galéria megtekintése

Szélsőjobboldaliak és kommunisták karöltve szavaznának az uniós tagságról

Népszavazást kezdeményezett Csehország uniós tagságáról a prágai parlamentben a Virradat (Úsvit) frakciója. Az indítványt a múlt héten a többség leszavazta, de a szélsőjobboldali párt képviselői biztosra veszik, hogy rövidesen sikerrel járnak, és Prágában kiírják a „Czexitről" szóló referendumot.

Az ismert prágai közvélemény-kutató ügynökségek legújabb adatai szerint immár csupán a lakosság szűk egyharmada elégedett az ország uniós tagságával, a többség egyre élesebb kritikával illeti Brüsszelt (és a jelenlegi cseh kormányt is). Ezt a légkört használta ki a szélsőjobboldali parlamenti párt, a Virradat (Úsvit), amely az elmúlt héten törvénytervezettel rukkolt elő, és lehetővé tenné a népszavazás kiírását Csehország további uniós tagságáról. A Virradatnak nyolc képviselője van a 200 tagú alsóházban.

Kilépéspárti francia karikatúra: Brexit után Czexit, de mikor jön a Frexit? Forrás: UPR.fr
Kilépéspárti francia karikatúra: Brexit után Czexit, de mikor jön a Frexit? Forrás: UPR.fr

A szavazást megelőzően az ugyancsak ellenzéki kommunistákon (KSCM) kívül több kormánypárti képviselő is megígérte, hogy támogatni fogja az indítvány megvitatását. Másnap viszont a többség már első olvasatba sem engedte a javaslatot. Marek Cernoch, a Virradat frakcióvezetője, valamint kommunista kollégája, Pavel Kovácik, a „hatalmi arrogancia felháborító megnyilvánulásának" nevezte a történteket.

 

Bohuslav Sobotka kormányfő szerint már a népszavazással kapcsolatos vita is indulatokat, nacionalista megnyilvánulásokat szítana, ami rossz üzenet lenne az ország szövetségeseinek. Ha pedig Csehország kilépne az unióból, akkor visszakerülne az orosz érdekszférába, amit a cseh polgárok aligha óhajtanak, ezért csak az EU szavatolja a csehek bizonságát és jólétét – vélekedett a miniszterelnök. Zbynek Stanjura, az ellenzéki Polgári Demokrata Párt (ODS) frakcióvezetője így vélekedett: „Eurorealistákként úgy véljük, lenne miről beszélnünk, vitáznunk, mert a jelenlegi kormány képtelen érvényesíteni a cseh érdekeket Brüsszelben, ráadásul az unió működésében is gyökeres változásokra van szükség."

Álláspontjával a legtöbb, a médiában megszólaló prágai szakértő egyetértett. Jirí Pehe szerint a csehek euroszkepticizmusát sokáig főleg Václav Klaus táplálta, aki államfőként nem volt hajlandó aláírni a prágai parlament két háza által jóváhagyott lisszaboni szerződés módosítását, amelyet „abszurd és szörnyű" dokumentumnak minősített. „Az ő nyomdokaiba léptek azok a populista politikusok, akik kihasználva a lakosság nagy többségének tájékozatlanságát, illetve közönyét, a polgárok és az államunk minden gondját-baját a gonosznak lefestett brüsszeli vezetők nyakába varrja" – nyilatkozta lapunknak a neves politológus.

„Meggyőződésem, hogy Csehországnak az unióból való esetleges kilépése kollektív politikai és gazdasági öngyilkosság lenne. Minderre a népszavazással kapcsolatos parlamenti vitában lehetne rávilágítani, amelynek során az uniós tagság támogatói konkrétan felsorolhatnák az előnyöket, de a távozás hívei sem érhetnék be többé gyűlölködő jelszavakkal és féligazságokkal. Ki kellene teríteniük az adukat, ha egyáltalán vannak" – mondta Jirí Pehe.

Dominóeffektus

Az Ipsos Nagy-Britanniában, Németországban, Franciaországban, Olaszországban, Spanyolországban, Lengyelországban, Belgiumban, Magyarországon és Svédországban végzett friss felmérése során a válaszolók csaknem fele úgy vélte, hogy a népszavazás gondolata fertőző betegségként terjedhet át más uniós országokra is, ha a Brexitről rendezett referendumon a kilépést támogatók kerülnek többségbe. A németek, olaszok, svédek és magyarok többsége azt gondolja, hogy a távozni kívánók győzelme esetén más országok is követni fogják a brit példát. Az olaszok 58, a franciák 55 százaléka a brit eredménytől függetlenül is támogatja a referendum gondolatát. Ezek a számok azt sejtetik, hogy akármi lesz a Brexit sorsa, a dolog nem ér véget június 23-án. A felmérésben a lengyelek mutatkoztak a leginkább EU-pártiaknak, csak 22 százalékuk távozna, és a briteknek is csak 35 százaléka véli úgy, hogy a többség végül a kilépésre fog szavazni. (The Financial Times)

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.