galéria megtekintése

„Paradicsom nem lesz 24 óra alatt”

Az írás a Népszabadság
2015. 07. 18. számában
jelent meg.


Dési András
Népszabadság

Paradicsomi vagy nirvánaszerű boldogságállapotot senki se várjon, főleg ne huszonnégy óra leforgása alatt, de az ukrán kormány nagyon elkötelezett a rendvédelmi szervek reformja mellett.

Első lépésként a közúti és közterületi járőrözést végző rendőrséget reformálja meg, ami azért is bölcs döntés, mert a rendvédelmi szervek ezen ágának tagjai állnak közvetlen kapcsolatban a lakossággal. A cél, hogy egy új szemléletű, a korrupciónak sokkal jobban ellenálló rendőri erőt hozzanak létre.

Az uniformis egy másik világot idéz. Ukrán rendőrök a kijevi eskün
Az uniformis egy másik világot idéz. Ukrán rendőrök a kijevi eskün
Valentyn Ogirenko / Reuters

Ebben számíthatnak az Egyesült Államok segítségére, de az átalakítás bizony időt vesz igénybe – erről William R. Brownfield, az Egyesült Államok külügyminisztériumának a kábítószer elleni nemzetközi küzdelemért és rendvédelmi ügyekért felelős államtitkára beszélt újságírók előtt Budapesten.

 

A 36 éves diplomáciai karrierre visszatekintő Brownfield az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) aktív támogatásával működő Nemzetközi Rendvédelmi Akadémia (ILEA) huszadik születésnapja alkalmából jött Budapestre. Mint hangsúlyozta: rendvédelmi ügyekben, a szervezett bűnözés elleni fellépésben kiválóak az amerikai–magyar kapcsolatok. A Bill Clinton elnöksége alatt, az akkori FBI-igazgató, Louis J. Freeh által kezdeményezett akadémia ötletére a magyarok azonnal igent mondtak.

Az elmúlt két évtizedben közel 55 ezer magyar és külföldi, főleg kelet-európai rendőr vett részt többhetes szakmai továbbképzéseken. A rendkívül közvetlen stílusban kommunikáló,pályafutása alatt Chilében, Venezuelában és Kolumbiában nagykövetként szolgált Brownfield Budapestről Ukrajnába megy: a jövő héten Odesszában részt vesz az új közúti-közterületi rendőrjárőrök avatásán. Az új ukrán rendőri erők kiképzését a kaliforniai országúti rendőrség (California Highway Patrol, CHiP) tagjai segítették.

A régi korszak embereit a kijevi kormány nyugdíjazza, illetve lehetőséget kapnak arra, hogy felvételizzenek a többi között amerikai stílusú egyenruhával és vadonatúj felszereléssel ellátott testületbe. Sorsukat az államtitkár roppant érzékeny kérdésnek nevezte. Emlékeztetett arra, hogy

„korrupt és fegyveres kezekről” van szó,

amelyek sajátos hálózattal is bírnak. A Jobboldali Szektor fegyveres különítményének múlt hét végi munkácsi akcióját firtató kérdésre az amerikai diplomata azt mondta: az ukrán állam súlyos belső és külső próbatételekkel kénytelen szembenézni, bizonyos területeket még részben sem képes ellenőrizni.

Lapunk kérdésére, hogy lát-e hasonlóságokat a kolumbiai és az ukrajnai viszonyok között, Brownfield hangsúlyozta, nem lehet a kegyetlen drogbandák által fenyegetett dél-amerikai országot és egy külső szereplő, egy szomszédos hatalom nyomásától szenvedő szovjet utódállamot direkt összehasonlítani. Majd arról beszélt, hogy

a kolumbiai rendőrség a medellíni és cali kokainkartell, illetve a szélsőbaloldali gerillák (FARC) több ezer rendőr életét követelő bosszúakciói közepette is megőrizte integritását. Ez nem mondható el az ukrán rendőrségről.

Az államtitkár nem zárta ki, hogy az ILEA-t olyan programokkal bővítsék, amelyek segítik az ukrajnai rendőrképzést és annak reformját. Az ukrán rendőrség többi részének, így a bűnügyi, szervezett bűnözés elleni egységek átalakítása azonban csak a mostani – többször is rendkívül bátornak minősített – kijevi kormányzati lépések után várhatók. A korrupció elleni küzdelmet globális ügynek nevezte az államtitkár. Az antikorrupciós fellépés kapcsán szerinte a fő kérdés az, hogy az ilyen ügyek kipattanásának vannak-e következményei az egyes országokban. Az arra hivatott intézmények felelősségre vonják-e a korrumpált személyeket, így a (vezető) politikusokat is?

Figyelemre méltónak tartja a kíméletlen hozzáállást, amelyet például a kolumbiai hatóságok tanúsítanak a korruptnak bizonyuló, de már nem pozícióban lévő politikusok esetében: igazságügyi eljárás keretében lefoglalják az illetők vagyonát.

Az elkobzott értékek bizonyos százalékát a bűnüldöző szervek kapják, és tevékenységük finanszírozására fordíthatják. Ezt a módszert jó lenne hivatalban lévő politikusokra is kiterjeszteni. Mindenesetre az amerikai igazságügyi tárca a külügy, a State Department támogatásával számos nemzetközi együttműködésben vesz részt, amelyek célja a bizonyítékok begyűjtése a korrupciós ügyek leleplezéséhez.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.