galéria megtekintése

Több mint hatvanan szúrták hátba Merkelt

0 komment

P.N.
NOL

Szerda délben a német parlament jelentős többséggel elfogadta a Görögországnak nyújtandó harmadik mentőcsomagot. A kedd esti szalmaszavazás eredményeire alapozva elemzők arra számítottak, hogy a nagykoalíciós partner Bajor Keresztényszociális Unió (CSU) minimum 60 tagja is nemmel szavazhat, ami a kereszténydemokraták (CDU) főtitkára szerint egyenlő Angela Merkel kancellár hátba szúrásával. Úgy tűnik, ez nem hatotta meg a belső ellenzéket.

A 631 tagú Bundestagból 585-en vettek részt a szavazáson. Az igennek száma elsöprő: 454, 113-an mondtak nemet, és csupán 18-an tartózkodtak.

Az, hogy a parlament el fogja fogadni a harmadik mentőcsomagot, nem volt kérdés, mivel a 631 tagú Bundestagban a kormánypártok 504 helyet foglalnak el, a Zöldek és a Szociáldemokraták pedig támogatják az ügyet. Ám a német és a világsajtó izgatottan figyelte, hogy hányan szavaznak majd nemmel a kereszténydemokraták (CDU) és a Bajor Keresztényszociális Unió (CSU) alkotta szövetségből, miután a kedd esti próbaszavazáson 56 kormánypárti politikus nemmel szavazott, négyen pedig tartózkodtak. Mivel a szalmaszavazáson nem vett részt mindenki, egyesek feltételezték, hogy a „lázadók” száma jóval magasabb, akár száz is lehet – emlékeztet a Frankfurter Allgemeine Zeitung. Bár ez a feltételezés túlzónak bizonyult, így is többen szavaztak Merkel és a többségi akarat ellen a kormánykoalícióból. A CDU/CSU szövetségből 63 elutasítás érkezett szerdán délben, és hárman tartózkodtak.

Az állami hírügynökség kommentárja szerint bár a CDU és a CSU köreiben kialakult ellenzék marginális, mégis jól rámutat arra tényre, hogy Angela Merkelnek és frakcióvezetőjének, Volker Kaudernek egy állandósuló problémával kell szembenéznie. Mert bár a főiránnyal szembemenők száma alacsony, azért növekszik és kezd kiforrni egy keménymag, mely következetesen szembeszáll a szövetség euróövezeti politikájával, főleg, ami a görög ügyet illeti.

 

Titkos alkutól és az IMF kitáncolásától tartanak

„Ha őszinték vagyunk, ez egy rejtett adósságmegnyirbálás a gyerekeink és unokáink rovására” – mondta a szavazás előtt Dagmar Wöhrl konzervatív képviselő (CSU) utalva több képviselő azon félelmére, hogy az alku tárgya valójában Görögország adósságainak elengedése, amit ez európai adófizetők állnak majd. A CDU főtitkára, Peter Tauber ugyanakkor arra figyelmeztette a Bajor Keresztényszocialistákat, hogy a nemleges szavazat egyenértékű a kancellár hátba szúrásával.

Angela Merkel egy felszólalót hallgat a parlament alsóházában
Angela Merkel egy felszólalót hallgat a parlament alsóházában
Axel Schmidt / Reuters

Jenny Hill, a BBC tudósítója Berlinből azt írta, az aggódó képviselők szerint nem tisztázott, hogy mi lesz akkor, ha a Nemzetközi Valutaalap visszalép. Az IMF ugyanis várhatóan csak októberben foglal majd állást, addig kerüli a kötelezettségvállalást, amíg nem értékelik újra Görögországot a reformokkal kapcsolatos előrehaladás tekintetében.

A CSU 65 képviselője már a múlt hónapban elutasította azt is, hogy tárgyaljanak a harmadik mentőcsomagról. A mai parlamenti vita során viszont szóba került már egy lehetséges negyedik mentőöv is, Heinz-Joachim Barchmann szociáldemokrata képviselő pedig felvetette, hogy a Görögországra egyre nagyobb súllyal rátelepedő menekültügyi krízis is szolidaritásra szólítja fel az európai közösség tagjait.

A Bundestag arról döntött, hogy támogatja-e a Görögországnak nyújtandó harmadik mentőcsomagot, melyben az eurózóna államai vállalják, hogy a kölcsönök lejárati határidejét újból meghosszabbítják, és csökkentik a kamatokat is. A mentőcsomagnak része egy összesen akár 86 milliárd eurós kölcsön (ebből több mint 50 milliárd adósságátcsoportosítás csupán), melyet Görögország hároméves futamidőre, három részletben kaphat meg. Minden egyes folyósítás feltétele, hogy Athén teljesítse a vállalt megszorításokat és reformokat.

Bár elismerte, hogy nincs garancia a talpra állásra, Wolfgang Schäuble pénzügyminiszter szerdán mégis amellett foglalt állást, hogy Görögországnak meg kell adni az esélyt. Mint fogalmazott, felelőtlenség lenne nem megragadni ezt a lehetőséget. A német parlamentet a szavazás miatt haza kellett hívni a nyári szabadságról, de egy füst alatt elintézték az első részlet folyósításának kérdését is, így arra nem fognak külön szavazást kiírni. Görögország tehát kapott egy igent a mentőcsomag egészére és a kölcsön első részletére is Németországtól.

„A Bundestag elfogadott egy politikailag és gazdaságilag is hibás döntést, mely egyaránt sérti a német és az európai jogot"

– reagált a szavazás eredményére Alexander Graf Lambsdorff, az Európai Parlament alelnöke. Érvelése szerint két feltételnek kellene teljesülnie ahhoz, hogy a mentőcsomag indokolt legyen: veszélyben kellene forognia a teljes euróövezet stabilitásának, illetve fenntarthatatlanná kellene válnia Görögország adósságszintjének.

„ A szövetségi pénzügyminiszter beszédében még csak meg sem próbálta bizonyítani, hogy az eurózóna veszélyben van. Ez azt bizonyítja, hogy a nagykoalíció jogsértés melletti elkötelezettsége szándékos és tudatos" – idézi a FAZ.

A mentőcsomag elfogadásához az euróövezeti államok parlamentjének hozzájárulása kell. Kedden Ausztria, Észtország és Spanyolország már igent mondott, Hollandia ma este szavaz, eredmény 19 óra körül várható.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.