galéria megtekintése

Rémálmok gyötrik a menekült fiúkat

Az írás a Népszabadság
2014. 08. 06. számában
jelent meg.

Harta Berta
Népszabadság

Harminc, 14 és 18 év közötti fiú él Bécs 12. kerületében, az etióp nyelven családot jelentő Sidra-házban. Menekültek, akik szülő nélkül vágtak át a messzeségen, hogy nyugalmat és jövőt leljenek maguknak. 

Az osztrák államvasutak egykori vendégházából átalakított otthonban kétágyas szobákban laknak. A kétszintes épület mögött hatalmas kert, ahol sportolni lehet, de – a két fa közé kötött lengőágyból következtetve – pihenni is.

A Sidra-ház lakói. Filep István / Fotó

– Az első fiú tavaly augusztusban jött, mára telt be a harmincas létszám – magyarázza Christian Ellensohn pszichológus, az intézmény igazgatója, aki tizenöt éve foglalkozik menekültekkel. Jelenleg az Arbeiter-Samariterbund alkalmazottjaként. A mentős tevékenységéről ismert segélyszervezet a Bécs város szociális alapjától kapott 160 ezer euróból működteti a menekültek otthonát, az első kamaszoknak szánt intézményt. A fiúk kétharmada Afganisztánból érkezett, a többiek főként Szíriából, általában olyan családokból, ahol csak a szülők egyike van életben.

 

Két évvel ezelőtti adatok szerint az Ausztriában landoló menekültek egytizede kiskorú, a Sidrában helyet kapott fiúk a traiskircheni táborból kerültek Bécsbe. Az alsó-ausztriai tábor az első gyűjtőhely, zsúfolt és kietlen. S mivel az osztrák tartományok közül több nem teljesíti a befogadási kvótát, a napokban bezárták a traiskircheni kapukat, így próbálva kikényszeríteni az igazságos teherviselést.

A harminc szerencsés délelőttönként nyelvtanfolyamra jár, délutánonként szervezett szabadidőprogramon vesz részt, este közösen főznek. Tíz gyermekre jut egy gondozó tanár, többnyire pszichológusból lett szociálpedagógusok, akik közös konyhai, takarítói munkát is irányítanak. A beosztásról a közösségi élet központjának mondható nagyterem – konyha és ebédlő – falán elhelyezett óriási faliújság gondoskodik.

A fiúk péntekenként tíz euró zsebpénzt kapnak, ezzel mehetnek ki a városba, évi 150 euró (45 ezer forint) a ruhapénz fejenként. De amúgy is szabad az élet, nincsenek őrök, zárt kapuk, mindenki maga dönti el a menni vagy maradni dilemmáját. Volt, akit nem lehetett lebeszélni arról, hogy Svédországba menjen. Úszótanfolyam, pingpong, biciklizés (öt használt bringából áll a készlet) igyekszik feledtetni az ifjú menekültekkel súlyos múltjukat. Ruhát, sportszereket adományokból szerez a Sidra.

A friss érkezőket hetekig hagyják lazán beilleszkedni, sokukat rémálmok gyötrik, vagy éppen alvászavarral küszködnek.

A kezdeti megnyugvást általában a korábbi sokkok felszínre kerülése követi, és a beilleszkedést lassítja, hogy skype-on tartják a kapcsolatot a családdal. Bár a feszes keretek a biztonság megteremtését szolgálják, a fiúk egyáltalán nem nyugodtak: arra várnak, hogy az osztrák hatóságok megadják nekik a menekültstátuszt. Az idegőrlő várakozás akár évekig is eltarthat, s aki nem kap zöld utat, annak el kell hagynia Ausztriát. 

Christian Ellensohn.
Christian Ellensohn.
Filep István / Fotó

A tizenöt évnél fiatalabbak iskolába járnak az érvényes ENSZ-előírásoknak megfelelően, a többiek „csak” németül tanulnak. Különböző szinteken, mert analfabéták is akadnak közöttük. A Samariterbund magántanárokat fizet, a tanfolyamok legfeljebb kilenc hónapig tartanak. Ellensohn a bővülő könyvtárral büszkélkedik, noha elismeri, hogy könyvolvasási szinten még nem tudnak németül a ház lakói.

Aki megszerzi a menekültstátuszt, akár négy évet is eltölthet a Sidra falai között, és utána belekezdhet az ausztriai életbe. Vagy bekerülhet a felnőtt menekültek lassú, nehézségekkel teli integrációs programjába is. Az intézmény igazgatója, akinek a felesége a budapesti ELTE germanisztikai tanszékén dolgozik, a Magyarországra menekült fiatalok helyzetéről érdeklődik. – Az unió valamennyi országában arányosan kellene gondoskodni a nehéz helyzetből érkezőkkel – vallja.

A panelépület előtt nyugágyakon üldögélnek az ifjak, sokan dohányoznak, nevetgélnek. Fotózásra csakis a belelegyezésükkel kerülhet sor. A nyolctagú társaság fele felugrik a fényképezőgép láttán, és kimegy a képből. Nem szeretnék, ha a valahogy hazakerülő felvételek nyomán a családjuknak esne baja.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.