galéria megtekintése

Spermadiplomácia az USA és Kuba között

1 komment

NOL

Ismert a múltból a „pinpong-ö avagy a „pandadiplomácia” az amerikai-kínai viszony történetében. Az Egyesült Államok és Kuba kapcsolatának alakulásában pedig több ezer kilométerre elszállított sperma játszott fontos szerepet.

Silvio Rodriguez kubai zenész-énekes december 20-án Havannában koncertet adott. Egy a nézők soraiban készült felvétel aztán bejárta a világsajtó felét, az amerikai médiát mindenképpen. A fotókon Gerardo Hernández volt látható, egyike annak a Kubában hősnek tartott öt személynek, akiket az Egyesült Államokban kémkedésért ítéltek el. Hernández kapta a legsúlyosabb büntetést, kétszeres életfogytiglant, mert a kémcsoport vezetőjének tartották, aki ellen gyilkosság elkövetésére való összeesküvésért is vádat emeltek, miután 1998. szeptember 12-én letartóztatták.

Hernández és Adriana Perez a koncerten
Hernández és Adriana Perez a koncerten
Enrique De La Osa / Reuters

Önmagában jelenléte a havannai koncerten nem számított szenzációnak. Hiszen három nappal korábban, fogolycsere keretében őt és két, még börtönbüntetését töltő kubai társát szabadon engedték az Egyesült Államokban, miután Barack Obama amerikai és Raúl Castro kubai elnök egyidejű televíziós beszédben jelentette be, hogy a két ország hozzákezd a több mint fél évszázada megszüntetett diplomáciai kapcsolatok helyreállításához, követségek létesítéséhez. A fotó azért válthatott ki nemzetközi érdeklődést, mert Hernández a gyerekével állapotos feleségével, Adriana Perezzel volt a koncerten.

 

Mint aztán a New York Times megírta, a feleség mesterséges megtermékenyítésének a története volt az egyik kulcselem az Egyesült Államok és Kuba fagyos kapcsolatainak enyhülésében, s adott indokot a titkos tárgyalások felvételére a két ország között.

Az amerikai Alan Grosst, aki már korábban is járt néhányszor Kubában, 2009 decemberében vették őrizetbe a havannai repülőtéren, majd ítélték 15 évi börtönre, mert a kubai zsidó közösségnek adott át távközlési eszközöket az USAID, a washingtoni külügyminisztérium külföldi segélyeket bonyolító ügynöksége megbízásából.

Ramon Labanino (balra), Antonio Guerrero (középen) és Gerardo Hernández (jobbra, a
Ramon Labanino (balra), Antonio Guerrero (középen) és Gerardo Hernández (jobbra, a "kubai ötök" tagjai
Enrique De La Osa / Reuters

Gross állapota gyorsan romlott, több mint húsz kilót veszített súlyából a börtönben, ezért érdekében amerikai törvényhozók jártak közre a kubai hatóságoknál. Egyikük volt Patrick Leahy demokratapárti szenátor. A NYT értesülése szerint a szenátort 2013-ban, havannai látogatásakor kérték meg kubai részről, hogy segítsen az akkor 42 éves Adriana Pereznek és a kaliforniai Lampoc börtönében raboskodó férjnek, hogy közös gyerekük lehessen. Leahy szenátor humanitárius megfontolásból támogatta az ötletet, egyben abban is bízott, hogy az eset hozzájárulhat Gross szabadulási esélyeihez, egyáltalán a két kormányzat közti viszony javulásához. Az amerikai börtönöket felügyelő ügynökség (BOP) azonban nem engedélyezte a házastársak találkozását, s már csak azért sem volt hajlandó kivételt tenni Perezzel, mert őt is a kubaiak által kiképzett kémnek tartották.

Tim Reiser, aki Leahy szenátorral dolgozott együtt az ügyön, azt nyilatkozta most a CNN-nek, hogy másik megoldást kellett találniuk. A feleség attól tartott, hogy férje a legrosszabb esetben a börtönben hal meg, s a kora miatt pedig már nem igen várhat a szüléssel, még ha néhány éven belül szabadul is. Megragadták az egyetlen lehetőséget, aminek engedélyezését a szenátor elérte Washingtonban, így Hernández lefagyasztott spermáit amerikai kísérettel kubaiak szállították Panamavárosba, ahol a feleség várakozott. A mesterséges megtermékenyítés elsőre nem járt sikerrel, ám másodszorra idén tavasszal igen. Lapértesülések szerint Adriana Perez 10-15 napon belül megszüli közös gyereküket, egy kislányt.

Az amerikai igazságügyi minisztérium e hét elején nyilatkozatban erősítette meg, hogy Patrick Leahy szenátor közvetítésének valóban szerepe volt egyrészt Alan Gross szabadulásában, másrészt Hernándezék kérésének teljesítésében, és így abban is, hogy a házaspár 16 év elteltével újra együtt élhet.

Közben amerikai lapjelentések szerint Alan Gross, aki öt évet töltött kubai börtönben, 3,2 millió dollár kártérítésről állapodott  meg az USAID-del.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.