galéria megtekintése

Orbán és Kohl: Merkel oldalán állunk

23 komment


Dési András

Angela Merkel és a német kancellár menekültpolitikája melletti közös kiállást hangsúlyozta Orbán Viktor és Helmut Kohl közös közleményükben. A magyar kormányfő kedden oggersheimi házában kereste fel a volt német kancellárt, a CDU korábbi elnökét. A nagy médiaérdeklődéssel kísért találkozót a sokat emlegetett, de távol lévő Merkel is hasznosnak nevezte.

Tavaszi virágcsokrot és egy meglepetést vitt Orbán Viktor ajándékba Helmut Kohlnak és feleségének, Maike Kohl-Richternek, amikor kedden felkereste a pfalzi óriásnak is hívott politikust oggersheimi otthonában.

Reuters

A 86 éves, súlyos betegségéből nemrég felépült volt német kancellár, egykori CDU-elnök legutóbbi könyve, az „Aggodalom Európáért” magyar változatának friss példányát kapta, a magyar kiadáshoz az előszót a Fidesz elnöki posztját is betöltő budapesti vendég írta.

 
Az oggersheimi vizitet nagy (média)érdeklődés övezte, a 80 perces magánlátogatást a német sajtóban sokan úgy értékelték, hogy az bírálat Angela Merkelnek és a kancellár menekültpolitikájának.

Kohl a könyvében aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy Európa számára megoldhatatlan feladatot jelent több millió muzulmán vallású ember befogadása és integrációja. A magyar kormányfő keményvonalas menekültügyi nézetei közismertek, Orbán Schengen 2.0 akciótervét is magával hozta Németországba.

Helmut Kohl és felesége
Kai Pfaffenbach / Reuters

A megbeszélésről Kohl irodája közös közleményt adott ki. A dokumentum szerint a menekültügy „az európaiak és az egész világ számára sorsdöntő kérdés, s a több millió ember számára egzisztenciálisnak számító ügyben a lehető legjobb megoldást kell megtalálni”. – A kancellár törekvései ebbe az irányba mutatnak.

A célokat tekintve teljes mértékben egyetértünk Angela Merkellel, de senkinek sem használ, ha a menekülthullám kapcsán bárki is politikai ellentéteket konstruál

– fogalmazott Kohl és Orbán, akik rövid ideig a vendéglátó háza előtt is mutatkoztak.

Orbán Viktor és Balog Zoltán nyilatkozik a találkozó után
Kai Pfaffenbach / Reuters

Közös sajtókonferenciát nem tartottak, ami a 2008 óta tolószékbe kényszerült, e tavaszi napon is sállal körbetekert Kohl egészségi állapota miatt nem meglepő. Orbán – Balogh Zoltán humánminiszter tolmácsolásában – rövid nyilatkozatot tett a rá váró újságíróknak. A német-magyar barátság jelképének nevezte az „egyesült Európa építőmesterét”, akivel a megtisztelő és felemelő élményt nyújtó találkozó a néhai II. János Pállal, annak idősebb éveiben való találkozására emlékeztette. – A lengyel pápa szellemileg akkor még friss volt, de fizikai állapota már megakadályozta, hogy mindent részletesen és világosan kifejezzen – tette hozzá. Egyben kérte, hogy az idős Kohlt semmilyen aktuálpolitikai ügybe se rángassák bele, az exkancellár minden aktív politikus felett áll.

A Bild Zeitungnak Orbán azt nyilatkozta: Magyarország és személy szerint ő is Merkel oldalán áll, és új kezdeményezésekkel, így a Schengen 2.0 akciótervvel is segítik a kancellár erőfeszítéseit.

Hangsúlyozta, a nagy bevándorlási hullámok idején sem kérdőjeleződhetnek meg az európai értékek, köztük a vallásszabadság, a nők egyenjogúsága. Megengedhetetlen, hogy az európai társadalmakban a radikalizálódást elősegítő törvényen kívüli területek jöjjenek létre.

Baloldali tüntetők is megjelentek az Orbán–Kohl-találkozó helyszínén, és ezzel a felirattal üzentek Orbánnak: Verd ki a nacionalizmust a fejedből!
Reuters

Orbánt Oggersheimben vele szimpatizáló és politikáját ellenző tüntetők egyaránt várták. A rajna-pfalzi rendőrség 30 méteres körzetben lezárta a Kohl-ház környékét. A magánvizit kapcsán Anton Hofreiter, a Zöldek parlamenti frakcióvezetője azt nyilatkozta: Orbán Viktor a bezárkózás és Európa megosztásának szimbóluma, találkozója Kohllal Merkel kancellár sípcsonton rúgása. Horst Seehofer bajor kormányfő, a CSU elnöke viszont teljesen természetesnek nevezte, hogy az egymást régóta ismerő és egymással barátságban lévő politikus találkozott.

Merkel: értelmes és hasznos volt

Értelmesnek és hasznosnak nevezte Angela Merkel német kancellár Helmut Kohl és Orbán Viktor keddi oggersheimi találkozóját. Az ott elhangzottak pontosan megfelelnek azon elengedhetetlenül fontosnak tartott dolgoknak, mint a menekülthullámot kiváltó okok leküzdése vagy a közös európai fellépés.

Ahol Clinton és Gorbacsov is járt

Marbacher Strasse 11. – a 160 ezer lakosú Ludwigshafen Oggersheim nevű negyedében jó 45 éve itt áll Helmut Kohl magas kerítéssel és golyóbiztos üvegekkel ellátott háza. Az épületet az exkancellár szülővárosában még Rajna-Pfalz tartomány kormányfőjeként építette – közösen első feleségével, a tragikus körülmények között 2001-ben elhunyt Hanneloréval. Kohl – aki 2008 májusában elvette feleségül élettársát, a nála több mint harminc évvel fiatalabb Maike Richtert – pár hónappal korábban lezuhant háza lépcsőjén, és súlyos koponyasérülést szenvedett. Azóta tolókocsiba kényszerült. A rámpával kiegészített oggersheimi házban Kohl 16 éves kancellársága alatt megfordult Bill Clinton, idősebb George Bush, Mihail Gorbacsov, Borisz Jelcin és Margaret Thatcher is. 1989 novemberében Hannelore ebben a házban gépelte le férje 10 pontos – a német újraegyesítéssel kapcsolatos – akciótervét.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.