galéria megtekintése

Felmondta New Yorkban a kormány által hangoztatott leckét

15 komment


Kőműves Anita

El kell kezdeni Európa valódi problémáiról beszélni, még ­akkor is, ha ezeket kimondani nem számít politikailag korrektnek – mondta magyar idő szerint kedd hajnalban egy New York-i pódiumbeszélgetésen Szemerkényi Réka. A washingtoni magyar nagykövet a neves kutatóintézet, a Külkapcsolatok Tanácsa (Council on ­Foreign Relations) konferenciáján vett rész, ahol más európai nagykövetekkel együtt őt is az unió jövőjéről kérdezték. Az egyórás beszélgetésnek két témája volt: a menekültválság és Oroszország.

Szemerkényi azzal kezdte, hogy felmondta a kormány által Washingtonban korábban is előszeretettel hangoztatott leckét: egy év alatt 360 ezer migráns érkezett hazánkba, ami a lakosság arányait figyelembe véve olyan, mintha egyetlen év alatt 12 millió illegális bevándorló érkezne az Egyesült Államokba. A magyar nagykövet szerint hatalmas feladat volt a migránshullám minden kihívására megfelelő választ adni – csak azt felejtette el hozzátenni, hogy a hazánkon áthaladó menekülteknek eszük ágában sem volt itt maradni, a tömeg felét még csak meg sem próbálták regisztrálni a magyar hatóságok. Átbuszoztatták őket az országon, egészen az osztrák határig.

Szemerkényi Réka
Szemerkényi Réka
Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

 

Szemerkényi szerint négy kérdésben téved a jelenlegi európai diskurzus. Az első az, hogy a menekültválság csupán humanitárius kérdés lenne. A második az, hogy mindez megoldható a jelenleg Euró­pában tartózkodó menekültek szétosztásával a tagállamok között – hiszen ez még csak az első hullám volt. A harmadik, hogy kegyetlenség nem beengedni a menekülteket.

„Butaság, hogy minden menekült terrorista, de az is, hogy egy sincs közöttük"

– mondta a nagykövet. Szerinte a negyedik kérdéskör a legkényesebb, ami már a politikai korrektség határait súrolja. Eszerint a határok lebontása nem vezetett az elképzelt harmonikus multikulturális közösségekhez.

„Sok országban és városban párhuzamos társadalmak alakultak ki, és nem erre gondoltunk, amikor a multikulturális társadalmakról beszéltünk"

– mondta.

Miután holland és brit kollégája fenyegetésként értékelte Oroszországot, a moderátor kissé provokatívan azt kérdezte, vajon a magyar kormány is egyetért-e ezzel? A nagykövet úgy válaszolt: az elmúlt két év ukrajnai eseményei ártottak a nemzetbiztonságnak, és a NATO-szövetségesekkel együtt kell dolgozni azért, hogy a transzatlanti szövetség területének biztonságát garantáljuk. Ám a magyar kormány azt is szeretné, ha Moszkva újra partner lehetne, együtt lehetne működni vele olyan kérdésekben, mint Irán, Ukrajna vagy az Iszlám Állam elleni harc. „Az Oroszországtól való energiafüggést nehéz megváltoztatni. Dolgozunk az ügyön, ehhez erősebb nemzetközi támogatásra és megértésre is szükségünk van" – mondta Szemerkényi, aki szerint a tengerparttal, illetve kikötővel nem rendelkező országoknak különösen nehéz alternatív energiaforrásokat kiépíteni.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.