galéria megtekintése

Több tízezer külföldi a szír frontokon

0 komment


Miklós Gábor

Kétszázezer halottal, több millió menekülttel a háttérben kezdődtek el Genfben az új tárgyalások Szíriá­ról. Az ENSZ megbízottja egyenként próbálja rávenni a szereplőket a fegyvernyugvásra.

Negyven ellenzéki szervezet, fegyveres csoport kapott meghívót Staffan de Mistura olasz hátterű svéd diplomatától. A legfontosabb szereplők, az Iszlám Állam (IS) és az al-Kaidának hűséget esküdött Nuszra Front hiányoznak a névsorolvasásnál. Tárgyalnak több regionális szervezettel és a helyi hatalmakkal, Iránnal, Irakkal, Szaúd-­Arábiával és Törökországgal is.

A szíriai polgárháború már eddig is iszonyú emberi tragédiákat, rettenetes rombolást okozott, szinte századokkal vetette vissza a térséget.

Ez az egyik fő oka az elmúlt hónapokban, években Európára zúduló menekülthullámnak.

 

Nemzetközi konfliktus, nem csak azért, mert Irán, Oroszország, a libanoni Hezbollah, Szaúd-Arábia és az Öböl-államok is főszereplők.

A frontokon rengeteg külföldi harcol mindkét oldalon, a levegőből pedig az ameri­kaiak vezette koalíció mér csapásokat az IS állásaira.

Szíria ugyan darabokra szakadt, de Bassár el-Aszad elnök rezsimje nem dőlt össze – sőt megerősödött az utóbbi évben. A főváros és Nyugat-Szíria szilárdan a kormány kezében van, több fontos csomópontot, így az iszlamista ellenállás központjának tartott Homszot is visszahódították. Az utóbbi időben több tudósítás számolt be arról, hogy a rezsim hordóbombákkal iszonyú pusztítást hajt végre az ellenzék által birtokolt városokban.

Abu Khaled damaszkuszi péksége rakétából készült tűzhelyet használ
Abu Khaled damaszkuszi péksége rakétából készült tűzhelyet használ
Amer Almohibany / Reuters

Aszad a BBC-nek adott minapi interjúban tagadta, hogy robbanóanyaggal, vashulladékkal teletömött olajoshordókat dobálnának le helikopterei. Az ellenzéki erők megosztottak, a világi szervezetek visszaszorultak. A területek legnagyobb részét az IS, illetve a Nuszra Front birtokolja. Észak-Kelet Szíria jórészt kurd kézben van.

A mostani tárgyalások előtt már sejteni lehetett, hogy a felek átértékelik álláspontjukat. Aszad tudomásul vette, hogy a koalíció szír területen is támadja az IS-t.

Az Egyesült Államok számára is világossá válik, hogy nem állíthatják tárgyalási feltételül az elnök lemondását.

Ő ugyanis a legjelentősebb erő az országban. Igaz, ehhez Irán pénze és fegyverei, az orosz lőszer és politikai támogatás, valamint a Hezbollah harcosai kellenek, de a tény vitathatatlan.

Szaúd-Arábia és Törökország továbbra is azt szeretné, ha a Nuszra Frontot bevennék az alkuba, s Irán is főszereplő. Sok múlik a szíriai ellenzéki fegyvereseket küldő, kiképző, pénzelő szunnita hatalmakon is.

Szíriában a polgárháború egyben a regionális hegemóniáért folytatott áttételes, alvállalkozók révén folytatott pusztítás. Az Iránnal megkötött nukleáris megállapodás újabb offenzívára ösztönözheti majd a szunnita hatalmakat ezen a hadszíntéren.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.