galéria megtekintése

Kevésbé békés hely lett a világ, terjed a földi pokol

5 komment


Körösi Ivett

Izland a béke szigete, Szíria a földi pokol – mutat rá a Globális Béke Index (GPI) 2015-ös jelentése, amelyből kiderül: az elmúlt nyolc évben kevésbé békés hely lett a világ, főként a belföldi konfliktusok és a terrorizmus térnyerése miatt. Mindezek ellenére a tanulmány alapján úgy tűnhet, hogy a béke receptje nem bonyolult, „mindössze" nyolc komponensből áll.

Főként a természeti csodáiról és az egyedülálló gejzírjeiről ismert Izland, ám hírnevét öregbíti, hogy hivatalosan is a szigetország számít a legbékésebb államnak a világon. A Globális Béke Index (GPI) a társadalmi és közbiztonság mértéke, a bel- és külföldi konfliktusok jellege, valamint a katonai felkészültség alapján rangsorolja minden évben a világ országait, amelyek közül 2015-ben is az európai államok végeztek a legelőkelőbb helyeken (Magyarország a 22. helyet foglalja el Spanyolország után és Szlovákia előtt).

Bár a terrorfenyegetés miatt több ország – Dánia, Franciaország és Belgium – lejjebb csúszott a ranglistán, és kontinens­szerte nőtt az erőszakos bűncselekmények száma, Európa továbbra is a világ legbékésebb régiójának számít. De csak akkor, ha nem soroljuk ide Ukrajnát. Az ausztráliai sydney-i székhelyű agytröszt, a Gazdaság és Béke Intézet (Institute for Economics and Peace) égisze alatt készült tanulmányban ugyanis külön kezelik az orosz–eurázsiai­ régiót, így a polgárháború sújtotta Ukrajnát is. A szerzők igen borúlátóak a háborút illetően: nem zárják ki, hogy az orosz–ukrán konfliktus végül nyílt katonai szembenálláshoz vezet. Azt is megjegyzik, hogy az örmény–azeri konfliktus is eszkalálódhat a közeljövőben, miután a felek többször megsértették a tűzszüneti megállapodást 2015-ben, s az azeri rezsim jelentősen növelte nemzetközi fegyvervásárlásait.

A helyzet azonban közel sem olyan súlyos, mint a Közel-Keleten és Észak-Afrikában, a világ legerőszakosabb régióiban. A polgárháború jelentette veszélyt csak növelte az Iszlám Állam iraki és szíriai térnyerése. A GPI szerint a régiónak van két sikertörténete is: Tunéziában sikeres parlamenti választások eredményeképp, Egyiptomban pedig a hadsereg által támogatott Abdel Fattah el-Sziszi kormányzása nyomán nőtt a politikai stabilitás, így az említett országokban nagyobb a béke, mint korábban. A sikertörténetek azonban viszonylagosak, hiszen Egyiptomnak és Tunéziának is meg kell küzdenie az iszlám terrorizmussal.

 

A tanulmány hangsúlyozza, hogy a konfliktusok komoly hatással vannak a gazdaságra: a globális GDP 13,4 százalékát teszik ki, vagyis 14,3 billió dollárra rúgnak. Hogy könnyebb legyen megérteni: ez annyi, mintha összesítenénk Brazília, Kanada, Nagy-Britannia, Németország, Franciaország és Spanyolország gazdaságát. Ez a hihetetlen szám tizenöt százalékos (!) emelkedést jelent a nyolc évvel korábbi adatokhoz képest. A kiadások tetemes részét – 43 százalékot – a katonai büdzsék teszik ki, de komoly összegeket – 27 százalékot – emészt fel a gyilkosságok és a szervezett bűnözés elleni harc – különösen Közép- és Dél-Amerikában –, és a bűnüldöző hatóságok költségei (18 százalék).

A most záruló esztendőben a világ országai átlagban növelték katonai kiadásaikat, és az Oroszországból a Közel-Keletre és Észak-Afrikába irányuló fegyverexport is jelentősen megugrott (a Nyugat azonban kevesebb fegyvert küldött Szíriába, mint korábban). A tanulmány szerzői felhívják a figyelmet, hogy a katonai készültség növelése – még akkor is, ha külföldi konfliktusok miatt történik – súlyos belföldi következményekkel járhat, mivel elősegítheti a polgárokat célzó, „államilag szponzorált erőszakot".

Nyolc komponens a békéhez

Pozitív békének nevezik a szakértők azokat a megnyilvánulásokat, intézményeket és állami struktúrákat, amelyek elősegítik és fenntartják a békét egy országban. A GPI szerint a „béke receptje" nyolc komponensből áll: kedvező üzleti környezet, magas szintű humán tőke, kevés korrupció, az információ szabad áramlása, jó kapcsolat a szomszédos országokkal, mások jogainak tiszteletben tartása, jól működő kormány és a javak egyenlő elosztása.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.