galéria megtekintése

Oszd meg és fizess!

Az írás a Népszabadság
2014. 04. 22. számában
jelent meg.

0 komment

R. Hahn Veronika
Népszabadság

London egyik délkeleti, vasúttal húsz perc alatt elérhető kerületében vásárolt nemrég új építésű, kétszobás lakást a lengyel Elzbeta. A tízszázalékos előleg leperkálása után fizetésének fele megy el a bérleti díjra, a közös költségre és az önkormányzati adóra, a másik feléből kell állnia a közüzemi, közlekedési és egyéb megélhetési kiadásait.

A brit kormány által meghirdetett, részleges tulajdonlásra alapuló koncepció (Shared Ownership) a szűkös lakáspiacon jelentene megoldást a fiataloknak: ahogy növekszik a jövedelmük, úgy vásárolhatnak nagyobb részesedést az ingatlanból, és ezzel párhuzamosan csökken a bérleti díj. Ám mindez csapdákat is rejt: minden lépésnél – amelyek között évek telhetnek el – ki kell hívni és megfizetni egy független szakértőt, aki felméri az ingatlan árát, a lakás eladása vagy kiadása pedig szinte lehetetlen.

Építkezés a dél-angliai Ebbsfleetben, Londontól 32 kilométerre
Építkezés a dél-angliai Ebbsfleetben, Londontól 32 kilométerre
Stefan Wermuth / Reuters

A lakásellátás folyamatos probléma a szigetországban, de az utóbbi évben valósággal elszabadultak az árak. 2013 decemberében az ingatlanok tíz százalékkal kerültek többe, mint egy évvel korábban. Egy 25 ezer font körüli éves átlagfizetés távolról sem elég ahhoz, hogy valaki saját ingatlanhoz jusson.

 

Míg az ezredfordulón a lakással kapcsolatos kiadások a családok heti kiadásainak a 16 százalékát tették ki, ez mára elérte a 20 százalékot. A fiatalok számára szinte kilátástalanná vált a helyzet, egyre nagyobb arányban kényszerülnek még harmincas éveikben is egy fedél alatt élni szüleikkel.

A 2007–2009-es pénzügyi világválság alaposan megrázta az építőipart. Míg 2007-ben még 177 ezer, tavaly mindössze 110 ezer új otthon épült. Az idei javuló gazdasági helyzetben végre a lakásépítés terén is érezhető a fellendülés.

Ennek jegyében a kenti Ebbsfleetben is beindultak a munkagépek. Remények szerint itt épül fel negyven év óta az első, új brit város, ahol húszezer otthon várja majd gazdáját. A Londontól 32 kilométerre, keletre kialakuló települést – az új, nagysebességű vasútvonalnak köszönhetően – mindössze 17 perc alatt el lehet majd érni a városközpontból.

Számítások szerint az egymilliós nagyságrendű lakáshiány leküzdéséhez legalább évi 200 ezres ütemben kellene építkezni. Pontosan erre a számra tett ígéretet az ellenzéki Munkáspárt, ha megnyeri a jövő évi választást. Ha egészen más körülmények között is, a Labour ugyanilyen bátor vízióval állt elő és győzött a második világháború után. 1945 után huszonhét új város jött létre.

Erre az építési lázra jól rímel Nick Clegg miniszterelnök-helyettes minapi bejelentése is, amely szerint a két rangos egyetemi város, Oxford és Cambridge között három új kertváros létesül. A krónikus hiány enyhítésére a kormány 2,4 milliárd fontos keretet különített el. (Az igényeket csak fokozza, hogy az Európai Unió 2004. májusi bővítése óta Kelet-Közép-Európából, illetve az unión kívüli országokból érkező bevándorlók kétmillió fővel gyarapították a szigetország népességét.)

A központi kormány az önkormányzatoktól vár javaslatokat a kertvárosok helyének kitűzésére és a fejlesztésre. Az igazság azonban az, hogy a helyhatóságok nagyon is sárosak a lakásfejlesztési víziók elgáncsolásában. Bár elméletben támogatják a lakásépítési programot, gyakran hivatkoznak arra, hogy az új beruházások tönkreteszik a környezetet, de legalábbis megfosztják az eddigi lakókat a megszokott szép kilátástól.

Különböző vidékvédelmi lobbicsoportok, köztük a Campaign to Protect Rural England vagy a műemlékvédelmi National Trust válogatott erőfeszítésekkel akadályozzák meg, hogy a zöldövezetben új házak épüljenek. A The Independent éppen a napokban emlékeztetett, hogy az Egyesült Királyság területének csak 13 százaléka van beépítve.

Az ingatlanvásárlás legnagyobb akadálya mégis a források hiánya. A legutóbbi recesszió eltántorította a bankokat és építőszövetkezeteket a jelzálog-hitelezéstől. Különösen Londonban alakult ki az a tarthatatlan helyzet, hogy a kulcsfontosságú munkavállalók – egészségügyi dolgozók, tanárok, tűzoltók, egyéb közalkalmazottak – már nem engedhetik meg maguknak, hogy a városközpont közelében lakjanak. Pedig az önkormányzatok igyekeznek elősegíteni, hogy mindenekelőtt ők, illetve a kerületben élő vagy dolgozó más rászorultak résztulajdont vásároljanak egy ingatlanban.

Egy mára ugyan enyhített, de még létező előírás eredményeként minden új létesítményben a lakások harmadát-negyedét szociális szempontok alapján kell értékesíteni. Ezek a piaci árnál valamivel olcsóbb ingatlanok általában az alsóbb emeleteken helyezkednek el, a kivitelezési költségeket is igyekeznek alacsonyabban tartani, de ettől eltekintve ezek a lakók is ugyanazokat a szolgáltatásokat vehetik igénybe, mint a többi ingatlantulajdonos.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.