galéria megtekintése

„Hazugság, hogy Orbán megvédte Magyarországot”

Az írás a Népszabadság
2015. 06. 13. számában
jelent meg.


Pócs Balázs
Népszabadság

Szép mese, hogy Orbán Viktor megvédte Magyarországot, de valójában nagy hazugság – nyilatkozta lapunknak Gianni Pittella, az Európai Parlament szocialista frakciójának (PES) vezetője, aki a PES kétnapos kongresszusára érkezett Budapestre.

– Megjelentek az utcákon a bevándorlóellenes plakátok. Mit gondol róluk?

Az EU alapértékeit megsértő baloldali kormányfőt is bírálna Gianni Pittella
Az EU alapértékeit megsértő baloldali kormányfőt is bírálna Gianni Pittella
Teknős Miklós

– A magyar kormány egész bevándorlásellenes kampánya súlyos hiba. Igazából a bevándorlók iránti szolidaritásunkat kellene kifejeznünk. A többségük menedékjogot kér: sokszor olyan országokból menekülnek, ahol háborús helyzet van, erőszak és nyomor. Nem szabad bezárnunk előttük a kapukat.

 

– Az Orbán-kormány bevándorláspolitikáját bírálja az az EP-határozat is, amelyet a napokban fogadtak el. Ám a Fideszt mintha nem érdekelnék az uniós kritikák.

– Majd meglátjuk. Az Európai Parlamentet kár lenne alábecsülni, ez az intézmény több mint ötszázmillió európai állampolgárt képvisel. Bízom benne, hogy a magyar kormány igenis komolyan veszi az EP állásfoglalását.

– A magyar kormányfő mintha szeretne az Európai Parlamentbe járni: utána azt mondhatja, hogy megvédte Magyarországot.

– Szép mese ez, amelyet Orbán Viktor szívesen elmond,

de valójában nagy hazugság, és propagandacélokra használja.

Senki sem akar rosszat a magyar állampolgároknak, Magyarországot inkább segíteni szeretnénk. Nem a magyarok, hanem a magyar kormány bizonyos intézkedései ellen vagyunk.

– Hogyan segítik Magyarországot?

– A fő cél a gazdasági és társadalmi fejlődés támogatása az uniós alapokon keresztül. Ez több milliárd eurót jelent, amely a vállalkozásoktól kezdve a fiatalokon át a kultúráig sok mindent támogat.

– A gazdasági segítségen túl akarnak-e politikai segítséget is nyújtani?

– Igyekszünk segíteni abban, hogy Magyarországon modern demokrácia működjön, amelyben nem beszélnek halálbüntetésről, a tömegtájékoztatás teljesen szabad, és az állampolgárok jogai sem sérülnek.

– A másik nagy EP-frakcióban, a Fideszt magában foglaló Európai Néppártban is erősödik az Orbán-kormánnyal szembeni kritika.

– Örülök, hogy a néppárt néhány tagja is megértette, hogy nem részrehajló az állásfoglalásunk egyik vagy másik tagországgal szemben. Mi csak az EU alapértékeit próbáljuk megvédeni, azok pedig nem a szocialista pártcsalád, hanem minden demokratikus párt értékei.

– Egyes néppárti képviselők azzal vágtak vissza: a szocialista frakció miért nem bírál szocialista miniszterelnököket?

– Ha bármely szocialista kormányfő a halálbüntetés bevezetésének szükségességéről beszélne, vagy be akarná fogni a sajtó száját, ellene is ugyanúgy felemelnénk a hangunkat.

– Milyen fejleményekre számít Magyarországon?

– Abban bízom, hogy hamarosan változások jönnek. Vagy Orbán másként cselekszik, vagy – ha továbbra is így folytatja – az állampolgárok megértetik vele, hogy távoznia kell.

– Hogyan?

– Nem az én tisztem megmondani a magyaroknak, hogy mit tegyenek. Meggyőződésem ugyanakkor, hogy meg akarják védeni a szabad és demokratikus társadalmat. A változást nekik kell kiharcolniuk, külső beavatkozás nélkül.

Névjegy

Gianni Pittella Az 56 éves politikus az olasz Demokrata Párt tagja, az Európai Parlament második legnagyobb, szocialista frakciójának vezetője. Orvosi egyetemet végzett, már 21 évesen beválasztották szülővárosa, a dél-itáliai Lauria önkormányzatába. 1996-ban bekerült a római törvényhozásba, 1999 óta az Európai Parlament tagja.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.