galéria megtekintése

Szíriai katonákat öltek meg bosszúból, utolsó vegyi fegyvereit is átadta az ország

1 komment

Izrael légicsapást mért Szíriára a tegnap megölt tizenéves fiú miatt. Szíria eközben átadta az utolsó vegyi fegyverét is a nyugatiaknak. A kormánypártiak és a lázadók fegyverszünetet írtak alá, jogvédő szervezetek szerint utóbbiak egyre több gyereket toboroznak a harcokba.

Izrael légicsapást mért Szíriára több részére, válaszul a határ menti támadásokra, amelyekben egy izraeli fiatal meghalt – írja az al-Dzsazíra. A támadásban legalább tíz szíriai katona halt meg.

„A tegnapi támadás indokolatlan lépés volt Izrael ellen. (...)Izrael nem fogja tolerálni az olyan kísérletet, ami önállósága ellen való, cselekedni fog, hogy megvédje Izrael állam civil polgárait" – mondta Peter Lerner, izraeli hadügyi szóvivő, utalva a tegnap megölt 15 éves izraeli fiatalra.

Reuters
 

A szíriai kormány és a lázadó csoportok állítólag fegyverszünetet írtak alá Yarmoukban – írja a BBC, akihez eljuttatták az egyezmény egy másolatát. A fegyverszünet kimondja, hogy a yarmouki menekülttábor Damaszkusz felé (tehát észak, északnyugatra lévő) lévő főbb bejáratai nyitva lesznek, és az alapvető szolgáltatásokat is helyreállítják majd.

A palesztin területen lévő, nagyjából 18 ezer embernek menedéket nyújtó menekülttábort július óta ostromolják. Jogvédő szervezetek szerint több mint száz embert éheztettek halálra a táborban.
A menekülttáborban és a körülötte lévő területeken szűkös az élelmiszer- és a gyógyszerellátmány is. Az elmúlt két hétben az ENSZ Segélyező és Munkaközvetítő Hivatala a folyamatos összecsapások és bombázások miatt nem tudott ételt osztani. Az még tisztázatlan, hogy a fegyverszünetet mikor kezdik.

Yarmouk Szíria szenvedésének szimbólumává vált. Az egykor élénk és virágzó területet a kormányerők is támadják, és szíriai és palesztin fegyveres csoportok rivalizálnak egymással.

Szíria hétfőn adta át maradék 100 tonnányi mérgező anyagát a Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW) ellenőreinek – írja a Reuters. A vegyi anyagokat – a teljes 1300 tonnányi arzenál durván 8 százaléka – egy olyan tároló helyen tartották, ami az Aszad-kormány szerint eddig a felkelők miatt megközelíthetetlen volt.

Reuters

A lefoglalt anyagokat Latakiából – a Földközi-tenger partján fekvő szíriai kikötővárosból – szállítják el az amerikai Cape Ray névre keresztelt rakományhajón. A hajó fedélzetén speciális felszerelés segítségével semlegesítik vagy feldolgozzák az erősen mérgező anyagokat – beleértve a mustárgázt, szarin gázt. Ez akár hetekbe vagy hónapokba is telhet.

Most, hogy Szíriát megszabadították vegyi fegyvereitől, a nemzetközi közvélemény a biztonsági helyzet javulását várja. Az Aszad-kormány azt szeretné, ha az ENSZ és az OPCW küldetését lezárnák, amint a vegyi anyagokat elszállították. Nyugati hatalmak ezzel szemben tovább folytatnák a küldetést, hogy kivizsgálhassák többek között azokat a helyeket, ahol állítólag a szíriai kormány vetett be klórgázt. Amerikai, francia és brit hírszerzés szerint az Aszad-kormány nem adta át az összes vegyi anyagot, még mindig használja azokat az országon belüli konfliktusok kezelésére.

A lázadó csoportok egyébként – a szíriai polgárháború előrehaladtával – egyre több gyereket toboroznak a harcokhoz – áll az Emberi Jogok Felügyelete (EJF) által hétfőn kiadott jelentésben.

Az EJF-nek egy tizenéves fiú beszél arról, hogy a harcok kezdetén iskolatársaival a kormány ellen voltak, két évvel később gyerekkatona vált belőle, és kiképezni kezdték, hogy harcoljon a Jabhat al-Nusra iszlamista fegyveres szervezetben – írja a CNN. Megtanulta, hogyan használja a fegyvereket, készítsen bombát és alkalmazza az aknákat. „A vezetőnk bátorított minket, hogy harcoljunk a dzsihád nevében" – mondta a tizenéves fiú.

Reuters

Az Emberi Jogok Felügyelete 25 fiatalt kérdezett meg. A megkérdezettek közül többen mondták, hogy azért csatlakoztak valamely csoporthoz, mert egy barátjuk vagy családtagjuk már tagja volt. Mások a körülmények miatt váltak ifjú katonává – például mert a harci zónában éltek. Többeket mint mesterlövészeket, megfigyelőket, kémeket alkalmaztak, vagy más, hasonlóan veszélyes feladatokat kellett ellátniuk. Nemzetközi jogba ütköző, ha valaki egy 18 év alattit soroz be. A jelentés szerint a harcokban részt vevő fiatalokat háborús bűnökben lévő bűnrészesség miatt is el lehetne ítélni.

Jelenlegi becslések szerint 150 ezer ember halt meg a szíriai polgárháborúban, és 2,8 millió ember kényszerült elmenekülni.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.