galéria megtekintése

Az egyházi értékelés lezárul, a történészi csak most kezdődik

Az írás a Népszabadság
2014. 04. 26. számában
jelent meg.


Szőcs László
Népszabadság

Egymillió embert várnak vasárnapra Rómába, XXIII. János (pápasága: 1958–1963), illetve II. János Pál pápa (1978–2005) szentté avatására, köztük több százezer lengyel és ezer magyar zarándokot. Közülük feltétlenül a térségünkhöz és korunkhoz is közelebb álló Karol Wojtylának a meghatározóbb a szerepe a hidegháború története és a kelet-közép-európai rendszerváltások szempontjából is.

Az egészségében és betegségében egyaránt példamutató alázatával, emberségével kitűnő, ugyanakkor igen konzervatív, a demokráciát is fenntartásokkal kezelő és a keresztyén közi ökumenikus közeledés szempontjából is ellentmondásos katolikus egyházfő képe bontakozik ki a pályarajzból, amelyet a témával foglalkozó történész szakértők vázoltak fel a héten a Magyar Külügyi Intézet rendezvényén. Mint Molnár Imre, a Külügyminisztérium elemzője fogalmazott, az 1920-ban, Karol Wojtyla néven született egykori krakkói érsek „életművének értékelése máig folyamatban van, és ebben további generációk erőfeszítéseire lesz szükség. Annál is inkább, mivel II. János Pál élete során maga is óvott az általánosító ítéletalkotástól.”

II. János Pál pápa 2005 januárjában
II. János Pál pápa 2005 januárjában
Max Rossi / Reuters

Ugyanakkor a jelenkor történészei nemigen vitatják a szerepet, amelyet a pápa (lengyelként is) a kommunista rendszer „fellazításában”, a kelet-közép-európai rendszerváltozásokban, végső soron az európai egység megteremtésében is játszott.

 

Ez már pontifikátusa kezdetén, 1978 októberében világossá vált, amikor a hidegháborús kontextusban a pápai trónra emelkedett főpap így fordult a hívekhez: Non abbiate paura!, azaz Ne féljetek! (E címmel film is készült az életéről.)

A rá következő évben pedig a mélyen katolikus Lengyelországban tett látogatása alkalmával csak Varsóban kétmillió katolikust vonzott, miközben a vizit alkalmával bevetett állambiztonsági ügynökök száma „csak” 80-100 ezer főt tett ki az országban – idézte fel Illés Pál Attila történész a világegyház fejének hazalátogatásával kapcsolatban.

Stefan Wyszynski lengyel érsek üdvözli a pápát 1979-ben
Stefan Wyszynski lengyel érsek üdvözli a pápát 1979-ben
Reuters

Mint fogalmazott, ez volt az az időszak, amikor a lengyel társadalom ráérzett a saját erejére, a vizitet pedig, anélkül, hogy a pápa politikáról beszélt volna, biztatásnak vette. 1980-ban megalakult Gdanskban a Szolidaritás szakszervezeti föderáció, a korszak jelentős ellenzéki mozgalma. A katolikus lengyelség magára találását „második kereszténységként” is emlegették.

II. János Pál negyedszázadon is túl ívelő pontifikátusával is kitűnt kortársai közül. Ennek során megduplázta a Szentszék diplomáciai képviseletét, 120 alkalommal utazott külföldre, és kétszer, 1991-ben és 1996-ban Magyarországra is ellátogatott.

Mindezzel együtt, ahogy Illés Pál Attila fogalmazott, nincs tudomása róla, hogy olyan közeli kapcsolatot alakított volna ki a magyarországi katolikus vezetőkkel, mint a cseheknél Frantisek Tomásek bíborossal.

II. János Pál és XXIII. János pápa portréját viszik papok a római Szent Péter téren
II. János Pál és XXIII. János pápa portréját viszik papok a római Szent Péter téren
Stefano Rellandin / Reuters

A pápa támogatta a rendszerváltásokat, Európa újraegyesítésének eszméjét, de figyelmeztetett a vesztesek leszakadására is. Ehhez kapcsolódóan nem feltétlenül volt híve a demokráciának mint politikai berendezkedésnek sem. Mint lengyel filozófusokkal, Józef Tischnerrel és Krzysztof Michalskival beszélgetve II. János Pál kifejtette (magyarul megjelent: Emlékezet és azonosság, 2005), nem tartja önmagában való, végső értéknek a demokráciát.

Erre példaként említi Adolf Hitler náci vezért, aki demokratikus választásokon jutott hatalomra, vagy a demokratikus parlamentek „emberellenesnek” tekintett intézkedéseit, a művi vetélésről vagy a „kegyes halálról”, az eutanáziáról szóló törvényeket.

II. János Pál Göncz Árpáddal Magyarországon 1996-ban
II. János Pál Göncz Árpáddal Magyarországon 1996-ban
Velledits Éva

Aggodalmának adott hangot amiatt, hogy a „parttalan liberalizmus”, illetve a fogyasztói társadalom miként ássa alá az emberi méltóság kivívását éppen akkor, amikor pedig a kommunizmus bukása a megújulás lehetőségét teremtette meg.

Kritikákkal is szembesülnie kellett a lengyel pápának, nemcsak, de főleg liberális oldalról. Az óvszerhasználattal vagy a terhességmegszakítással szembeni álláspontját bírálták, és pápaságának vége felé, az ezredfordulón a világegyház nyakába szakadt a máig ható és utóda, XVI. Benedek pápaságát is végigkísérő papi pedofilbotrány.

Ellentmondásosra sikeredett II. János Pál más felekezetekkel kialakított viszonya, így a keresztény egyházak egységtörekvésével, az ökumenével kapcsolatban kialakított álláspontja.

Bocsánatkérések, például a szabadgondolkodókkal, mint Galileo Galileivel, a protestánsokkal vagy a zsidókkal szembeni bűnök megkövetése is végigkísérte pontifikátusát. Ám, mint Gonda László református teológus rámutatott, a korábban a debreceni református Nagytemplomba is ellátogató pápa vezette Kúria később, a kereszténység „koncentrikus köreiben” gondolkodva elvitatta az egyház fogalmát a többi felekezettől, református és evangélikus bírálatokat is kiváltva ezzel.

II. János Pál madridi szobra
II. János Pál madridi szobra
Sergio Perez / Reuters

XXIII. János, a „jó pápa” szentté avatása az isteni irgalmasság vasárnapján annyiban is különleges, hogy 2000-ben éppen II. János Pál avatta boldoggá. Nevéhez elsősorban a II. vatikáni zsinat megnyitása fűződik; emléknapját ennek kezdőnapja évfordulóján, október 11-én tartják.

Áder, Orbán és Semjén Rómában

Áder János köztársasági elnök is részt vesz XXIII. János és II. János Pál pápa vasárnapi szentté avatási ünnepségén a Vatikánban. Az államfőt felesége, Herczegh Anita is elkíséri – közölte a Köztársasági Elnöki Hivatal. A magyar kormány képviseletében Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes vesz részt az állami delegációban, Orbán Viktor miniszterelnök pedig magánemberként zarándokol el Rómába. (MTI)

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.