galéria megtekintése

Összeugrasztotta a zsidó szervezeteket és az elnökasszonyt az ügyész halála

1 komment

NOL

Nem vettek részt az argentin zsidó közösség szervezetei kedden este a kormányzat által szervezett holokauszt-megemlékezésen.

Évek óta első ízben tiltakoztak távollétükkel, amely jelzi, hogy milyen éles feszültség alakult ki a zsidó szervezetek és Cristina Fernández de Kirchner kormánya között Alberto Nisman, a Buenos Aires-i zsidó központ (AMIA) elleni autóbombás terrortámadás ügyében nyomozó ügyész tíz nappal ezelőtti rejtélyes halála kapcsán.

Nisman néhány nappal korábban egy televíziós nyilatkozatában azzal vádolta meg az elnököt és külügyminiszterét, Héctor Timermant, hogy alkut kínáltak a két évtizeddel ezelőtti, 85 halálos áldozatot követelő merénylet feltételezett iráni szervezőinek: a vád ejtése cserében iráni olajszállításokról kezdtek alkudozni titkos csatornákon.

Latin-Amerika legnagyobb zsidó közössége – mintegy félmillióan élnek Argentínában – kedden az AMIA fővárosi központjában tartott saját holokauszt-megemlékezést. Több vezetőjük is nyíltan kifogásolta, hogy a kormány 2013-ban egyetértési memorandumot írt alá Iránnal, amelyben közös vizsgálóbizottság felállítását határozták el, ám semmiféle előrelépés sem történt.

 

Most hasonló titok lengi körül Nisman ügyész halálát. „Amíg nem kapunk magyarázatot, nem volna helyes részt venni – már csak a halottak emlékére tekintettel sem – a kormány által szervezett rendezvényen" – mondta Leonardo Jmelnitzky, az AMIA vezetője. Nisman szoros kapcsolatot tartott a Buenos Aires-i zsidó közösség vezetőivel, mindenki elismeréssel szólt munkájáról, így arról, hogy 2007-ben az argentin igazságszolgáltatás hét iráni személy ellen kért az Interpolon keresztül nemzetközi letartóztatási parancsot.

Cristina Fernández elnök közben fogadta az 1994-es merénylet áldozatainak néhány hozzátartozóját, s ígérte a nyomozás folytatását. Egyben védelmébe vette a 2013-ban Iránnal kötött memorandumot, amely úgymond az igazság kiderítését volt hivatott elősegíteni.

"Igazság" - Buenos Airesben január 26-án is tüntettek
Marcos Brindicci / Reuters

Az elnök asszony – aki először öngyilkosságnak, majd 48 órával később gyilkosságnak minősítette Nisman halálát – azt állítja, hogy a titkosszolgálatok tavaly decemberben leváltott három vezetőjének egyike vezette félre az ügyészt, látta el hamis telefonlehallgatásokkal, amelyek bizonyították volna, hogy a külügyminisztériumhoz közel álló személyek kerestek kapcsolatot Iránhoz, s ígérték a gyanúsítottak elleni vádak visszavonását. Nisman Cristina Fernández kormányával szembeni állításait egy majd 300 oldalas leiratban foglalta össze, ezt kívánta ismertetni a törvényhozásban, ám 24 órával korábbi halála ezt megakadályozta.

Nagy visszhangot váltott ki az argentin médiában az elnök bejelentése, hogy a hírszerzés átszervezését tervezi, amihez kongresszusi jóváhagyás szükséges. Argentínában a fegyvernemeknek is vannak hírszerző apparátusai a központi hírszerző szervezeten kívül. A bírálók most azt feltételezik, hogy a hadsereghez kerülnének át újabb jogkörök.

A Nisman halálával kapcsolatos nyomozásban érdemi előrelépés eddig nem történt. Az öngyilkosság vélelme – még ha valamiféle külső nyomásra is történt – továbbra is a legvalószínűbb a vizsgáló ügyész szerint. Kívülről behatoló gyilkosra utaló nyomot eddig nem találtak, az egyik hátsó bejáratnál talált ujjlenyomatot nem tudták beazonosítani. Sorra kihallgatják Nisman testőreit, miként azt az informatikus munkatársát is, aki utoljára látta a feltételezések szerint, amikor 24 órával a halált megelőzően átadta az ügyésznek a kért 22-es kaliberű pisztolyt, amelynek golyója végzett vele.

Mint ismert, a Buenos Aires Herald napilap egyik munkatársa, aki elsőként számolt be az ügyész holttestének megtalálásáról a lezárt lakása fürdőszobájában, Izraelbe menekült, mondván: ismeretlenek követték, s fenyegetéseket is kapott.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.