Szatirikus valláskritikai rajzokat állít ki egy bécsi múzeum

Szatirikus valláskritikai rajzokból rendez kiállítást egy bécsi galéria, a tárlatot a Charlie Hebdo francia magazin elleni párizsi merénylet miatt a tervezettnél várhatóan korábban láthatja majd a közönség.

A Galerie Komische Künste, az osztrák főváros múzeumi negyedében található, a humoros és szatirikus alkotásokat felvonultató galéria, az Istenkáromlás mesterművei címen mutatja be az alkotásokat.

A galéria nem először foglalkozik vallási témával. Clemens Ettenauer, az intézmény egyik vezetője a január első hetében zárult, ünnepi kiállításról beszámolva megjegyezte: a karácsonyi témájú tárlatunkról is többen megsértve távoztak, pedig csak ártalmatlan karikatúrákról volt szó. Az igazgató úgy véli, a politikai karikatúrákon a látogatók egyformán szórakoznak, a vallási tartalmú rajzokat azonban mindenki sokkal személyesebben értelmezi.

Clemens Ettenauer a Bananenblatt című szatirikus magazin alapítójaként úgy látja: a vallási szatírának mindig viccesnek kell lennie és üzenetet kell hordoznia. Szerinte a Mohamed-karikatúrák inkább a provokációról, mintsem a kritikáról szóltak.

Elmondása szerint nem tervezi a Je suis Charlie plakát kifüggesztését, azonban a Bananenblatt következő, márciusban megjelenő számában foglalkozni fognak a Párizsban történtekkel.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.