galéria megtekintése

Oda az oroszok szavazata az Európa Tanácsban

3 komment

NOL

Megszületett az első komolyabb szankció Oroszország ellen. A strasbourgi székhelyű Európa Tanács (ET) parlamenti közgyűlése az év végéig felfüggesztette az orosz delegáció tagjainak szavazati jogát a Krím Oroszországhoz csatolása miatti szankcióként.

A tizennyolc orosz képviselő bojkottálta a szavazás előtti vitát, amelyet „nevetségesnek" neveztek. A szavazati jog felfüggesztése mellett az orosz képviselőket a közgyűlés vezető szerveinek munkájából is kizárták, a választási megfigyelő missziókban sem vehetnek részt. A vitában Gaudi-Nagy Tamás, a Jobbik országgyűlési képviselője mesterséges állami képződménynek minősítette Ukrajnát – írta az MTI.

Közben Kijevben büntetlenséget ígért Olekszandr Turcsinov házelnök, ideiglenes államfő a kelet-ukrajnai oroszbarát szakadároknak, ha azok leteszik a fegyvert, és elhagyják az általuk megszállva tartott hivatali épületeket Harkivban, Donyeckben és Luhanszkban.

Műholdfelvétel az orosz-ukrán határ közelében, Burulinovkában állomásozó orosz vadászrepülőgépekről
Digital Globe / Reuters
 

Turcsinov szerint nincs szükség amnesztiatörvényre. Elnöki rendeletben személyesen kész biztosítani számukra, hogy nem indul ellenük büntetőeljárás, ha önként szabaddá teszik a megyei adminisztrációs, valamint az ukrán biztonsági szolgálat (SZBU) elfoglalt épületeit, és átadják fegyvereiket. A szeparatisták az ajánlatot visszautasították, de jelezték: készek tárgyalni a kijevi kormánnyal.

Telefonon hívta fel Joe Biden amerikai alelnök Robert Fico szlovák kormányfőt, nyomatékosan azt tudakolva: Pozsony mikor kezdi meg azokat a műszaki munkálatokat, amelyek szükségesek ahhoz, hogy a Nyugat-Európának szánt orosz földgáz a szállítási irány megfordításával a súlyos helyzetben levő Ukrajnát segítse.

Fico megismételte: Szlovákia kész elvégezni a Biden által sürgetett munkálatokat, ám garanciát kér az Európai Uniótól a 20 millió eurós költség megtérítésére – írta pozsonyi tudósítónk.

Putyin a gázcsap elzárásával fenyeget

Vlagyimir Putyin orosz elnök mindeközben levélben figyelmeztette az európai vezetőket, hogy felfüggeszti a földgázszállítást, amennyiben Ukrajna nem egyenlíti fennálló tartozását. A lépés az orosz gáztól függő többi európai ország számára is következményekkel járna.

Vlagyimir Putyin
Mikhail Klimentyev / Reuters

A tizennyolc állam-és kormányfőnek írott levelében Putyin ugyan hangsúlyozta, hogy a komoly válságban lévő ukrán gazdaságot mihamarább stabilizálni kell, de hozzátette, hogy Moszkva türelme egyre inkább fogy a 2,2 milliárd dollárra rúgó adósság miatt.

A mai levél tartalma az eddigi legkonkrétabb fenyegetés a gázcsap elzárására vonatkozóan. „Amennyiben [Ukrajna] továbbra sem tartja tiszteletben a fizetési feltételeket, részlegesen, vagy akár teljesen beszüntetjük a gáz szállítását" – idézi a Reuters hírügynökség Putyin levelét, amelyet többek között Angela Merkel német kancellár is megkapott (az EU-tagországok közül Németország kapja a legtöbb orosz földgázt).

Az európai gázszükséglet harminc százalékát Oroszország fedezi, és ennek fele Ukrajnán keresztül jut el a többi országba. A Gazprom legutóbb 2008-2009-ben zárta el Ukrajna elől a gázcsapot, akkor szintén a tartozás kiegyenlítése körül adódtak viták. Kijevnek ez alkalommal legkésőbb hétfőn kellett volna rendeznie a március hónapban szállított gáz utáni tartozást, ám ez nem történt meg. Putyin szóvivője „sürgetőnek" nevezte a kialakult helyzetet.

NATO: Moszkva hagyja abba Ukrajna destabilizálását

Anders Fogh Rasmussen NATO-főtitkár felszólította Oroszországot, hogy vonja vissza az ukrán határon állomásozó 40 ezer katonáját, és kezdjen párbeszédet az ukrán kormánnyal. A Prágában tárgyaló Rasmussen hangsúlyozta, hogy Moszkvának abba kell hagynia Ukrajna destabilizálását. Egyben sürgette, hogy a NATO-tagállamok növeljék védelmi kiadásaikat.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.