galéria megtekintése

Putyin lép, a NATO meg csak nézi

Alaposan meglepte a NATO-t Oroszország masszív katonai beavatkozása a szíriai háborúba. Az atlanti szövetség egyelőre nem találja a megfelelő választ. Az biztos, hogy az amerikai vezetésű nemzetközi koalícióba nem küld egységeket a NATO, csak emelt számú kelet-európai hadgyakorlatokkal és rotációs csapattelepítésekkel próbál valamicske erőt mutatni Moszkva irányába.

Ködösítés, kétértelműség, kiszámíthatatlanság, zavarkeltés – Oroszország kapcsán sűrűn hallani e kifejezéseket a brüsszeli NATO-központban. Az alkalmi látogató számára is érzékelhető a rácsodálkozás, hogy az oroszok milyen sebességgel és hatékonysággal avatkoztak be a Szíriában dúló háborúba. Megnyúlt arcokat lehetett itt látni, amikor becsapott a hír: az orosz haditengerészet a Kaszpi-tengerről két tucat cirkálórakétát lőtt ki szíriai célpontokra, s a csapásmérő eszközök – Irán és Irak felett elszáguldva – 1500 kilométeres utat tettek meg.

– Az oroszok sokkal gyorsabbak, mint a NATO. Míg az észak-atlanti szövetségben huszonnyolc tagállamnak kell egyetértésre jutnia, a Kremlben egyetlen ember, Vlagyimir Putyin dönt, ezzel nehéz versenyezni

– ismerte el Douglas ­Lute, az Egyesült Államok állandó NATO-­képviselője. A nyugalmazott altábornagy, volt fehér házi tanácsadó nem tagadta, hogy ebben a versenyben rövid távon az oroszok állnak nyerésre.

 

A NATO délkeleti határainál, ­Törökország szomszédságában látható orosz katonai felvonulás rányomta a bélyegét a szövetség védelmi minisztereinek csütörtöki brüsszeli tanácskozására. – Az orosz beavatkozás, az új fegyverek kipróbálása komoly aggodalmakat kelt – hangoztatta Jens Stoltenberg főtitkár.

­

Putyin orosz államfő egyedül dönt
Putyin orosz államfő egyedül dönt
Philippe Wojazer / Reuters

Ashton Carter amerikai védelmi miniszter Moszkvát szószegéssel vádolta, mert az ígértekkel szemben nem az Iszlám Államot, hanem leginkább a damaszkuszi rezsimmel szemben álló, nyugati támogatást élvező ellenfeleit támadja. Carter jóslata értelmében az orosz erők napokon belül veszteségeket fognak elszenvedni, miközben Washington és Moszkva egyeztet arról, hogyan lehet elkerülni a két rivális fél harci eszközeinek végzetes találkozóját.

A tárgyalásokra valóban nagy szükség van, mert az elmúlt napokban több veszélyes helyzet is napvilágot látott. Amerikai F–16-os vadászgépek voltak kénytelenek dolgavégezetlenül visszafordulni támaszpontjukra, máskülönben nem tudtak volna kitérni orosz vadászgépek elől. A héten az is kiderült, hogy a török légtérbe átrepülő orosz pilóta szükségtelenül élezte a helyzetet azzal, hogy radarjával bemérte a Törökország védelmére felemelkedő vadászgépeket.

Orosz rakéták hullottak Iránra

Iránban zuhant le négy, Szíriára kilőtt orosz rakéta szerdán, közölték névtelenséget kérő amerikai védelmi minisztériumi illetékesek. Az amerikai külügyminisztérium szóvivője nem erősítette meg a hírt. Az oroszok a hírre úgy reagáltak: szerdán minden, a Kaszpi-tengerre vezényelt hadihajójukról indított rakéta célba ért. A rakétáknak Irán és Irak felett átrepülve kellett volna elérniük Szíriát, ám feltehetően út közben lezuhantak. (Munkatársunktól)

Az ukrán válság, majd most a szíriai konfliktus ébresztőt fújt a ­NATO-ban, a hidegháború után sokáig identitásválsággal küszködő szervezet újra megtalálni látszik célját. Ez alapvetően Oroszország elrettentése – egyszerre két fronton, keleten és délen.

A nyelvezet már most a hidegháború korszakát idézi, de a NATO illetékesei szerint Putyin gazdasági okokból sem akar közvetlen konfliktust a Nyugattal. Viszont újabb és újabb „csípésekkel" teszi próbára, meddig mehet el

– ilyen kísérletnek tartják Brüsszelben a török légtér ismételt megsértését is.

Stoltenberg arról is beszélt, hogy a NATO az új időkhöz igazodva jövőre már akár 40 ezer fős válaszadó erőt (NATO Response Force, NRF) is képes lesz megmozgatni. Gőzerővel dolgoznak a 48 órán belül bevethető, Lándzsahegynek nevezett és válságkezelésre tervezett gyors reagálású egységek felállításán – ezeket a Portugáliában, Spanyolországban és Olaszországban kezdődő, több mint 30 ezer katonát felvonultató hadgyakorlaton is tesztelik.

Stoltenberg NATO-főtitkár (középen) 28 ország véleményét gyűjti be a válasz előtt
Stoltenberg NATO-főtitkár (középen) 28 ország véleményét gyűjti be a válasz előtt
Francois Lenoir / Reuters

Emelt számban folytatódnak az ukrán válság nyomán elindított, a kelet-­európai szövetségesek biztonságérzetét fokozó hadgyakorlatok. A kelet-európai NATO-jelenlét részeként a britek rotációs alapon egységeket telepítenek a balti államokba és Lengyelországba. Az Egyesült Államok dandárnyi nehéz harci eszközt hoz a régióba, a tankokkal és páncélozott harcjárművekkel váltásban fognak gyakorlatozni az egymást váltó amerikai egységek.

Lute nagykövet szerint Magyarország is szerepel a kiszemelt helyszínek között, a védelmi miniszterek között most debütált új magyar tárcavezető, Simicskó István szerint bár volt informális megkeresés, ilyesmiről egyelőre nem tárgyaltak az amerikaiakkal.

Stoltenberg: Magyarországon is lesz parancsnoki központ

A NATO új parancsnoki központokat hoz létre, mégpedig Magyarországon és Szlovákiában - jelentette be csütörtökön Brüsszelben Jens Stoltenberg NATO-főtitkár. Elmondta: "a Kelet-Európában már létező hat parancsnoki központ kiegészítéseként döntés született arról, hogy új parancsnoki és ellenőrzési struktúrákat hoznak létre Magyarországon és Szlovákiában". (MTI)

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.