galéria megtekintése

Tíz nap a pokolban

6 komment


Veres Dóra

Egyiptom felől, a korábbinál is veszélyesebb útvonalon érkeznek a szegényebb menekültek Olaszországon át Európába.

Tíz napig is hánykolódhatnak a tengeren, akik Egyiptomból indulnak útnak. Alessia Lai, a Vöröskereszt lapunknak nyilatkozó munkatársa azt mondta, az új útvonalat főként azok használják, akik nem engedhetik meg maguknak, hogy először elhajózzanak Líbiába és onnan utazzanak tovább Európa felé, ezért az olcsóbb, de kockázatosabb, egyiptomi hajóutat választják.

Menekültek a szicíliai partra szállás után. Az embercsempészek alig várják a jó időt
Menekültek a szicíliai partra szállás után. Az embercsempészek alig várják a jó időt
Antonio Parrinello / Reuters

– Egyelőre kevés erre a példa, de sokkal több áldozat várható, ha ez a tendencia folytatódik – jegyezte meg Lai, hozzátéve, az idei számok nem kiugróan magasak, számítottak rá, hogy nyáron többen kelnek majd útra Európa felé.

 

– A líbiai partoknál az embercsempészek csak arra várnak, hogy jó idő legyen. A viszonylag nyugodt tengeren ezrével engedik útnak a túlzsúfolt lélekvesztőket – magyarázta. Arra a kérdésre, hogy a hotspotok és az átmeneti táborok hogyan tudnak megbirkózni az egyre nagyobb embertömeggel, azt válaszolta, hogy a rendszer jól működik, s nem tud róla, hogy gond lenne.

Ennek ellentmond a Human Rights Watch június végén nyilvánosságra hozott jelentése, mely szerint a szicíliai Pozzallóban működő hotspotban áldatlan állapotok uralkodnak: férfiak és kísérő nélkül érkező gyerekek alszanak egymás mellett a földön heverő matracokon, a menekültek nem tudnak telefonálni, és néhány nap helyett sokan hetekig, hónapokig kénytelenek az átmeneti szálláson maradni.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) jelentése szerint idén már több mint 223 ezren érkeztek Európába a Földközi-tengeren keresztül, s több mint 2800 embernek veszett nyoma.

A balkáni migrációs útvonal lezárása óta jelentősen megnőtt az Olaszországba érkezők száma: míg Görögországba átlagosan naponta 51-en érkeznek, addig Olaszországban több mint ezren értek partot június 20. és 26. között.

– Június utolsó hetében kétszer annyian, közel nyolcezren szálltak partra, mint egy héttel korábban. A Vöröskereszt attól tartott, hogy még több menekült érkezik, ezért két új átmeneti tábort is felállított – mondta a Népszabadságnak Alessia Lai.

Olaszországban mindeközben harmincnyolc embercsempészt vett őrizetbe rendőrség hétfőn tíz különböző városban – közölte hétfőn Francesco Lo Voi, a palermói főügyész. A bűnszervezet pénzügyi tranzakcióit­ Palermón és Rómán keresztül bonyolította.

A hatóságoknak két kasszát is sikerült lefoglalni, az egyiket a szicíliai város egyik presszójában – amelyet egy etióp személy üzemeltetett –, a másikat a Termini római központi pályaudvar melletti illatszerboltban, amely egy eritreai tulajdona. Utóbbiban több mint félmillió euró készpénzt is találtak azzal a füzettel együtt, amelyben az embercsempész-szervezet forgalmát számon tartották.

A nyomozást egy Szicíliában letartóztatott, 32 éves eritreai embercsempész vallomása indította el, aki állítása szerint azért döntött úgy, hogy segít a hatóságoknak, mert egyre többen vesznek oda. Úgy fogalmazott, azon halálesetek, amelyekről a világ tudomást szerzett, csupán a jéghegy csúcsát jelentik, valójában több ezer embert nyelhetett el a Földközi-tenger.

Szerbiában is lecsaptak az embercsempészekre

Nyolc szerbiai embercsempészt, egy bűnszervezet tagjait fogta el a szerb rendőrség hétfőn, akik Magyarországra és Ausztriába csempésztek át menekülteket február és június között. A Bajmok–Bácsalmás határátkelő környékén hozták át őket a határon, amelynek túloldalán a banda más tagjai várakoztak, hogy továbbszállítsák őket Ausztria irányába. Szolgáltatásaikért fejenként 1100-1200 eurót kértek. (MTI)


Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.