galéria megtekintése

Röszke és az iszlám: hittérítők a terror árnyékában

4 komment

NOL

Ahmed H. a rendőrök szerint a röszkei határátkelőhelyen kialakult tömegzavargás egyik irányítója volt, és a „Szövetség a hit terjesztésére” elnevezésű iszlám fundamentalista mozgalom tagja. A magyar hatóságok szerint a terrorszervezetek ezt a mozgalmat fedőszervezetként is felhasználják radikálisok célországokba juttatásához. Megnéztük, kik a tagjai, mivel is foglalkozik a csoport és tényleg a dzsihadisták fészke-e?

A Tablighi Jamaatról (magyarul: Szövetség a hit terjesztésére) az ismert amerikai biztonságpolitikai elemző intézet, a Stratfor internetes oldalán jelent meg egy elemzés, amely a szervezet hátterét és dzsihadista kapcsolatait vizsgálja.

A szervezet becslések szerint 70-80 millió aktív követőt számlál. Ezzel a legnagyobb muszlim mozgalmat alkotja. Alulról szerveződik, a társadalom minden szintjéről toboroz tagokat, ugyanakkor nem kér és nem fogad el adományokat, a szervezetet főleg a régebbi tagok finanszírozzák.

A Tablighi Jamaat (TJ) egy lazán irányított tömegmozgalom, nem központilag vezérelt csoport. Fix tagság nincs, és bárki kiléphet. A mozgalom különösen Nagy-Britanniában erős, azonban más európai országban is jelen vannak. A francia hatóságok szerint a radikális iszlamisták 80 százaléka kapcsolatban áll vele. Mecseteket is működtet világszerte, az Egyesült Államokban többek közt Kaliforniában, Texasban és New Yorkban vannak templomai. Az FBI becslése szerint ötvenezren vesznek részt Amerikában a TJ misszióiban.  

 

Az 1927-ben, Indiában, a többségi hindukkal szembeni vallási-kulturális „önvédelem” érdekében alapított Tablighi Jamaat eredendően politikamentes, jámbor szervezet, amely hittérítőket küld a világ különböző pontjaira, hogy a vallástól eltávolodott muszlimokat visszavezessék az iszlám hagyományosabb formájához. Az iszlám Dél-Ázsiában legelterjedtebb formájából, a deobandiból ered. A TJ békés, egyenlőségre törekvő vallásos mozgalom, ami az egyén hitére és szellemi fejlődésére helyezi a hangsúlyt. Emiatt egyes iszlám csoportok azzal vádolják őket, hogy elhanyagolják a politikát és a szent háborút.

Pakisztáni hívők térnek haza egy a Tablighi Jamaat által szervezett háromnapos gyűlésről
Pakisztáni hívők térnek haza egy a Tablighi Jamaat által szervezett háromnapos gyűlésről
Faisal Mahmood / Reuters

Bizonyos értelemben egy olyan továbbképző rendszer, amely arra biztatja az átlag muszlimot, hogy vizsgálja meg saját életét, és vegyen részt más muszlimoknak az iszlám ortodox hagyományához való visszahívásában. A mozgalom lehetőséget ad, hogy az újonnan csatlakozók részt vegyenek egy négy hónapos vallási tréningen a pakisztáni Raiwind városában található központban.

Ahogyan a kereszténységnek is számos ága van, úgy az iszlám sem egységes. A tablighiket gyakran éri kritika a tálibok vagy kasmíri fegyveres csoportok részéről az apolitikus hozzáállásuk miatt, különösen ami a terrorellenes küzdelmet illeti, amit sok muszlim az iszlám elleni háborúként értelmez.

A tablighi tanítások szerint a hívőknek saját maguknak kell jó, hithű muszlimokká válniuk, és nem politikai hatalomra törekedniük. Ez az elképzelés ellentétes a szélsőséges iszlamisták elképzeléseivel, akik erővel akarják magukhoz ragadni a politikai hatalmat, majd egy iszlám államot vagy kalifátust alakítani, ahol a saría (az iszlám erkölcsi és vallási vezérelve) törvényeit alkalmazzák az egyénekre. Emiatt az iszlamista militánsok azzal vádolják a tablighikat, hogy a zsidók és a hinduk eszközeivé válnak a szent háború fizikai, valós megharcolásának tagadásával. Hitük szerint ugyanis a „nagyobb dzsihádra” kell koncentrálni, ami a hitért és kegyelemért folytatott belső vívódást jelenti.

Ugyanakkor közvetett kapcsolatot találhatunk a dzsihadisták és a Tablighi Jamaat között. A mozgalom apolitikusságával elégedetlen tagok olykor olyan szélsőséges katonai csoportok felé fordulnak, mint a tálibok vagy a kasmíri fegyveresek. Az al-Kaidához hasonló iszlamista csoportok ezért toboroznak a TJ szervezetekből. Jellemzően akkor környékezik meg az újoncokat, amikor azok Pakisztánba utaznak a programkezdő kiképzésre. Amint az új tagok megérkeznek az országba, a radikális szervezetek ígéretekkel kezdik ostromolni őket. Ezek közül az utolsó a katonai kiképzés, amit sokan el is fogadnak.

A muszlimokat a vallás hagyományosabb formájához visszahívó mozgalom remek terepet kínál a szélsőségeseknek, akik itt olyan embereket találhatnak, akik aktívabban szeretnék megélni a hitüket. Míg a TJ jóindulatú üzenetet közvetít, addig a hasonlóan konzervatív iszlám értékek részei a dzsihadista ideológiának is.

A mozgalom apolitikus nézetei miatt hagy egy rést a tagok ideológiai képzésében, mivel arra kéri őket, hogy zárkózzanak el a politikától és a közügyektől. A gyakorlatban ez sokak számára nem megvalósítható, például ha háborús konfliktuszónában élnek. Ez az a pont, ahol több TJ-tag kiábrándul, és a dzsihadista tanok felé fordul. 

A 2005. július 7-i londoni metrórobbantás elkövetői, Mohammed Siddique Khan és Shahzad Tanweer szemléletes példái ennek a folyamatnak. Mindketten a TJ tagjai voltak, mielőtt radikalizálódtak. A két férfinak a mozgalom az egész életét megváltoztató felismeréseket hozott, azonban túl apolitikusnak találták a szervezetet. Zavarta őket, hogy a mecset elöljárói megtiltották, hogy politikáról beszélgessenek a templomban. Emiatt otthagyták azt, és más közösségekbe kezdtek járni, ahol hamar a radikális nézetek felé sodródtak.

A cikk szerint esetenként a TJ-t utazásaik fedezésére használják a szélsőségesek, mivel sokan akarnak közülük Pakisztánba utazni, ami a külföldiek vízumkötelezettsége miatt mostanában nehezebb, mint a korábbi években. A mozgalomnak azonban kiterjedt nemzetközi hálózata és jó összeköttetései vannak, hogy tagjait pakisztáni központjába juttassa.

Bár a Tablighi Jamaat szándékolatlanul is „előkészít” vagy átvezet egyeseket az al-Kaidához hasonló katonai szervezetekbe, nincs bizonyíték arra, hogy a tablighik szándékosan közrejátszanának a dzsihadisták világméretű toborzásában. Az ehhez hasonló tevékenységek a szervezet vezetőinek tudta és beleegyezése nélkül történnek. A szervezet méretére és a muszlim közösségben kifejtett kiterjedt tevékenységére tekintettel szükségszerűen nagyon sok muszlim áll kapcsolatban vele. A Mozgalom maga azonban nem a terrorista propaganda szándékos terjesztője, nem is szerepel a terrorszervezeteket összegző európai és amerikai listákon sem.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.