galéria megtekintése

Putyin népszerűsége a csúcson, Ukrajnában Porosenko nyerne

0 komment

MTI
MTI

Putyin népszerűsége hatéves csúcson van Oroszországban, Ukrajnában pedig a választásokat Porosenko nyerné, ha azokat most tartanák. 

Az Oroszországi Társadalmi Véleménykutató Központ (VCIOM) legfrissebb felmérése szerint a megkérdezettek 85,9 százaléka elégedett az orosz elnök tevékenységével. Ez a mérték meghaladja a hat évvel ezelőtti, 82,2 százalékos népszerűségi mutatót.

Putyin népszerűsége már öt hónapja növekszik folyamatosan, az utóbbi egy hónapban 3,7 százalékkal, az év eleje óta pedig több mint harmadával nőtt.

Csoki Putyin figura lehet az új legnépszerűbb édesség
Reuters

 

A kutatók az elnök magas támogatottságára is rákérdeztek: a válaszolók 52 százalékánál az ukrajnai válsághelyzet szerepel az első helyen, 34 százalék a május 9-i győzelem napi ünnepségre hivatkozott Putyin támogatásának indoklásakor.

A kormányzó Egységes Oroszország párt népszerűsége is hatéves csúcsot ért el, támogatottsága a januári 41,7 százalékról május elejére 60,4 százalékra emelkedett.

A felmérést május 10-11-én végezték negyvenkét oroszországi régióban ezerhatszáz ember megkérdezésével.

Ukrajnában pedig Petro Porosenko üzletember és politikus vinne mindent - derült ki a Kijevi Nemzetközi Szociológiai Intézet (KMISZ) legfrissebb, csütörtökön közzétett felméréséből. Az alliteráló nevű politikus megnyerné már az első fordulóban az ukrán elnökválasztást, ha most rendeznék meg azt.

A Vitalij Klicsko vezette Ütés (UDAR) párt által támogatott "csokoládégyáros" Porosenkóra a megkérdezettek 33,7 százaléka készül a szavazatát adni a tíz nap múlva esedékes elnökválasztáson. Ezzel az eredménnyel jócskán lehagyta a többi elnökjelöltet, köztük a második helyen álló Julija Timosenkót, a Haza (Batykivscsina) párt jelöltjét, akinek támogatottsága 5,9 százalékra esett vissza az áprilisi 9,5 százalékról.

A harmadik helyen Szerhij Tihipko régiópárti politikus áll 4,1 százalékkal, őt követi 4 százalékkal Anatolij Gricenko, a Haza parlamenti frakciójából kivált volt védelmi miniszter. Oleh Ljasko független parlamenti honatyát, a radikális párt vezetőjét a megkérdezettek 3,3, Mihajlo Dobkint, a hatalomváltás előtt kormányzó Régiók Pártja jelöltjét 2,6, Petro Szimonyeko kommunista pártvezért 2,4, Olha Bohomolec Majdan-aktivistát 2,1, Oleh Tyahnibokot, a nacionalista Szabadság (Szvoboda) párt elnökét pedig egy százaléka támogatja. A többi 14 jelöltre összesen a választók 2,4 százaléka szavazna.

A felmérésben részt vevők 13 százaléka jelezte, hogy egyik jelöltet sem támogatja, míg 25,4 százalék még nem döntötte el, melyik jelöltre adja a szavazatát.

A szociológusok számításai szerint ha most lenne a választás, és csak azok vennének részt rajta, akik már eldöntötték, kire szavaznak, akkor 62 százalékos lenne a részvétel. Ez alapján Porosenko 54,7 százalékkal az első fordulóban megnyerné a választást.

A felmérést a szociológusok április 29. és május 11. között végezték, 2200 nagykorú vett benne részt Ukrajna minden régiójából, kivéve a Krímet.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.