galéria megtekintése

Az óceánba veszett az eltűnt Boeing

2 komment

NOL

Nem reménykedhetnek tovább az MH370-es utasainak rokonai: a legújabb műholdas adatok elemzése után biztos, hogy a gép az Indiai-óceánba zuhant. A térségben az elmúlt napokban többször is repülőgéproncsnak tűnő tárgyakat észleltek. 

Hétfőn, helyi idő szerint késő este tartott sajtótájékoztatón Nadzsib Razak maláj miniszterelnök bejelentette, hogy minden kétséget kizáró bizonyítékok szerint az Indiai-óceánba zuhant a Malaysia Airlines Kuala Lumpurból Pekingbe tartó járata, amely több mint két hete tűnt el a Dél-kínai-tenger felett. A Boeing 777-es repülőgép 239 utassal a fedélzetén tűnt el a radarokról.

A zuhanásról szóló hírrel Malajzia öt nappal azután állt a nyilvánosság elé, hogy nemzetközi kutatóegységek Ausztrália irányításával már az ötödik napja keresik az eltűnt repülőgép roncsait az Indiai-óceánon. A térségben több roncsot is találtak: Ausztrália és Kína után vasárnap Franciaország tett bejelentést arról, hogy a műholdjai repülőgép-darabokra emlékeztető tárgyat szúrtak ki a vízben.

A nemzetközi kutatóakciónak ezen a vidéken a mostoha időjárási körülményekkel, hatalmas viharokkal is meg kell küzdenie. Ennek ellenére az AFP-nek a francia hatóságok azt mondják, még korai tengeralattjárókkal keresni a roncsokat. A franciák ezt az Air France 447-es járata miatt tudják, amely Rio de Janeiro és Párizs között zuhant az Atlanti-óceánba 2009 augusztusában. 

 
A maláj miniszterelnök a bejelentés közben

A maláj miniszterelnök a bejelentés közben
Sam Mircovich / Reuters

A Malaysia Airlines sms-ben, mindössze egy órával a miniszterelnöki sajtótájékoztató előtt szólt a hozzátartozóknak a zuhanásról. Ez az sms így szól: „A Malaysia Airlines sajnálattal értesíti Önöket, de minden ésszerű kétséget kizáróan feltételeznünk kell, hogy az MH370-es járat a tengerbe veszett, és ezt a fedélzeten lévők közül senki nem élte túl. El kell fogadnunk, amit minden bizonyíték sugall, hogy a repülőgép belezuhant az Indiai-óceánba”.

Az említett bizonyítékokat a műholdas szolgáltatásokat nyújtó brit cég, az Inmarsat és a brit közlekedési minisztérium légi közlekedési baleseteket vizsgáló ügyosztálya által szolgáltatott adatok jelentik. Az Inmarsat egyébként még vasárnap reggel küldte el a Boeing 777-es valószínű útvonaláról szóló elemzését és az azt alátámasztó adatokat a malájoknak.

Razak a hozzátartozók magánéletének a tiszteletben tartására szólította fel a sajtót. A repülőgépen lévő állampolgárai – a 227-ből 154 utas – miatt Peking azt követeli, hogy a maláj hatóságok minden létező információt bocsássanak a rendelkezésére.

A hozzátartozókat az egyre halványuló remények ellenére is sokkolta a hír
A hozzátartozókat az egyre halványuló remények ellenére is sokkolta a hír
Jason Lee / Reuters

A hozzátartozók, akik egyre kétségbeesettebben – és a szűkmarkúan csepegtetett információk miatt egyre ingerültebben – fogadták a repülőgépről szóló híreket, „hivatalosan” eddig reménykedhettek abban, hogy a gépen lévők túlélték. Kuala Lumpurban már a múlt héten ki kellett költözniük a rendelkezésükre bocsátott hotelszobákból, mivel a szállodák vezetése a jövő hétvégi Forma–1-es futam miatt ajtót mutatott nekik. A szobákat a száguldó cirkusz érkezése miatt már jó előre lefoglalták. Költözött a válságstáb és a napi sajtótájékoztatók szervezői is, igaz, már nem lesz szükség rájuk, ha bizonyságot nyer, hogy az Indiai-óceánban talált roncsok valóban a március 8-án eltűnt repülőgép részei voltak egykor.

A repülőgépen utazó kínaiak családtagjainak a Malaysia Airlines ajánlotta fel, hogy saját költségén Kuala Lumpurba szállítják, és ott tájékoztatják őket a kutatás eredményeiről. A hotelszobákat is a légitársaság fizette.

Helyszíni jelentések szerint az egyre halványuló remények ellenére a hozzátartozók nagy része még hitt abban, hogy élve viszontlátja a szerettét vagy a szeretteit. A pekingi Lidóban – abban a pekingi szállodában, ahol összegyűltek – Razak bejelentésére kisebbfajta hisztéria tört ki közöttük. Volt, akit hordágyon vittek kórházba a mentők, mások kamerákba kapaszkodva zokogtak. Egy nő azt sikította, hogyan lehet, hogy a repülőgéppel hajnali kettőkor minden kapcsolat megszakad, de reggel nyolckor még észlelik. Még az újságírók szerint is szívszorító volt látni a mindenkin eluralkodó kétségbeesést.

Eltéríthették a gépet

A Malaysia Airlines MH370-es járatát minden jel szerint eltérítették: március 8-án, helyi idő szerint 00:40-kor szállt fel Kuala Lumpurból, a földi irányításnak utoljára 1 óra 19 perckor sikerült kapcsolatot létesítenie vele, a radarokról pedig egy órával később, 2 óra 15 perckor tűnt el végképp. Eközben a pilótafülkében minden kapcsolatot manuálisan megszakítottak a földi irányítással. A repülőgép ezután éles kanyart vett nyugat felé a Dél-kínai-tenger felett. Ekkor még 7-8 órányi repülésre elég üzemanyag volt rajta. Hajtóműve az utolsó jeleket ennek megfelelően 8 óra 11 perckor adta le. Valahol a déli keresési zónában zuhanhatott le, a nyugat-ausztráliai nagyvárostól, Perthtől 2500-4000 kilométerre eső vizekben.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.