galéria megtekintése

Ahol Magyarországról jön a mumus

8 komment

NOL

Állandó támadások érik a Romániából, Bulgáriából és Magyarországról érkező roma bevándorlókat Svédországban, melyet a tolerancia bástyájaként tartanak számon Európában. A nyíltan bevándorlásellenes Svéd Demokraták szerint a hatályos törvények túl lazák, és a főként Kelet-Európából érkező bevándorlók elárasztották az országot.

Az utóbbi években több ezer, többségében roma migráns érkezett Stockholmba, akik sokkoló látványt nyújtanak a tehetősebb svéd lakosság számára, mivel sokan közülük koldusként élnek aluljárókban és a nagyobb bevásárlóközpontok közelében. Az országban erősödnek az idegenellenes hangok, amit az is mutat, hogy az elmúlt hónapokban több támadás érte az utcán élő bevándorlókat.

„Az első támadás tavaly novemberben vagy decemberben történt. Lövöldözés volt” – meséli a Reutersnek a harmincnyolc éves Vasile, aki Romániából jött Stockholmba, és általában építkezéseken dolgozik feketemunkásként.

Kelet-európai romák viskótelepe Stockholm külvárosában
Kelet-európai romák viskótelepe Stockholm külvárosában
Stringer Shanghai / Reuters

 

Koldulni jobb, mint hazatérni

Svédország jelentős terhet vállalt az európai menekültkrízisben. 2014-ben csaknem 81 ezer migráns érkezett az országba. A menedékkérők főleg Szíriából, Afganisztánból vagy Eritreából érkeznek, és állami támogatásban részesülnek. A roma bevándorlók egy része azonban úgy próbál pénzhez jutni, hogy az utcán koldul, vagy visszaváltható üvegeket gyűjtöget. Rájuk az is jellemző, hogy rövid időre elhagyják Svédországot, majd újra visszatérnek.

A kormány információi szerint körülbelül ötezer koldus lehet az országban, akik Románián, Bulgárián kívül Magyarországról érkeztek. Sokan közülük az utcán, sátortáborokban és nyomortelepeken élnek. Ezeken a helyeken általában nincs áram, az emberek a tábortűzön főznek.

A mozgólépcsőn üzennek a Svéd Demokraták
A mozgólépcsőn üzennek a Svéd Demokraták
Scanpix Sweden / Reuters

„Nincs veszítenivalód” – mondja Marius Gaspar, a Stockholm Stadsmission segélyszervezet vezetője, amely a bevándorlók elszállásolását segíti a svéd fővárosban. Gaspar megjegyezte, hogy a romák inkább élnek koldusként az utcán, minthogy visszatérjenek hazájukba, ahol nem elég, hogy diszkriminálják őket, még a fizetések is alacsonyak. Svédországban a havi átlagkereset 2800 euró (kb. 882 ezer forint).

Stockholmban a legtöbb bevándorló dolgozni szeretne, aminek gátat szab alacsony képesítésük és nyelvtudásuk, így igazából a koldulás az egyetlen kereseti alternatíva számukra.

Előretört a szélsőjobb

Augusztusban a Svéd Demokraták bevándorlásellenes plakátkampányba kezdtek Stockholm forgalmas, turisták által látogatott részein. A szélsőjobboldali párt elnézést kér a szemétért és koszért, amit a koldusok okoznak. Szerintük a svéd kormány semmit nem tesz a fővárosi lakosokért, és nem tudja kezelni a bevándorlás problémáját.

A szélsőjobboldali párttal, úgy tűnik, a lakosság mindinkább egyetért. Egy friss felmérés szerint a Svéd Demokratákat a választópolgárok 25.5 százaléka támogatja, ezzel pedig a legnépszerűbb párttá váltak a skandináv országban, megelőzve a szociáldemokratákat és a jobbközép Mérsékeltek pártját.

A bevándorlókat támogató szervezetek arra figyelmeztetnek, hogy a párt plakátjai az idegengyűlöletet hirdetik, ezért letépték azokat. A szélsőjobboldal ugyanakkor elutasítja a vádakat, mondván: ők csak azok ellen a bűnbandák ellen szeretnének fellépni, akik kihasználják a bevándorlókat.

Vasterasi támadás: rendőrautó az IKEA előtt
Vasterasi támadás: rendőrautó az IKEA előtt
Scanpix Sweden / Reuters

A Svéd Demokraták azt szeretnék elérni, hogy az országban 90 százalékkal csökkenjen a menedékkérők száma. A párt népszerűsége egyébként egy év alatt nőtt nagyot, valószínűleg a folyamatos atrocitásoknak köszönhetően. Augusztus elején egy menedékkérő két embert ölt meg egy késsel a vasterasi IKEA áruházban, ami hozzátett az idegellenesség társadalmi elmélyüléséhez.

Martin Valfridsson, migránsokért felelős svéd koordinátor szerint bár a kormány sok pénzt fordított a bevándorlókra, és toleráns maradt velük, be kell látni, hogy a svéd polgárokat frusztrálja a koldusok látványa. Valfridsson elmondta, hogy a kabinet keresi a megoldásokat a migrációs problémára, és a nyomortelepek felszámolására, azonban semmit nem tehetnek addig, míg a szabad mozgást biztosító törvény szerint gond nélkül érkezhetnek bevándorlók az országba.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.