galéria megtekintése

Tusk és Orbán: Párhuzamos, mégis széttartó életrajzok

Az írás a Népszabadság
2014. 09. 02. számában
jelent meg.


Miklós Gábor
Népszabadság

Azok a lengyelek, akik Budapestre járnak békemenetelni, és közben istenítik Orbán Viktort, elkeseredetten és szívből gyűlölik Donald Tuskot. Ők Jaroslaw Kaczynskit imádják, aki Tusk fő konkurense a lengyel politikai életben.

Merkel Tusk vendégeként Orbánnal és Ficóval - alapjaiban különböző viszonyok
Merkel Tusk vendégeként Orbánnal és Ficóval - alapjaiban különböző viszonyok
Peter Andrews / Reuters

Először a mostani miniszterelnök volt a Kaczynski-ikrek ellenzékének vezére egy évtizede, aztán Jaroslaw lett a fivére tragikus halála (a szmolenszki repülőgép-katasztrófa) után Donald Tusk ellenzéke. A kettészakadt lengyel közéletben ők ketten képviselték a két pólust. Tusk a nyugatos, Európa-párti liberális, míg Kaczynski a nacionál-katolikus Európa-szkeptikus konzervatívokat.

 

Az 57 éves Tusknak életkora miatt is lehet valódi ellenzéki múltja. Ő nem a felbomlóban lévő államszocializmus utolsó órájában jött rá, hogy másmilyen rendszert szeretne, hanem a hetvenes évek végén. Le is tartóztatták illegális lapkiadásért, amnesztiával szabadult. A nyolcvanas években történészdiplomával ipari alpinistaként tartotta el családját.

Orbán pártja, a Fidesz Tusk Polgári Platformjával együtt tagja az Európai Néppártnak – Kaczynski pártja viszont a brit konzervatívokkal a minimál Európát pártoló frakcióban van.

Feltehetően Orbán csapata is jobban érezné ott magát, Donald Tusk viszont elkötelezett európai. Így nemzetközi elismertségét többek közt annak köszönheti, hogy 2007-es miniszterelnökké választása után megpróbálta helyreállítani a Kaczynski-ikrek által megrontott viszonyt az EU-val és mindenekelőtt Németországgal.

Donald Tusk lengyel és Orbán Viktor magyar kormányfő a januári találkozójukon
Donald Tusk lengyel és Orbán Viktor magyar kormányfő a januári találkozójukon
Reviczky Zsolt / Népszabadság

Tusk megpróbálta javítani a kapcsolatokat Oroszországgal is, és ért is el ebben sikereket. Eközben azonban nem adta fel az oroszoktól való energiafüggetlenség elvét. Kiállt azért is, hogy a lengyelek játsszanak szerepet az Európa felé orientálódó volt szovjet köztársaságok megsegítésében.

Tusk következetesen törekedett a megbékélésre Moszkvával, ám eközben nem tett elvtelen engedményeket. És nem módosítgatta retorikáját, mint Orbán, aki vad muszkaellenesből lett mára Putyin egyik legfőbb EU-s üzletfelévé, modelljének csodálójává.

Orbán egy időben szerette volna, ha a lengyel kormány erőteljesebben szolidáris vele a Brüsszellel és Washingtonnal folytatott szabadságharcában. A Tusktól kapott támogatás annyi volt, hogy a hivatalos Varsó nyíltan nem bírálta az alkotmányos jogokat és gazdasági szabadságot csorbító magyarországi kormányintézkedéseket. Az, hogy a lengyel elit mit gondol a magyar állapotokról, kiderült a lehallgatási botrányban nyilvánosságot kapott lesújtó véleményekből. A lengyel kormánybarát sajtó következetesen Orbán-kritikus.

Tuskot támadták hazai jobboldali ellenfelei, mondván, túl nagy engedményeket tesz Merkelnek. Azzal kampányoltak ellene, hogy nagyapja a Wehrmachtban szolgált. (Valóban bevonultatták a kasub vasutast 1944 őszén, de a nyugati fronton megszökött, és csatlakozott a szövetségesekkel harcoló lengyel hadsereghez.)

Tusk jól beszél németül. Az angolja gyengébb, mint a Soros-ösztöndíjjal Angliában járt magyar kormányfőé. Most azt ígérte, hogy kifényezi (polish) az angoltudását. Feltehetően ez is sikerül majd neki.

Gazdasági liberalizmusa nem tette dogmatikussá, és amikor a költségvetés megrendülni látszott, Tusk is a nyugdíjpénztári vagyonhoz nyúlt. Ám nem szüntette meg a „második pillért”, és nem államosított.

Tusk – újabb párhuzam – gyakorló futballista, politikai barátai egyben a sporttársai is. Hobbiját azonban nem változtatta nemzeti üggyé.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.