galéria megtekintése

Orbán nem lesz túl lelkes Cameron ötletétől

A vártnál korábban, akár már jú­niusban döntés születhet Nagy-Britannia EU-tagságáról. A nép­sza­vazás előtt egy kompromisszu­mos német–francia javaslat érveket szolgáltathat David Came­ron számára a szavazók maradásra biztatásához. A brit kormányfő csütörtökön Budapestre látogat.

2016 legfontosabb európai vitáinak egyike a szigetország EU-tagságáról folyik majd. Legkésőbb 2017 végéig kell megrendezni a maradásról vagy távozásról döntő népszavazást, ám egyre több nyilatkozat utal arra, hogy David Cameron még júniusban, a parlament nyári szünete előtt, vagy ha az európai együttműködés újratárgyalásáról szóló alkudozás elhúzódik, legkésőbb októberben szeretné „lezavarni” a referendumot. Nyilván érzi, hogy a kérdés elvonja a figyelmet más fontos ügyekről és beárnyékolhatja a kormányfői pályafutásából még hátralévő éveket – a 2020-as választás előtt mindenképpen vissza kíván vonulni.

Ha hinni lehet a The Sunday ­Times idei első címlapjának, Cameron regnálása még rövidebbre sikerülhet: a kabinet tagjainak közel fele úgy véli, hogy az EU-párti kormányfőnek le kell mondania, ha vereséget szenved a népszavazás során. A brit kormányfő intenzív diplomáciai kampánnyal keres európai szövetségeseket reformcsomagja támogatásához. Az eredetileg remélt decemberi EU-s csúcsértekezlet helyett februárra tolódott az uniós változásokról szóló döntés.

Potenciális szövetségesek: Cameron és Orbán
Potenciális szövetségesek: Cameron és Orbán
Yves Herman / Reuters
 

Politikai értelemben Cameron karácsonyi ajándéka volt a brit sajtóban pozitívan fogadott hír, miszerint Angela Merkel német kancellár és Francois Hollande francia államfő kompromisszumos javaslatot tett a legkritikusabb brit követelés, az Európai Unió országai­ból – így Magyarországról – érkező új munkaerőnek az első négy évben a foglalkoztatottaknak járó szociális kedvezményekből való kirekesztése terén. Az új indítvány szerint a korlátozás csak három évre szólna. Bár a toryk euroszkeptikus vonala brit vereségként állíthatja be az euró­pai engedményt, a kormányfő feltupírozhatja úgy, hogy újratárgyalási kezdeményezéseinek végül is kedvező a visszhangja. Cameron jelezte, hogy hajlandó „alternatív megoldásokban” gondolkodni, így megértést remél az EU más tagországaitól, köztük Magyarországtól is, amikor holnapután Orbán Viktorral folytat megbeszéléseket.

A két kormányfő egymás iránti bizalma állítólag akkor erősödött meg, amikor vállvetve, bár sikertelenül megkísérelték megakadályozni Jean-Claude Juncker megválasztását az Európai Bizottság elnökévé. A Downing Street 10. előzetesen nem volt hajlandó kommentálni, mely területeken számít Cameron magyar partnere támogatására. Miután vagy százezer magyar dolgozik Nagy-Britanniában, és Orbán Viktor korábban ismételten elkötelezte magát a munkaerő szabad mozgása mellett az unión belül, az újonnan érkezettek jogainak megnyirbálása iránt a brit kormányfő kevesebb lelkesedést tapasztalhat, mint az egyre szorosabb integráció megfékezése, az unión belüli eljárások demokratizálása, a bizonyos szabályozásokon való kívülmaradás lehetővé tétele, a nemzeti szuverenitás fokozott megvédése kapcsán. Közös az az igény is, hogy az euróövezeten kívüli országokat erősebben vonják be az eurózónához tartozó csoport által hozott döntésekbe.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.