galéria megtekintése

Sokat akar Putyin pitbullja

0 komment


Poór Csaba

Ramzan Kadirov csecsen elnök ügyeset húzott, amikor megbízatásának lejárta előtt egy hónappal bejelentette: úgy érzi, ideje távoznia az észak-kaukázusi köztársaság éléről.

Legalábbis, ha otthoni hátországának szilárdságát akarta demonstrálni. Viszont, ha Vlagyimir Putyintól várt biztató szavakat, a célját csak jelentős késéssel érte el: az orosz államfő csupán most nevezte ki Csecsenföld „ügyvezető" elnökévé. A lépésre azért volt szükség, mert Kadirov mandátuma április ötödikén lejár, az új elnökre majd csak szeptember 18-án, az oroszországi parlamenti választásokkal párhuzamosan voksolhatnak a csecsenföldi szavazók.

Kadirov oroszlánnal. Van fotó krokodillal, tigrissel és kutyával is
Kadirov oroszlánnal. Van fotó krokodillal, tigrissel és kutyával is
Fotó: Instagram

Putyin késlekedése szándékosnak tűnik. Pénteki találkozójukon nemcsak azt mondta a csecsen elnöknek, hogy reméli, újra ringbe száll a posztjáért, hanem figyelmeztette is: az orosz törvényeket az élet minden területén be kell tartani. Kadirov máris jelezte, hogy indul a választáson. Ezzel is igazolta, hogy a távozásáról szóló nyilatkozatok valójában nem a lelépését készítették elő. Vagy ha mégis, akkor alighanem még magasabb, szövetségi tisztséget célzott meg. Állítólag miniszterelnök-helyettesi, más értesülés szerint a védelmi miniszteri posztra fájt a foga.

 

A köztársaságában mindenesetre nagygyűléseken, „spontán" rendezvényeken álltak ki mellette, a Twitteren pedig #RamzanNyeuhogyi (Ramzan, ne menj el!) cím alatt indult „mozgalom". Noha az akció­kat jórészt központilag szervezték, azok mégis a csecsen közvélemény álláspontját tükrözték: tényleg népszerű Kadirov, aki az internetes fórumokat remekül használva hol az emberségét hangsúlyozza – mondjuk, egy kisoroszlánt dédelgető fotóval –, hol ketrecharcosokkal, bokszolókkal pózolva mutat keménységet.

A helyi többség azt a politikust látja benne, aki két véres háború után visszaszorította a terrorizmust (miközben iszlamizálta is a köztársaságot), és látványos fejlesztéseket hajtott végre: Groznijt például teljesen újjáépítette. (A főutat Putyinról nevezték el.) Mások – főként az orosz ellenzék – viszont a hatalmat vasmarokkal szorító diktátornak, Putyin pitbulljának tartják, aki kíméletlenül leszámol a saját és gazdája ellenfeleivel. A sajtó egy része legutóbb a közelmúltban emberjogi aktivisták elleni támadásokkal hozta összefüggésbe Kadirov nevét. Őt feltételezi az ellenzék többek közt Borisz Nyemcov tavalyi és Anna Politkovszkaja újságírónő 2006-os meggyilkolása mögött is.

Kadirov sokat megengedhet magának. A csecsen elnök azonban nyáron azzal keltett feltűnést, hogy közölte: rendőrei tüzet nyithatnak a más régiókból érkező rendfenntartókra, ha azok vele nem egyeztetett akciót hajtanak végre Csecsenföldön.

A köztársaság fejlődése ugyanakkor kizárólag az orosz állami költségvetésből érkező támogatás eredménye. A gazdaság bástyái ugyanis – így az évi egymillió tonnás csecsen kőolaj-kitermelés – szövetségi ellenőrzés alatt maradtak. Hiába próbáltak arab pénzembereket és uralkodókat meggyőzni, külföldi befektetések sem érkeztek.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.