galéria megtekintése

Tovább sztrájkol tízezer szlovákiai pedagógus

Második hete tart a szlovákiai pedagógusok sztrájkja. A tiltakozók száma kedden az előző napokhoz képest valamivel csökkent, de még így is mintegy 10 ezren folyatják a demonstrálást, emiatt 760 iskolában nincs tanítás.

Pedagógusok és szülők élőlánca Kassán
Pedagógusok és szülők élőlánca Kassán
Somogyi Tibor

Hétfőn este Pozsonyban, Kassán és más városokban a szülők is csatlakoztak a pedagógusokhoz, együtt, több ezres élő láncokat alkottak, így akarták kikényszeríteni a sztrájkolók követeléseinek teljesítését. Az ellenzéki képviselők a pozsonyi parlament rendkívüli ülésének azonnali összehívását kérik, de a törvényhozásban kényelmes többséggel rendelkező Smer-SD egyelőre csupán az oktatásügyi bizottság tanácskozásába egyezett bele, amelyre kedden délután kerül sor.

Robert Fico kormányfő váratlanul bejelentette, hogy ha a márciusi választásokat követően ismét miniszterelnök lesz, akkor szavatolja a pedagógusok jelenlegi bérének 25 százalékos növelését.

 

Megkeresésünkre Vladimír Crmoman, a demonstrálást indítványozó Szlovákiai Pedagógusok Kezdeményezésének (ISU) elnöke amolyan politikai mézesmadzagnak minősítette ezt az ígérgetést. „Annyi súlyos gond terheli az oktatásügyünket és a munkánkat, hogy ilyen felelőtlen ígérgetésekkel semmire sem megyünk. Nem tüneti kezelésre, tűzoltásra van szükség, hanem gyökeres változásokra" – nyilatkozta lapunknak.

Múlt hétfőn Szlovákiában a ,mintegy 90 ezerből  11 423 pedagógus lépett sztrájkba, ezért 728 iskolában szünetelt a tanítás. Több helyen a fenntartók megfenyegették az iskolaigazgatókat, emiatt az általuk vezetett iskolák pedagógusai nem csatlakoztak a tiltakozókhoz.

Vladimír Crmoman kifejtette: „Növendékeink és országunk jövőjét tartjuk szem előtt a tiltakozásunkkal. Idén a pozsonyi parlament nemhogy növelte volna, hanem még 220 millió euróval csökkentette az oktatásügyre szánt költségvetési pénzeket, ami felháborító. Mi erre az évre az oktatásügynek legalább 400 millió eurós pluszpénzt követelünk, amelyből elsősorban a tanórák színvonalát növelő, korszerű segédeszközöket és fontos tárgyakat vásárolhatnának az iskolák. Idén 140 eurós, jövőre pedig újabb 90 eurós béremelést tartunk égetően szükségesnek minden pedagógus és az oktatásügyben alkalmazott más személy részére is. Nemcsak felháborító, hanem szinte már bűnös valóság, hogy a kezdő pedagógus bére 600, a három évtizedes gyakorlattal rendelkező kollégájának alapfizetése pedig mindössze 800 euró" – közölte.

Rámutatott arra is, hogy a fejlett országokat tömörítő Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) adatai szerint a tagországai között Szlovákia az oktatásügyre, ezen belül a pedagógusbérekre szánt összegek tekintetében az utolsók között kullog. Riasztó az a tény is, hogy hét szlovákiai pedagógiai főiskolán, illetve egyetemen évente több százan végeznek, de a leendő alacsony béreik miatt mindössze tíz százalékuk választja a katedrát.

Juraj Draxler szlovák oktatásügyi miniszter a TA3 hírtelevízióban azt hangoztatta, hogy a márciusi választások előtt a jelenlegi kabinetnek nincs lehetősége a követelések teljesítésére, hiszen a parlament már nem ülésezik. Annyit viszont hajlandó megígérni, hogy ha ő marad a miniszter és ismét a Robert Fico vezette Smer-SD alakíthat kormányt, akkor méltányolni fogják a követeléseiket. A tiltakozók azonban nem hisznek neki, és írásos egyezséget követelnek, amelyre viszont a rövidesen leköszönő kormány nem hajlandó.

A tárcavezető részt vesz a parlament oktatásügyi bizottságának kedd délutáni ülésén, amelyre a sztrájkbizottság tagjai is meghívást kaptak.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.