galéria megtekintése

Szilánkokra törhetett az eltűnt Boeing

1 komment

NOL

A fedélzeten lévő 154 állampolgára miatt érintett Kínában egyre nő a düh amiatt, hogy a maláj hatóságok csak nyögvenyelősen hoznak nyilvánosságra kézzelfogható információkat az MH370-es sorsáról.

Március 23-án készült francia műholdfelvételek 122 roncsdarabot mutatnak az Indiai-óceánban, Perthtől 2557 kilométerre – jelentette be Hisammuddin Husszein maláj védelmi és közlekedési miniszter a nemzeti légitársaság, a Malaysia Airlines két hete eltűnt járatával kapcsolatban egy szerdán, helyi idő szerint szerda kora este tartott Kuala Lumpur-i sajtótájékoztatón. 

A miniszter kétértelműen nyilatkozott arról, hogy a roncsok – amelyek között egy- és 23 méteres is van – egykor a maláj fővárosból Pekingbe tartó Boeing 777-es részei voltak-e. Először azt mondta, nem lehet kijelenteni, hogy a lehetséges tárgyak a repülőgéphez tartoztak, később viszont azt mondta, szükségszerűen össze kell kapcsolni őket az MH370-es járattal.

A műholdas szolgáltatásokat nyújtó brit cég, az Inmarsat irányítóközpontja. Az Inmarsat műholdas adatokra hivatkozva számította ki a Boeing 777-es útvonalát – Andrew Winning / Reuters

 

Nadzsib Razak miniszterelnök – Husszein unokatestvére – hétfőn jelentette be, hogy a Boeing 777-es az Indiai-óceánba zuhant. A repülőgépet a rendelkezésre álló bizonyítékok szerint március 8-án eltérítették a Dél-kínai-tenger felett, de azután, hogy a kommunikációs csatornáit valaki manuálisan megszakította a légi irányítással, a hajtóműve még hét órán át – körülbelül az üzemanyag elfogyásáig – adott jelet.

A nemzetközi kutatóakciót az azt irányító Ausztrália kedden huszonnégy órára felfüggesztette a mostoha időjárási viszonyok miatt. Ezután ma reggel 12 repülőgép szállt fel Perthből. Az ausztrál tengeri biztonsági hivatal, az AMSA tájékoztatásul kiadott térképe szerint ez a mini légiflotta ma a Perthtől 200-2500 kilométerre délnyugatra eső területeket vizsgálja át. Március 17. óta az ausztrálok több mint félmillió négyzetkilométeren keresték a roncsokat. A keresési zónát szerdán egy nyugati és egy keleti részre osztották fel.

Husszein bejelentése szerint a nemzetközi kutatóakció most már négy szálon indulhat el. A múlt héten Ausztrália, Kína és egymás után kétszer Franciaország is jelezte, hogy a műholdjai roncsokra utaló tárgyakat észleltek az Indiai-óceánon.

A március 23-án készült műholdfelvételek. 122 roncsot szúrtak ki az Indiai-óceán vizében, van közöttük egyméteres és 23 méteres darab is  – Malaysian Remote Sensing Agency / Reuters

Canberrában az ausztrál parlament szerdán egyperces csenddel emlékezett az MH370 fedélzetén lévő 239 emberre, akik közül korábbi maláj hatósági bejelentések szerint „minden kétséget kizáróan" senki nem élte túl a zuhanást. Tony Abbott kormányfő ígérete szerint Ausztrália ezután „mindent bedob”, hogy megoldja ezt a rejtélyt.

Ez aligha megy majd játszi könnyedséggel. Egyrészt azért, mert az Indiai-óceánnak ezen a vidékén rengeteg vihar tombol. Másrészt azért – mondta David Ferraira, a Readingi Egyetem oceanográfusa a BBC-nek –, mert a Hold felszínéről többet tudunk, mint a tengerfenékről ezen a területen.

A fedélzeten lévő 154 állampolgára miatt érintett Kínában egyre nő a düh amiatt, hogy a maláj hatóságok csak nyögvenyelősen hoznak nyilvánosságra kézzelfogható információkat az MH370-es sorsáról. De azután, hogy kedden Pekingben több száz tüntető gyűlt össze a maláj nagykövetség előtt, tiltakozni a maláj kormány ellen, Husszein ma elégedetten nyilatkozott országa teljesítményéről. Szerinte ritka, hogy egy ország 26 másikat tudjon hadrendbe állítani egy nemzetközi kutatóakció kedvéért, amelyben most Kína és az Egyesült Államok is részt vesz.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.