galéria megtekintése

„Rettegtem, hogy mi vár rám Párizsban”

0 komment


Dési András

Tizenketten vannak, mint az apostolok. Kirakati próbababák, feliratos pólókba és tüllszoknyákba öltöztetve. A feliratok szójátékok az angol nyelvvel. Néha kifacsart értelműek. Migration, Seagration – olvasható az egyik babán, a másikon: Refugee, Refused.

– Az angol a migráció nyelve. A menekültek angolul próbálják elmondani életüket, a média alapvetően az angolt használja a tudósításokhoz, így nekem is ez a művészi kifejező eszközöm – magyarázza tört angolsággal Babi Badalov azeri származású képzőművész, aktivista.

Fotó: Földi Imre / Népszabadság

Badalovot még Magyarországon érte a párizsi merényletsorozat híre, de ennek ellenére elutazott a francia fővárosba.  „Rettegtem, hogy mi vár rám Párizsban, ma viszont már nyoma sincs pániknak. Az élet megy tovább. Egy barátommal elindultunk a Bataclanhoz, de a rendőri készültség, a lezárások és a rengeteg tévéstáb miatt inkább egy mellékutcában mentünk megemlékezni az áldozatokról” – mondja.

 

A képzőművészt az interneten, főleg a közösségi médiában „utolérik” a terrorakciók. Riasztónak találja a rengeteg gyűlölködést, mocskolódást, ami szerinte a szélsőségesek malmára hajtja a vizet.

Azt, hogy milyen menekültnek lenni, az 56 éves Badalov a saját bőrén tapasztalta meg. Először 1999-ben hagyta el Azerbajdzsánt, Nagy-Britanniában kért menekültstátuszt. Megjárt fogdát, tábort, míg visszatoloncolták Bakuba. Később hosszas jogi procedúrák után tudta legalizálni magát Franciaországban.

Fotó: Földi Imre / Népszabadság

– Szabad embernek érzem magam, bár a státuszom semmit sem változott. Hibrid bevándorló vagyok, mint sok százezer társam – magyarázta Badalov, akinek a menekültválság ihlette installációi a Király utcai Tranzit.hu kortárs művészeti térben láthatóak.

Az iráni határhoz közeli Lerikből származó, verseket is író művész-aktivista először az 1980-as években, a leningrádi underground világban hívta fel magára a figyelmet. Jó három évtizede tartó vándorlásáról és „hibrid állapotáról” azt mondja: keletről jött emberként hozza magával a kultúráját, a gyökereit, a hagyományokat, s közben erősen hat rá a nyugati világ. Keverednek benne az információk, birkózik a fogyasztói társadalommal, a divat diktatúrájával.

Fotó: Földi Imre / Népszabadság

Saját bevallása szerint elfranciá­sodott, bár sosem lesz francia, és a franciák mindig bevándorlónak fogják tekinteni. Ezzel együtt is inkább a szabadságot jelentő Párizst választja a vizuális művész, aki hősei – Dosztojevszkij, Pasolini és Joseph Beuys – portréját tetováltatta a karjára. A fejére a szfinxet, amit az Iszlám Állam lerombolt Nimrúdban.

Babi Badalov - Poetical Activism / Költői aktivizmus

„Badalov művészete egyfajta folyamatos naplóírás és anyaggyűjtés a menekült- és bevándorlólét mindennapjairól, amiket rajzok, kollázsok, térinstallációk, valamint performanszok formájában jelenít meg. A muszlim kultúrkörből érkezve gondolkodását és képi világát a keleti és nyugati kultúra egyaránt meghatározza. Amint a kiállítás címe is jelzi, a művész hisz a szavak erejében, képversei költői agitációként is értelmezhetőek. A Majakovszkij 102-be, a tranzit. hu nyitott irodájába egy olyan kiállítást készít, amely a rá jellemző kalligrafikus írással írt, gyakran szójátékokra épülő költői-politikai szövegekből, falra festett vizuális költeményekből, valamint rajzok és talált anyagok kollázsából áll. Ezek mellett tüntetőket és idegeneket idéző, ruhájukon radikális üzeneteket hordozó próbabábuk népesítik majd be a teret.”

A kiállítás 2016. január 9-ig látható a tranzit.hu budapesti irodájában (Bp. VI. Király u. 102) csütörtök - péntek - szombaton 14 és 18 óra között, vagy egyeztetés alapján az office@tranzitinfo.hu címen. A kiállításról itt olvashatnak bővebben: >>>

Installációiról azt meséli, hogy a menekültlét mindennapjait megörökítő naplóbejegyzések. Sok alapanyagot az utcáról szed össze. Tüntetéseken osztogatott szórólapokat, letépett plakátokat, újságkivágásokat. Budapesten is begyűjtött neki tetsző darabokat, itteni vizuális élményeit is megörökítette. Rajzokban, a sétáló naplónak hívott, s mindig magával hordott jegyzettömbben.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.