galéria megtekintése

Hatott a fenyegetés, egyre kevesebben sztrájkolnak

A szlovákiai ellenzéki pártok kezdeményezik a pozsonyi parlament rendkívüli ülésének összehívását, amelyen a pedagógusok követelései kerülnének napirendre. Érsek Árpád, a Híd szakpolitikusa lapunkat arról tájékoztatta, hogy a hét végén minden bizonnyal összegyűjtik harminc honatya támogató aláírását és akkor a házelnök köteles hét napon belül eleget tenni kérésüknek.

Robert Fico kormányfő szerint a március 5-ére kiírt képviselőházi választásokig a törvényhozásnak már nincs ideje dönteni, ezért felszólította a még sztrájkoló pedagógusokat: vessenek véget a tiltakozásnak és folytassák a tanítást. Megígérte, hogy ha újra az általa vezetett Smer-SD alakíthat kormányt, akkor a demonstrálók képviselőivel közösen munkálhatják ki a a leendő kabinet programjának oktatásügyi fejezetét. Az elkövetkező négy esztendőben pedig legalább 25 százalékos béremelést ígért nekik.

Élőlánccal tiltakoztak Kassán
Élőlánccal tiltakoztak Kassán
Somogyi Tibor

Megkeresésünkre Vladimír Crmoman, a múlt hétfőn kezdődött sztrájkot meghirdető Szlovákiai Pedagógusok Kezdeményezésének (ISU) elnöke kijelentette: nem hisz a kormányfőnek, mert a most véget érő megbizatási idejének elején is az oktatásügy jelentőségéről papolt és elhúzta előlük azt a mézesmadzagot, miszerint 2016-ra a szlovákiai átlagbéreknek legalább 1,2-szeresét kapják majd.

 

„A valóság viszont az, hogy az idén 902 euró lesz nálunk az átlagos kereset, viszont a kezdő tanító bére 600, a három évtizedes gyakorlattal rendelkező kollégájának a bruttó fizetése pedig mindössze 800 euró, a középiskolai tanáré sem sokkal több. Ezért idén 140, jövőre pedig további 90 eurós béremelést kérünk, az oktatásügyre pedig legalább 400 milliós pluszpénzt a költségvetésből. Mert mi nemcsak béremelésért küzdünk, hanem alapvető reformokért, mert csak igy állíthatjuk vissza a műveltség és a pedagógusi hivatás tekintélyét" - nyilatkozta lapunknak.Az ISU adatai szerint múlt hét elején 950 iskolában 14 500 pedagógus demonstrált, hozzávetőleg az alkalmazottak tíz százaléka. E héten fokozatosan csökkent a sztrájkolók száma. Több helyen feladták a harcot, máshol pedig a fenntartók megfenyegették az iskolaigazgatókat.

Branislav Kocan az ISU vezetőségi tagja viszont közölte: a kormány arroganciája egyre több szülőt háborít fel, ezért napról napra növekszik a tiltakozók száma. Az elmúlt napokban tizennégy szlovákiai városban élőlánccal támogatták a pedagógusok követeléseit. Pénteken Révkomáromban tartottak demonstrációt, amelyen a magyar tannyelvű iskolák követeléseinek is hangot adnak. Elsősorban kerettanterv megváltoztatását követelik, hogy az általános iskola alsó tagozatában több tanóra jusson az anyanyelv oktatására. Jövő héten Pozsonyban, Kassán és más városokban is nagygyűléseket terveznek.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.