galéria megtekintése

A luxuspüspök szivárványpalotája

Az írás a Népszabadság
2014. 06. 23. számában
jelent meg.

1 komment


Szőcs Levente, Bukarest
Népszabadság

Sokan bírálják mostanában a szilágysági ortodox püspököt, aki hatalmas palotát építtetett magának csaknem kétmillió eurós ráfordítással. A püspöki székhely ráadásul nemcsak impozáns méreteivel hívja fel magára a figyelmet, hanem az utólag felszerelt, vélhetően ugyancsak költséges épületvilágítással. Szivárvány – mondják az elnézőbb hívek. Diszkó – értékelik a szigorúbbak.

Éjszakánként a palota rendre rózsaszín, neonkék, Benetton-zöld vagy lila fényárban úszik. Mintha a megrendelő nem tudott volna dönteni egyetlen szín mellett. Viszont a közösségi oldalakon terjedő képekből ítélve egyvalamit biztosan kikötött: hogy rikító legyen. Az eset kapcsán többeknek eszükbe jutott a németországi Limburg püspöke, aki tavaly lemondani kényszerült, miután kiderült, hogy 31 millió eurót költött fényűző hivatalára.

Petroniu Florea püspök
Petroniu Florea püspök

Igaz, hogy Petroniu Florea püspök legfeljebb kétmillió eurót költött a saját palotájára, de hát Zilah nem Limburg. Másfelől Szilágy megye egyike Románia legszegényebb vidékeinek – részben ezzel magyarázható, miért keltett felháborodást a fényárban úszó, 1600 négyzetméteres luxusszékhely. Gabriel Gardan, a püspök szóvivője azzal igyekezett lehűteni a kedélyeket, hogy a „diszkó” csak ideiglenes. Az épületvilágítást tesztelik, és hamarosan kiválasztanak egyet a tizenkét változat közül – akkor pedig véget ér a fények váltakozása.

 

Addig is a püspöki palota előtt estéről estére kisebb tömeg gyűlik össze, hogy megörökítse a csodát, és készítsen egy-egy selfie-t a püspöki „diszkó” előtt. A közösségi oldalakon a legtöbben azt firtatják: ki állja a villanyszámlát, és miért ilyesmire költik a hívek pénzét?

Az utóbbi kérdés már csak azért is indokoltnak tűnik, mert Zilahon – a városban szerkesztett Someseanul című lap kommentárja szerint – az egyház egyetlen szociális intézményt sem működtet.

Mindezek ellenére aligha jut a limburgi püspök sorsára: minden jel szerint bírja legfőbb felettese, a román sajtóban menedzsernek becézett Daniel pátriárka bizalmát és támogatását. Petroniu is kétségkívül jó gazda, bár a hívek egy része szerint túlságosan is találékony. Ki hallott még egyházi esküvőről az ortodox böjt idején? Nos, újabban ez is lehetséges a Petroniu fennhatósága alá tartozó parókiákon, természetesen a püspök engedélyével. A „felmentés” persze pénzbe kerül: páronként 100 lejbe (7000 forintba).

Jóval olcsóbban, feleáron lehet viszont válni egyházi szertartás szerint. Ez esetben a díjat fejenként kell megfizetni, de nincs szükség mindkét fél jelenlétére. A szilágysági püspök menedzseri kvalitásait dicséri az is, ahogyan leaszfaltoztatta az utat a várostól az erdőszélen felhúzott püspöki palotáig. „Megajándékozta” a zilahi polgármesteri hivatalt egy 700 négyzetméteres telekkel, ám ez a terület ugyanaz, amelyre aztán az aszfaltréteg került. Azt viszont már neki sem sikerült elérnie, hogy a palotája világítását a várossal fizettesse meg.

Arra hivatkozva, hogy a püspökség közintézmény, kérte, hogy a püspöki székhelyet kapcsolják rá az utcai világítást ellátó hálózatra. El is készült a határozati javaslat, de a képviselőtestületben nem kapott elegendő szavazatot. A világi hatóságoknál Petru Florea néven nyilvántartott, 49 éves püspök 2008-ban foglalta el hivatalát, amelyet személyesen neki hoztak létre a nagyváradi püspökség egy részének leválasztásával. Érdekes módon a szilágysági püspökség alapítása mellett a nagyváradi püspök érvelt a legszenvedélyesebben.

Rossz nyelvek szerint mindenáron szabadulni akart helyettesétől, aki nem más volt, mint a későbbi Petroniu püspök. Agresszivitásával a szilágysági püspök az amerikai külügyminisztérium vallásszabadságról szóló jelentésébe is „belopta” magát néhány éve. Washington a többi közt azt tette szóvá, hogy a zilahi kórházban az ortodox papok kisajátították a kápolnát, és nem engedték, hogy más felekezetek is használják.

A jelentés kitér továbbá a bogdánházi (Starciu) görög katolikus templom esetére, amelynek kapcsán az ortodox egyház magatartása szintén a kisajátítás szóval írható le a legpontosabban. A görög katolikus papok a település két temploma közül egyikben sem misézhetnek. A Petroniu vezette ortodox püspökség még abba sem ment bele, hogy felváltva használják az eredetileg görög katolikus templomot, nehogy utóbbiak „megszentségtelenítsék az oltárt”.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.