galéria megtekintése

Strasbourg az utolsó reménye a 103 éves Ilonka néninek

Jogorvoslat megvonása és a magánélet ellehetetlenítése címén beadvánnyal fordult hétfőn a strasbourgi székhelyű Emberi Jogok Európai Bíróságához (EJEB) a 103 éves Tamás Ilonka - közölte az MTI-vel Lomnici Zoltán, a felvidéki jogfosztottak érdekeit nemzetközi fórumokon képviselő Emberi Méltóság Tanácsának (EMT) elnöke.

Lominici elmondta azt is, hogy erre a lépésre azért kényszerültek, mert a kassai székhelyű szlovák Alkotmánybíróság többszöri halasztás után tavaly szeptemberben sem tudott dönteni a Híd és több szlovák képviselő jogorvoslati kérelméről, amelyben a szlovák állampolgársági törvény módosítását indítványozták.

A taláros testület csupán néhány napja küldte meg döntésképtelenségének indoklását, amelynek megismerése nélkül nem lehetett további lépéseket tenni. A strasbourgi bíróság egyébként egyszer már elutasította három, a szlovák állampolgárságától ugyancsak megfosztott felvidéki magyar polgár hasonló kérelmét azzal az indoklással, hogy a panaszosok szabad akaratukból vették fel a magyar állampolgárságot, holott tudták: a hatályos szlovák jogszabály alapján elveszítik az eddigit. Azt azonban nem vizsgálták meg, hogy a hatályos jogszabály nem sérti-e a szlovák alaptörvényt. Az érintettek már az Európai Parlament Petíciós Bizottságához is fordultak, amely azonban elsősorban a szlovák és román képviselők háttérmunkájának következtében végül nem került napirendre.

Februártól a pozsonyi belügyi tárca rendelete alapján kérelmezhetik a szlovák állampolgárság visszaadását azok a személyek, akik a hatályos törvény alapján az elmúlt években elveszítették. Hozzávetőleg kilencszázan jártak így. Kedvező döntésre egyéni elbírálás alapján azok számíthatnak, akik külföldön állandó lakhellyel rendelkeznek és életvitelszerűen többnyire ott is tartózkodnak, vagy pedig államérdek fűződik a visszafogadásukhoz E szempontok alapján az érintett felvidéki magyarok nagy többsége aligha kapja vissza szlovák állampolgárságát.

 

Robert Kalinák belügyminiszter beismerte: a sokat bírált és vitatott pozsonyi jogszabály szigorán elsősorban Anton Gavel esete miatt enyhítettek. A kiváló kosárlabdázó két éve a Bundesligában csillog, felvette a német állampolgárságot, s emiatt elveszítette a szlovákot. Azóta lényegesen meggyengült hazájának válogatottja. Főleg emiatt került egyre nagyobb nyomás alá a belügyminisztérium. A tárcavezető bejelentését felháborodva fogadta a rimaszombati Tamás Ilona, akitől szintén megvonták a szlovák állampolgárságát.

- Több mint hat évtizeden át tanítottam, több nemzedéket neveltem fel tisztességgel, de ez a jelek szerint nem sokat számít. Kosárlabdázni már sajnos, nem fogok megtanulni. Szülőföldemet sem hagyom el, vagyis nem lesz külföldön állandó lakhelyem, ezért a miniszteri kivétel rám és a legtöbb felvidéki sorstársamra nyilván nem vonatkozik - nyilatkozta keserűen. Robert Kalináknak azért levelet írt, amelyben azt kérdezte tőle: vajon megfelelő államérdek-e, hogy több mint hat évtizeden át tevékenykedett pedagógusként. Választ egyelőre nem kapott.

A szlovák állampolgársági törvényt gyorsított eljárásban 2010 májusában, mindössze huszonnégy órával azután hagyták jóvá, hogy az Országgyűlés elfogadta a könnyített honosításról rendelkező jogszabályt. Becsléseink alapján hozzávetőleg ezer szlovákiai magyar kérte és kapta meg az anyaország állampolgárságot. Közülük ezt a tényt idáig kilencen jelentették be. Őket a szlovák hatóságok az elmúlt években zaklatták. Bekérették az útlevelüket és személyi igazolványukat, törölték őket a lakossági nyilvántartásból, s ideiglenes tartózkodási engedélyt adtak ki számukra.

A rimaszombati Tamás Anikó - Tamás Ilona leánya - életével fizetett az embertelenségekért. A többszöri hatósági beidézést követően infarktust kapott, ám a besztercebányai kórházban személyi igazolvány hiányában nem voltak hajlandóak ellátni őt. Nem sokkal később levélben kértek tőle bocsánatot emiatt, ugyanis időközben bebizonyosodott, hogy a beteg egész életében fizette a szükséges biztosítást, ráadásul eljárásuk uniós szabályt is sértett. Mindeközben azonban az asszony elhunyt.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.