galéria megtekintése

Örökre eltiltotta az NBA a rasszista klubtulajdonost

3 komment

NOL

Donald Sterling nem akart afroamerikaiakat látni a Los Angeles Clippers mérkőzésein. 2011-ben csak a játékosok 78 százaléka volt az.

Sterling egy 2011-es Clippers-meccsen a feleségével, Rochelle-lel. Polgárháború előtti időket idéző rasszizmus
Sterling egy 2011-es Clippers-meccsen a feleségével, Rochelle-lel. Polgárháború előtti időket idéző rasszizmus
Danny Moloshok / Reuters
Kemény, a büntetési maximumot jelentő szankciókkal sújtotta kedden rasszizmus miatt Don Sterlinget, a Los Angeles Clippers tulajdonosát kedden az amerikai profi kosárlabda-liga. A klubtulajdonost örökre eltiltották. Két és félmillió dollár pénzbüntetést kell kifizetnie és – jelezte Adam Silver NBA-vezérigazgató – kényszeríteni fogják arra is, hogy megváljon a Clipperstől.

Az ingatlanmilliárdos Sterling még április 9-én fakadt egy, a polgárháború előtti időket idéző tirádára a barátnője előtt. A TMZ bulvárportál által kiszivárogtatott beszélgetés tanúsága szerint Vanessa Stivianónak a minden bűne az volt, hogy egy meglehetősen ártalmatlan közös fénykép kedvéért a Clippers egyik meccsén odaállította mellé a Los Angeles Lakers élő legendáját, a HIV-fertőzés miatt húsz éve visszavonult Earvin Magic Johnsont, és a felvételt közzétette az online kép- és videómegosztón, az Instagramon. Sterlingnél hallhatóan ez vágta ki a biztosítékot „Ne állj már oda feketékkel ezeken a kibaszott képeken" – támadt rá a barátnőjére. Bár az éles vitáig fajuló beszélgetésben a nem mellesleg mexikói–afroamerikai származású Stiviano erre visszakérdezett, hogy fehérekkel – például Larry Birddel, aki a Boston Celtics játékosaként a pályán végigrivalizálta Johnsonnal a nyolcvanas éveket – rendben lenne-e a dolog, Sterling nem kapcsolt. Sőt. Ismerem és tiszteletet érdemel, Felőlem imádhatod, etetheted és akár meg is dughatod, de ne tedd fel az Instagramra, hogy az egész világ lássa, és aztán mindenki hozzám jöjjön kérdezősködni. És főleg, ne hozd a meccsekre" – ásított a klubtulajdonosi sötétség. 2011-ben az NBA-játékosok 78 százaléka afroamerikai volt.

Három korábbi NBA-játékos, A. C. Green,  Kareem Abdul-Jabbar és Roger Mason Jr. az eltiltásról szóló bejelentés sajtótájékoztatóján a Los Angeles-i városházán. Gyönyörű és hatalmas
Három korábbi NBA-játékos, A. C. Green, Kareem Abdul-Jabbar és Roger Mason Jr. az eltiltásról szóló bejelentés sajtótájékoztatóján a Los Angeles-i városházán. Gyönyörű és hatalmas
David McNew / Reuters

 

Sterling évtizedekkel ezelőtt vette meg a Clipperst. Néhány napja még úgy volt, hogy életműdíjat kap az NBA-től. Ehelyett sikerült az NBA történetében példa nélküli botrányt keltenie. A vérig sértett Clippers – amelynek a vezetőedzője, Doc Rivers és irányítóként meghatározó játékosa Chris Paul is afroamerikai – 113-103-as győzelemmel ünnepelte az eltiltást a Golden State Warriors ellen a rájátszás ötödik meccsén. Silver mindössze három hónapja, február 1-én vette át a stafétát David Stern korábbi vezérigazgatótól, aki alatt az NBA a világ egyik leginkább ismert márkaneve lett, és az eltiltást követő dicséretekből ítélve kiválóan vizsgázott. „Ez az! Az NBA mindenkiért kiáll!" – kommentálta az eltiltást Shaquille O'Neal, a Lakers korábbi nagy centere, a jelenbéli nagyok közül pedig LeBron James, az aktuális bajnok, a Miami Heat csillaga mondott köszönetet Silvernek ezért „a gyönyörű és hatalmas" ligáért. „Ma egy csapat vagyunk, amely nemcsak beszél, hanem tesz is a rasszizmus, a gyűlölet és a bigottéria ellen" – nyilatkozta eközben Eric Garcetti Los Angeles-i polgármester.

Azután egyébként, hogy a TMZ pénteken kiszivárogtatta Sterling és a barátnője beszélgetését, még Barack Obama amerikai elnök is megszólalt az ügyben. Ilyen az, amikor tudatlan emberek a tudatlanságukkal kérkednek – kommentálta pikírten Sterling megjegyzéseit, amikor Malajziában utolérte a hír. Hozzáfűzte, az eddig megtett hatalmas lépések ellenére az Egyesült Államok most is küzd a faji diszkrimináció és a szegregáció örökségével. Obama szenvedélyes hobbi-kosárlabdázó, aminek a legutóbbi elnökválasztás napján, 2012. november 9-én is a jelét adta. Miközben a republikánus vetélytárs, Mitt Ronmney az utolsó pillanatig kampányolt, ő inkább játszott egy meccset – többek között Scottie Pippennel, a Chicago Bulls hatszoros NBA-győztes bedobójával az oldalán.

A Clippers centere, DeAndre Jordan (6) egy március 10-i meccsen
A Clippers centere, DeAndre Jordan (6) egy március 10-i meccsen

Sterlinget 2005-ben egyszer már vonták felelősségre rasszizmus miatt. A szövetségi hatóságok két pert is indítottak ellene, amiért sem afroamerikaiaknak, sem latinóknak nem volt hajlandó kiadni az ingatlanirodája által közvetített lakásokat. Bár már akkor is úgy nyilatkozott, hogy az afroamerikaiak „bűzlenek és vonzzák a férgeket", végül megúszta egy 2,73 millió dolláros pénzbüntetéssel.

A most 81 éves Clippers-tulajdonos körül néhány hét alatt másodszor tör ki a botrány. Az elsőt az a kereset jelentette, amelyet a felesége, Rochelle adott be Stiviano ellen márciusban, és amely szerint a Sterlingnél potom 43 évvel fiatalabb barátnő a bájait felhasználva akarja kiforgatni a családot a vagyonából. A vádban éppenséggel lehet valami, Sterling galantériájának köszönhetően ugyanis Stiviano egy 1,4 millió dolláros lakásban él, reggelenként pedig elgondolkodhat, hogy egy Ferrarival, egy Range Roverrel vagy az állítólag szintén ajándékba kapott két Bentley valamelyikével vágjon-e neki a napnak. A kereset szerint szó sincs ajándékokról, Stiviano egyszerűen sikkasztott és bevásárolt magának. Az ügyvédje a keresetre hivatkozva nem engedte el arra a meghallgatásra, amelyet az NBA tartott az ügyben.

Sterlinget már senki nem akarja a Clippersnél látni
Sterlinget már senki nem akarja a Clippersnél látni
Mario Anzuoni / Reuters

Ami a Clippers eladását illeti, Sterlinget az NBA-tulajdonosok szavazással kényszeríthetik rá az ügyletre. Bár a Forbes szerint a klub önmagában is rekordot jelentő 575 millió dollárt ér, a sietség miatt valószínű, hogy Sterling felviszi az árat, és a Clippers végül kétszer ennyiért, egymilliárd feletti összegért fog elkelni. Önmagában az 575 millió is rekordárat jelentene a Milwaukee Bucks 550 milliója előtt. A botrány kitörése után a fő sértettként Johnson egyébként úgy nyilatkozott, soha nem megy el Clippers-meccsre, amíg Sterling a klub tulajdonosa.

Johnson a HIV miatt 1992-ben, a Dream Teammel barcelonai olimpián szerzett arany után hagyott fel végleg a profi kosárlabdával. Azóta kommentátor, a Guggenheim Partners pénzügyi befektető egyik tulajdonosa, és néha még elmegy bemutató meccseket játszani. 2007-ben a tekintélyes amerikai sportcsatorna, az ESPN minden idők legjobb irányítójának választotta meg.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.