galéria megtekintése

Az egész országot bedöntheti a káromkodó oligarcha

Az írás a Népszabadság
2015. 03. 26. számában
jelent meg.


Poór Csaba
Népszabadság

Menesztette Dnyipropetrovszk megye milliárdos kormányzóját, Ihor Kolomojszkijt Petro Porosenko ukrán elnök, ám a döntés aligha hoz tartós megoldást kettejük konfliktusában.

A hivatalos közlés szerint Kolomojszkij maga kérte felmentését a befolyásos posztról, ahova bő egy éve, az után került, hogy a Majdan néven ismertté vált kormányellenes megmozdulások nyomán megbukott Viktor Janukovics államfő. Valójában azonban csak ideiglenes kompromisszumnak tűnik a leváltás. A színfalak mögött minden bizonnyal folytatódik az üzleti és a politikai befolyásért zajló, egyszersmind Ukrajna ingatag belpolitikai és gazdasági helyzetét csak súlyosbító csata, amely az elmúlt napokban látványos akciókban tört a felszínre.

A kormányzó büszkén mutatja irodáját
A kormányzó büszkén mutatja irodáját
Valentyn Ogirenko / Reuters

A pénzügyi és az energetikai ágazatban, valamint a sajtóban is érdekeltségekkel rendelkező, a Forbes tavalyi ranglistáján 1,8 milliárd dollárosra becsült vagyonával a negyedik leggazdagabb ukrán mágnásként szereplő Kolomojszkij először a múlt csütörtökön keltett feltűnést. Biztonsági szolgálatának fegyvereseivel behatolt az ukrajnai olajvezetékeket üzemeltető, állami tulajdonú cég, az UkrTranszNafta kijevi székházába. Az ellen tiltakozott, hogy menesztették a társaság hozzá közel álló vezetőjét, ráadásul trágár hangnemben rendreutasított egy újságírót. Utóbbi incidensért a kormányzó megrovást kapott az államfőtől.

 

Kolomojszkij sajátos választ adott: bankjában, a Privatbankban zárolták az édesipari befektetéseiből szintén milliárdossá vált, az ukránok Forbes-listáján a hatodik helyen álló Porosenko családjának számláit, rajtuk 50 millió dollárral, majd vasárnap az UkrNafta olajcéget szállták meg az emberei. Ebben az oligarchának 43 százalékos érdekeltsége van, ami eddig elegendő volt ahhoz, hogy gyakorlatilag ellenőrzése alatt tartsa a társaságot, és megakadályozza például az osztalék kifizetését a cégben 50 százalék plusz egy részvény erejéig tulajdonos államnak.

Egy újságíró számítása szerint az oligarcha az elmúlt időszakban összesen hatmilliárd hrivnya, vagyis mintegy 70 milliárd forint bevételtől fosztotta meg az amúgy is rogyadozó központi költségvetést.

Az ukrán parlament azonban becsukta ezt a kiskaput: a minap módosította a részvénytársaságokról szóló törvényt, hatvanról ötven százalék plusz egy részvényre csökkentve a stratégiai döntések elfogadásához szükséges többséget.

Azzal azonban Kijevben is tisztában vannak, hogy óvatosan kell kezelni a nemcsak politikai, hanem saját üzleti pozícióinak megerősítésére, egyszersmind vetélytársainak meggyengítésére is törekvő Kolomojszkijt. A hatalom ugyanis „adósa” a milliárdosnak, aki – nemegyszer vitatható módszerekkel, például több, a kelet-ukrajnai lázadók ellen harcoló önkéntes zászlóalj pénzelésével –

sokat tett a szeparatizmus megfékezéséért.

Komoly szerepe volt abban is, hogy az nem terjedt át a szakadár régióval szomszédos Dnyipropetrovszk megyére is.

A minap viszont – talán Porosenkónak szánt figyelmeztetés gyanánt – egy a médiabirodalmához tartozó tévécsatornának adott interjúban arról beszélt, hogy

Kijevnek tudomásul kellene vennie, hogy a két önkényesen kikiáltott népköztársaságban, a donyeckiben és a luhanszkiban valódi hatalmuk van a szakadároknak, és közvetlenül, nem pedig Moszkva közbeiktatásával kellene tárgyalni velük.

Sőt – valamelyest szembemenve az állam föderatív átalakítását elutasító hivatalos állásponttal –, reformokat sürgetett, a hatalom decentralizálása és a régiók nagyobb pénzügyi önállósága mellett állt ki.

De a politikainál is nagyobb Kolomojszkij gazdasági befolyása. A Privatbank Ukrajna legnagyobb pénzintézete, a lakossági betétek 26 százalékát, a bankkártyák mintegy felét kezeli, több mint két és fél ezres fiókhálózatot működtet, vagyis ha hozzányúlnának, az szakértők szerint az egész ukrán pénzügyi rendszer összeomlásával fenyegetne. Márpedig a Moody’s nemzetközi hitelminősítő éppen szerdán sorolta eggyel lejjebb az ukrán államkötvényeket, abba a kategóriába, amely alatt már csak a csőd van.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.