galéria megtekintése

Párizsi forgatókönyv fenyeget

Az írás a Népszabadság
2015. 01. 14. számában
jelent meg.


Szőcs László
Népszabadság

Nem lehet megakadályozni egy újabb terrorcselekményt, állítja az Európai Unió illetékes koordinátora, miközben nem csak Franciaországban gyakorolják a rendfenntartók a „párizsi forgatókönyvet”. Kedden megadták a végtisztességet a múlt heti vérengzések három rendőráldozatának, Izraelben pedig a négy zsidó halottat temették el.

Európa terrorelhárítói igyekeznek nyilatkozataikkal elébe menni annak az eshetőségnek, ha újabb, a múlt heti franciaországihoz fogható terrorhullám sújtaná az uniót. – Nem tudunk egy újabb merényletet megakadályozni... De megpróbálhatjuk, amennyire csak lehet, megakadályozni anélkül, hogy átlépnénk a totalitárius társadalomba – fogalmazott kedden Gilles de Kerchove.

Francois Hollande a Becsületrenddel Clarissa Jean-Philippe rendőrnő koporsójánál
Francois Hollande a Becsületrenddel Clarissa Jean-Philippe rendőrnő koporsójánál
Francois Mori / Reuters

Az EU terrorellenes koordinátora az AFP francia hírügynökségnek nyilatkozott. Szerinte a 28-akon belül harmonizálni kellene a büntetőintézkedéseket, de anélkül, hogy minden Szíriából visszatért dzsihadista harcost börtönbe vessenek, s ezzel a „masszív radikalizáció inkubátorházát” idézzék elő. Az európai adatok szerint mintegy háromezren mentek eddig Szíriába vagy Irakba harcolni az EU-ból, s harmaduk térhetett vissza.

 

De Kerchove helyzetértékelése egybevág azzal, amit Amedy Coulibaly, a múlt heti három párizsi merénylő egyike, korábbi elítélt még hét éve nyilatkozott a Le Monde-nak: „A börtön a bűnözés legf...ább iskolája”. Újabb merényletekkel kell szembenéznie Franciaországnak, ha nem hagy fel „az iszlámmal szembeni ellenséges politikájával”, figyelmeztetett az Iszlám Maghreb al-Kaidája elnevezésű szélsőséges, dzsihadista szervezet.

„Igen, Franciaország háborúban áll a terrorizmussal szemben”, erősítette meg Manuel Valls miniszterelnök kedden a Nemzetgyűlésben, a terrortámadások utáni első felszólalásában. A képviselők a kegyelet egyperces csendjét követően együtt énekelték a Marsaillaise-t, az ország himnuszát. Marine Le Pen, a szélsőjobboldali Nemzeti Front elnöknője – akit a politikai elit vasárnap egy vidéki felvonulásra szorított a „köztársaság menetéről” – eközben élen jár a keménykedésben: többek közt az EU közös, schengeni határőrizeti rendszerének felfüggesztését szorgalmazza.

A gyilkosokat támogató mohamedán szélsőségesek a pakisztáni Pesavárban
A gyilkosokat támogató mohamedán szélsőségesek a pakisztáni Pesavárban
Khuram Parvez / Reuters

Másokkal együtt az elfogott, börtönbüntetésüket letöltő szélsőségesek deportálását is javasolja. Egyelőre beláthatatlan, hogy a jelenleg legnépszerűbb francia párt milyen eredményt érhet el a történtek nyomán az idei megyei, illetve regionális választásokon, de elemzők a további erősödésükre számítanak. Egy decemberi felmérés szerint a Nemzeti Front 28, a Nicolas Sarkozy exállamfő vezette szintén ellenzéki, jobbközép Népi Mozgalom Uniója 25 százalékon állt, míg a kormányzó Szocialista Párt szövetségeseivel együtt is csak 16 százalékra számíthatott.

A hatóságok eközben továbbra is Franciaország első számú körözött asszonya, a „fekete dáma”, Hayat Boumeddiene nyomára akarnak jutni. Coulibaly felesége, akinek szerepe lehetett a vérengzésekben, segítséggel juthatott ki Madridon át Törökországba, majd Szíriába, amitől a legjobban tartottak. Bulgáriában eközben lekapcsoltak viszont egy haiti gyökerű francia állampolgárt, aki kapcsolatban lehetett a Charlie Hebdo szatirikus hetilap szerkesztőségében egy hete 12 ártatlan embert, köztük karikaturistákat és rendőröket megölt Kouachi fivérek egyikével.

Kedden Franciaországban, illetve Izraelben eltemették a múlt heti, tizenhét ártatlan áldozatot követelt terrorhullám első áldozatait.

Yohan Cohen, Yoav Hattab, Philippe Braham és Francois-Michel Saada izraeli temetése
Yohan Cohen, Yoav Hattab, Philippe Braham és Francois-Michel Saada izraeli temetése
Jim Hollander / Reuters

– Clarissa, Franck és Ahmed azért halt meg, hogy továbbra is szabadon élhessünk – rótta le kegyeletét Francois Hollande államfő a három megölt rendőr gyászszertartásán. Közülük Ahmed Merabetet egy Párizs melletti muzulmán temetőben helyezték örök nyugalomra. Jeruzsálemben tegnap a kóser boltnál végrehajtott túszejtéses gyilkosság négy zsidó áldozatának adták meg a végtisztességet. A bolt tulajdonosa közölte, hogy Izraelbe költözik. A történtek várhatóan tovább gyorsítják a mintegy 5-600 ezres franciaországi zsidó közösség egy részének rekordütemű kivándorlását, amelyről az év elején lapunk is beszámolt.

– Európa vezetőinek helyre kell állítaniuk a zsidók biztonságérzetét – hangoztatta Reuven Rivlin, Izrael elnöke a búcsúszertartáson, amelyen mintegy kétezren vettek részt.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.