyminisztere. Roger Ailesre céloz, a Fox News alapítójára és egykori vezetőjére, akinek a közelmúltban azért kellett távoznia a posztjáról, mert kiderült, hogy a csatorna több munkatársnőjét is szexuálisan zaklatta.

A média is kap Powell kritikájából. A CNN neves politikai kommentátorának, Fareed Zakariának írott levelében azt sérelmezi, hogy a csatorna túl sok műsoridőt ad Trumpnak. „Srácok, ti az ő játékát játsszátok, ti vagytok neki az oxigén” – írja.

„Clinton „mindent elszúr az arroganciájával”

Egy másik, először a The Intercept által nyilvánosságra hozott email-csomagban Hillary Clintont kritizálja. Dühös rá, amiért azzal próbálja védeni a tényt, hogy saját email-szervert használt, hogy Powell is így tett külügyminiszterként, sőt, tőle kapott ehhez tanácsokat. Powell az e-mailekben azt írja: háromszor is kérte a Clinton-csapatot, hogy ne rángassák bele az ügybe, főleg azért, mert a két helyzet teljesen különböző volt. Powell hangsúlyozza, hogy nem volt saját szervere, egyszerűen csak a saját régi emailcímét is használta külügyminiszterként a biztonságos külügyminisztériumi gépről, illetve a hivatalos emailcím mellett.

Az egyik legnagyobb botrány Sanders és Clinton eltérő párttámogatása miatt robbant ki
Lucy Nicholson / Reuters

Powell szerint Clinton számára a legjobb döntés az lett volna, ha már a botrány kitörésekor mindent nyilvánosságra hoz. „Mindent, amihez csak hozzányúl, elszúr az arroganciával" - írja egy 2015-ös üzenetben.

Orosz hackerek állhatnak a háttérben

Nem csak Powelltől szivárogtak ki e-mailek a minap. A Demokrata párt országos szervezete közölte, hogy ismét hackertámadás érte őket; egy londoni biztonságpolitikai konferencián pedig egy magát a „Guccifer 2.0" néven ismertető hacker munkatársaként bemutatkozó személy „osztogatta" a demokrata párt újabb ellopott email-csomagját. A nehezen letölthető és olvasható szövegcsomagot még csak kevés újságíró olvasta, de az első hírek nincsenek benne botrányos leleplezések.

A nyári, a demokrata konvencióra időzített kiszivárogtatás viszont nagy visszhangot keltett. Azokból az e-mailekből kiderült, hogy a pártszervezet és annak vezetése Hillary Clintont támogatta az előválasztási versenyben Bernie Sanderssel szemben. Miközben a szervezetnek semlegesnek kellene maradni a folyamat során, amelyben kiválasztják a párt elnökjelöltjét. A botrány miatt a konvenció közepette kellett lemondani a pártszervezet elnökének, Debbie Wasserman Schultz-nak.

Az FBI már nyáron közölte: a Demokrata pártot megtámadó hackerek nagy valószínűséggel oroszok lehettek. Technológiai szakértők szerint orosz hackerek állnak a nyáron indult, DCLeaks nevű internetes oldal mögött is, ahol számtalan demokrata és néhány republikánus politikus ellopott e-mailjeit töltötték fel. „Úgy véljük, hogy a DCLeaks is egyike az orosz befolyásolási kísérleteknek” - írta egy augusztusi blogbejegyzésben a ThreatConnect rendszerbiztonsági cég. A szakma véleménye szerint az orosz hackerek állnak gyakorlatilag minden kiszivárogtatás, így a Powell-emailek mögött is.

Már nyáron felmerült, hogy a kiszivárogtatásokkal Vlagyimir Putyin próbálja befolyásolni az amerikai választások eredményét. Egyrészt hasznos számára, ha zűrzavart kelt és romlott, korrupt helynek állíthatja be a hazai közönség előtt az Egyesült Államokat. Másrészt pedig feltehetően úgy gondolja, hogy könnyebben boldogulna Trumppal, mint a világpolitikai ügyekben a keménységéről ismert „héjával”, Clintonnal.

A demokratákat többször is érte támadás
Gary Cameron / Reuters

Trump pedig nem csak könnyebb eset lenne, hanem egyenesen barátságosan viselkedne vele jelenlegi kijelentései alapján. Amerikai elnökjelölttől szürreális módon Trump folyton pozitív szavakkal illeti Putyint, akit jobb vezetőnek tart Barack Obamánál. Előszeretettel hangoztatja az amerikai republikánus jelölt azt is, hogy Putyin mennyire népszerű saját hazájában.

Az amerikai hírszerzés rászállt az orosz szálra

Másfél hete írt arról a The Washington Post (WP) számos kongresszusi és szövetségi forrásra hivatkozva, hogy az amerikai hírszerzés és a nyomozó hatóságok is vizsgálódnak azzal kapcsolatban, vajon milyen méreteket ölt az Egyesült Államokban az orosz kísérlet a közvélemény befolyásolására. A gyanú szerint az orosz propagandagépezet próbál gyanút kelteni az amerikai elnökválasztás tisztaságával kapcsolatban.

A több szervezet által végzett vizsgálatot a WP szerint James R. Clapper Jr., a nemzeti hírszerzési bizottság főnöke fogja össze. A cél pedig az, hogy felmérjék az orosz „akció" méreteit. Aggódnak az elektronikus választási rendszer biztonsága miatt is, igaz, nincs „perdöntő bizonyíték" arra, hogy az oroszok ezzel is próbálkoznának. A lap névtelenséget kérő forrásai szerint nem is a választás elcsalása lehet az oroszok célja, csak az, hogy káoszt okozzanak és alapot adjanak az amerikaiak demokráciaexportra épülő külpolitikájának kritikájához.

Az egyik hírszerzési forrás nagyon ambiciózusnak írta le az oroszok próbálkozásait, és úgy véli, a Kreml egyik célja, hogy Amerika nemzetközi befolyását csökkentse. Az amerikai hírszerzők most nagy erőkkel tanulmányozzák azt is, hogy Oroszország milyen nyílt és titkos propagandaháborút folytat Kelet-Európában. Ebből kiindulva próbálnak rájönni, hazájukban milyen eszközökhöz folyamodhat vajon Moszkva.

Fotó: Kacper Pempel / Reuters

A Washington Post cikke megjegyzi: az oroszok élen járnak abban, hogy az internet és a közösségi média segítségével terjesztik a propagandát és befolyásolják a közvéleményt és a politikai eseményeket Kelet-Európában, különösen a kijevi Majdan forradalma és a Krím orosz elcsatolása óta. A Balti-államokat, Grúziát és Ukrajnát ráadásul kibertámadások is érik orosz oldalról és számos titkos módszerrel próbálnak zűrzavart kelteni ezekben az országokban.

Janis Sarts, a NATO rigai Stratégiai Kommunikációs Kiválósági Központjának igazgatója szerint ezeket a propaganda-akciókat felülről, központilag szervezi Moszkva. Az üzenet nyomatékosítására pedig hatékonyan használnak olyan eszközöket, mint a Facebook és a Twitter. Sarts szerint a Kreml nagyon ügyesen ráérez, az európai társadalmaknak hol a gyenge pontja. Az utóbbi hónapokban például a menekültválság témáját használták fel saját céljaikra.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.