galéria megtekintése

Saját szülei is a dzsihádista halálát kívánták

1 komment

V. D.
NOL

„Imádkozunk, hogy Abdelhamid valóban halott legyen” – mondta tavaly ősszel a fiú nővére, Yasmina, miután Szíriából a család üzenetet kapott, hogy a belga állampolgárságú, molenbeeki születésű Abdelhamid életét vesztette az Iszlám Állam oldalán harcolva.

„Tönkretette a családunkat. Soha többé nem akarom látni” – mondta Omar Abaaoud fiáról még januárban a Het Laatste Nieuws belga napilapnak adott interjújában. A hatóságok akkor már tudták, hogy a 27 éves dzsihádista él és virul. Először a Charlie Hebdo szatirikus hetilap párizsi szerkesztősége elleni támadás utáni néhány nappal írt róla a nemzetközi sajtó.

Őt tekintették a január 15-én a belgiumi Verviers-ben felszámolt dzsihádista hálózat vezetőjének, amelynek két tagját megölték a belga rendőrök, akik a tervezett támadás előtt egy nappal állították meg a csoportot. Köze lehetett az idén augusztusban egy Brüsszelből Párizsba tartó gyorsvonaton tervezett merénylethez is, amelyet szabadságon lévő amerikai katonák hiúsították meg, és a gyanú szerint ő állt egy franciaországi templom ellen végrehajtott támadás hátterében is.

Abdelhamid Abaaoud az Iszlám Állam propagandaújságjában
Abdelhamid Abaaoud az Iszlám Állam propagandaújságjában
Reuters

 

Abdelhamid jó ideje macska-egér játékot játszik a titkosszolgálatokkal, noha többször is majdnem elkapták, végül mindig megúszta. Februárban az Iszlám Állam angol nyelvű magazinja, a Dabiq hetedik kiadásában egy interjút is közöltek vele. Ebben arról beszélt, hogy miután meghiúsult a januári támadás, és ő menekülni kényszerült, egyszer megállította egy rendőr. „Összehasonlította az arcomat a fényképpel, de továbbengedett. Allah ajándéka volt ez” – mondta.

Azonban ahogy sok más dzsihádista, fiatal korában ő is jobban érdeklődött a drogok, mintsem az iszlám iránt. Noha nem éltek fényűző életet, apja ruhaboltot üzemeltetett a Rue de l'Avenir-en egy rendőrőrs közelében, mégis az egyik legtekintélyesebb brüsszeli katolikus középiskolába, Saint-Pierre d'Uccle-be járt. Igaz, nem sokáig. Egy év után eltanácsolták. Az iskolaigazgató egyik neve eltitkolását kérő asszisztense a The New York Timesnak azt mondta, Abaaoud gyenge teljesítménye miatt megbukott, mások szerint rossz magatartása miatt kellett távoznia az intézményből. Ezt követően több piti bűncselekményt követett el molenbeeki barátaival, köztük a magát 2015. november 13-án a Comptoir Voltaire kávézó előtt felrobbantó Ibrahim Abdeslammal és öccsével, Salah-val, akit azóta is nagy erővel keres a francia rendőrség.

Állítólag lelőtték a merényletek értelmi szerzőjét

Végeztek Abdelhamid Abaaouddal, a párizsi merényletek értelmi szerzőjével – írta meg nem nevezett hírszerzési forrásra hivatkozva a Washington Post. Részletes beszámolónkat itt olvashatják: >>>

2010-ben lopás és drogkereskedelem miatt börtönbe is került, ám nem sokáig volt rács mögött, szabadon engedése után pedig Molenbeekben maradt. Még ekkor sem mutatott érdeklődést az iszlám iránt. Aztán 2013 elején Szíriába ment, és csatlakozott az Iszlám Államhoz. Rá egy évre már egy ismert európai dzsihádista sejtet vezetett, harcosokat toborzott az Iszlám Államnak. Saját, 13 éves öccsét, Juniszt is beszervezte, aki 2014 januárjában ment Szíriába, s ezzel megszerezte a „legfiatalabb dzsihádista” címet. Abaaoudot saját apja jelentette fel a rendőrségen, aki azóta Marokkóba költözött, és árulja molenbeeki lakását. Fiát távollétében, idén augusztusban 20 év börtönre ítélték abban a perben, melyet az ismert belga iszlamista szervezet, a Sharia4Belgium ellen indított egy antwerpeni bíróság terrorszervezetben való szerepvállalás, fiatalok radikalizálása és Szíriába küldése miatt.

Arról, hogy Abaaoud most hol lehet, a hatóságok nem tudnak semmi biztosat. Szerdán hajnalban rendőrségi akció zajlott Saint-Denis-ben, a célpont ő, a párizsi merényletek feltételezett kitervelője volt, akiről az Iszlám Állam korábban azt állította, Szíriában van. A művelet során ketten meghaltak, egyikük, egy nő, aki állítólag Abaaoud unokatestvére, felrobbantotta magát.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.