galéria megtekintése

Putyin az ideálja a brexitesek új üdvöskéjének

2 komment

H. G.

A francia Nemzeti Front és az Alternatíva Németországnak (AfD) után újabb Európa-ellenes párt választott elnökéül politikusnőt. A britek EU-ból való kilépésében kulcsszerepet játszó UKIP tagjainak relatív többsége a múlt hét végén öt jelölt közül Diane Jamesre adta szavazatát, aki így csatlakozhat Marine Le Penhez, illetve Frauke Petryhez. Az 56 éves James viszonylag újonc a politikában, de nem kell félteni, pályája alaposan rácáfol a „gyenge nő" sztereotípiájára.

A Brexittel aratott győzelme után azonnal leköszönő Nigel Farage eddigi alelnöke harminc éven keresztül üzletasszony volt, egészségügyi cégek irányításában vett részt. A Konzervatív Pártban kezdett politizálni, és csak 2011-ben csatlakozott a UKIP-hez, amelynek színeiben kis híján szenzációt okozott: 2013-ban egy időközi választáson alig kétezer szavazattal maradt le arról, hogy a függetlenségpártiak első parlamenti képviselője legyen. Ettől kezdve Farage potenciális utódjának tekintették, s addig is az Európai Parlament tagságával vigasztalódott. A legutóbbi szigetországi választásokon „személyes okok" miatt nem indult.

Az élettársával és két kutyájával Surrey-ben élő Diane James korábban azzal keltett feltűnést, hogy Winston Churchill és Margaret Thatcher mellett Vlagyimir Putyint nevezte meg ideáljaként. Szerinte az orosz elnök erős vezető, igazi nacionalista, aki mindenek elé helyezi saját országa érdekeit. Bár erre nem tért ki, de úgy tűnik, hogy Donald Trump sem áll távol tőle, legalábbis az övéhez megszólalásig hasonló jelmondatot talált ki magának: Tegyük ismét naggyá ezt az országot!

 

Az elnök asszony első dolga volt belekötni Theresa May miniszterelnökbe, aki szerinte túlságosan is sok hűhót csap a kilépés körüli tárgyalások körül, és késlelteti a folyamat valódi beindítását. „Napról napra növekednek a népszavazás eredményére leselkedő veszélyek" – jelentette ki, egyben megtámadva a „maradásmániásokat" és azokat, akik a „puha" távozásban reménykednek.

Diane James nem akar „puha
Diane James nem akar „puha" távozást az EU-ból
Toby Melleville / Reuters

Ennél kevesebbet tudni arról, hogy mit akar kezdeni a UKIP-pal az Európai Unióból való teljes kilépés után. A pártnak eddig ez volt az egyetlen deklarált célja, így előbb-utóbb ki kellene találni, hogy később mit követeljen. A személyi és ideológiai torzsalkodások azonban megnehezítik a konszolidációt. James egyelőre abban bízhat, hogy a következő parlamenti választások idején Nagy-Britannia még mindig az unió tagja lesz, s akkor a UKIP erre hivatkozva megpróbálhat mandátumokat elhódítani a Munkáspárt hagyományos északi fellegváraiban.

Ameddig még lehet, Diane James és Nigel Farage is megtartja európai parlamenti mandátumát. Utóbbi ráadásul azt ígérte, hogy nyakába veszi a kontinenst, és mindenütt támogatni fogja az Európa-ellenes pártokat.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.